David Fincher A tetovált lány-ához kijött egy nyolcperces előzetes, amit olyan ügyesen vágtak össze, hogy nem spoileres és mégis igazi bepillantást nyújt abba, milyen lesz a film. Nem akarunk előre lelkesedni, de a bizakodásra minden okunk megvan, iszonyú erős, nyomasztó atmoszféra süt a jelenetekből és mindkét főszereplő - Daniel Craig és Rooney Mara - szupernek tűnik.

 

A film nálunk csak január 19-én kerül a mozikba, de az USA-ban már december 21-én bemutatják. A Sony filmstúdió már tartott belőle egy elővetítést, de az újságírókkal aláíratták, hogy december 13-áig nem jelentetnek meg kritikát róla. David Denby, a tekintélyes The New Yorker magazin kritikusa azonban nem zavartatta magát, és a vasárnap megjelent számban leközölték a kritikát (itt olvasható, csak előfizetőknek). A Sony nagy hűhót csinált, és Denby hiába próbált azzal védekezni, hogy a kritika pozitív és hogy az év végén feltorlódó filmek miatt muszáj volt most betenniük az írást a lapba, a film producere, Scott Rudin emailben tudatta a neves kritikussal, hogy többé nem jöhet el a filmjei vetítéseire.

Forrás: InterCom

A kritika tényleg pozitív, szinte lelkesült. Denby főleg Rooney Mara lenyűgöző alakítását dicséri: rögtön azzal nyit, hogy "az ember nem képes levenni róla a szemét", aztán leírja, hogy Daniel Craig végig "szerény, szinte visszahúzódó" Mikael Blomkvist újságíró szerepében, és a figura egy kicsit meg is lepődik, amikor Lisbeth Salander (Mara) rámászik. Megemlíti az erőszakos jeleneteket, de véleménye szerint ezek indokoltak, és az a konklúziója, hogy a film "komor, de elragadó".