Golden Globe: Angelina Jolie egy kategóriába került Almodóvarral

Vágólapra másolva!
Rengeteg támadás érte az utóbbi években a Golden Globe-díjakat odaítélő hollywoodi külföldi újságírók szövetségét kétes szakmai hátterük, lekenyerezhetőségük és néhány nevetséges jelölésük miatt. A sztártalpnyalás idei jelöléseikre is jellemző; díjesélyes Brad Pitt, Angelina Jolie, George Clooney, Ryan Gosling és Madonna is, de összességében teljesen vállalható listával álltak elő.
Vágólapra másolva!

Az már egyértelművé vált az utóbbi hetekben, hogy az idei díjszezon egy kis költségvetésű francia némafilm diadalútjáról fog szólni és a Golden Globe jelölések is a The Artist előretörését erősítik meg hat jelöléssel. A helyzet csak annyiban maradt nyitott, hogy a The Artist a vígjáték/musical kategóriában indul, így a hat drámai jelölt (Utódok, A segítség, A leleményes Hugo, A hatalom árnyékában, Pénzcsináló, Hadak útján) továbbra is Oscar-esélyesnek érezheti magát.

Forrás: ecranlarge
The Artist | Jean Dujardin és Berenice Bejo

Tavaly pont a vígjátéki kategória provokált kemény kritikákat, hiszen olyan rettenetes filmek is bekerültek, mint Az utazó vagy a Díva. Idén kerülték a közröhejjé válást és annyiban könnyebb dolguk is volt, hogy 2011 számos vállalható filmet kitermelt a könnyed műfajban, így a The Artist, az Éjfélkor Párizsban, a Fifti-fifti, a My Week With Marilyn és valamennyire még a Koszorúslányok is ténylegesen tényezőnek számítanak az Oscar-szezonban. Érdekes módon az élő közvetítésben nem említették, de a Golden Globe honlapján a Csetepaté is szerepel a legjobb vígjáték jelöltek listáján (azóta kitörölték - a szerk.).

Szokásos kedvenceik közül természetesen jelöléshez jutott George Clooney (színészként és rendezőként is), Brad Pitt, Madonna (a W.E. filmzenéjéért és betétdaláért) és Meryl Streep. Meglepő, hogy Johnny Deppnek (tízszer jelölték korábban, tavaly is két rémes filmért) ezúttal nem szorítottak helyet a Rumnapló-ért vagy a Karib tenger kalózai 4-ért, bár ez valószínűleg pont a tavalyi kritikáknak tudható be. Depp mindenesetre biztos nagyon szomorú, hogy idén nem kap meghívót a gálára. Kap viszont Angelina Jolie, mégpedig nem csak élettársa jelölése révén. Jolie-t szinte minden évben jelölik Golden Globe-ra, idén is megtalálták a módját, hogy elismerjék: első rendezésével, a Budapesten forgatott A vér és méz földjé-vel a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában versenyez Almodóvarral (A bőr, amelyben élek) és a Dardenne testvérekkel (Srác biciklivel).

Forrás: Fórum Hungary
Egy kocka Angelina Jolie A vér és méz földje című filmjéből

A héten részletes cikkben taglaljuk majd az idei legnagyobb Oscar-esélyeseket, de a mai Golden Globe jelölések felvetnek egy pár érdekes kérdést a korábban kialakult helyzettel kapcsolatban:

- Teljesen megfeledkeztek Az élet fájá-ról a főbb kategóriákban. Az Oscar esetében valószínűleg nem lesz ilyen egyértelmű kirekesztés.

- Ők is imádják Ryan Goslingot, de nem a Drive-ban, hanem az Őrült, dilis szerelem-ben és A hatalom hálójában-ban. Utóbbi egyébként a vártnál lényegesen jobban teljesített; legjobb forgatókönyvírói, rendezői és drámai film jelölést is kapott. Talán vissza tud kapaszkodni az Oscar-versenybe.

- Ahogyan az várható volt, A tetovált lány nem Oscar-film, Golden Globe jelölést is csak a főszereplőnő, Rooney Mara kapott. Az Oscarért viszont valószínűleg kiszorítja ugyanebből az ötből a most vígjátéki kategóriában jelölt Michelle Williams.

Forrás: Big Bang Media
Csetepaté | Jodie Foster és Kate Winslet

- Két színészi jelölést is kapott a Polanski-féle Csetepaté Kate Winslet és Jodie Foster számára. Ez valószínűleg csak a komédia kategória kitöltésére szolgál.

- Egy darab jelölést sem kapott a Suszter, szabó, baka, kém és a Rém hangosan és irtó közel. Előbbit talán túl komplikáltnak találták, utóbbit pedig feltehetően még nem is látták. Az Oscarra ennek ellenére mindkettő esélyes továbbra is.

- Meglepetésjelölt a legjobb mellékszereplők között Viggo Mortensen az A Dangerous Method-ért, noha Cronenberg filmje más kategóriákban nem tudott eredményt felmutatni és arra számítottunk, hogy ha kap színészi jelölést, akkor azt Keira Knightley szerzi meg.

Forrás: Budapest Film
A Dangerous Method | Viggo Mortensen


- Hollywood két nagy öregjét viszont csúnyán pofára ejtették a jelölésekkel: Clint Eastwood J Edgar-jának, ami papíron nagy díjesélyesnek tűnt, meg kellett elégednie egyetlen színészi jelöléssel Leonardo DiCaprio számára. Még faramucibb Spielberg helyzete, hiszen a Hadak útján-t betuszkolták a hatszereplőssé duzzasztott legjobb drámai film kategóriába, de miféle legjobb film jelölt az, ami sem rendezői, sem színészi, sem forgatókönyvírói jelölést nem kap mellé? A zenéjét viszont szerették.

A Golden Globe-jelöltek teljes listája:

Legjobb film (dráma):

Utódok
A segítség
A leleményes Hugo
A hatalom hálójában
Péncsináló
Hadak útkán

Legjobb film (komédia/musical):

Fifti-fifti
The Artist
Koszorúslányok
My Week with Marilyn
Éjfélkor Párizsban

Legjobb rendező:

Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)
George Clooney (A hatalom hálójában)
Michel Hazanavicius (The Artist)
Alexandre Payne (Utódok)
Martin Scorsese (A leleményes Hugo)

Legjobb férfi alakítás (dráma):

George Clooney (Utódok)
Leonardo DiCaprio (J. Edgar)
Michael Fassbender (Shame)
Brad Pitt (Pénzcsináló)
Ryan Gosling (A hatalom hálójában)

Legjobb férfi alakítás (komédia/musical):

Jean Dujardin (The Artist)
Brendan Gleeson (A guardista)
Joseph Gordon Levitt (Fifti-fifti)
Ryan Gosling (Őrült, dilis szerelem)
Owen Wilson (Éjfélkor Párizsban)

Legjobb női alakítás (dráma):

Glenn Close (Albert Nobbs)
Viola Davis (A segítség)
Rooney Mara (A tetovált lány)
Meryl Streep (A vaslédi)
Tilda Swinton (Beszélnünk kell Kevinről)

Legjobb női alakítás (komédia/musical):

Jodie Foster (Csetepaté)
Charlize Theron (Pszichószingli)
Kristen Wiig (Koszorúslányok)
Michelle Williams (My Week with Marilyn)
Kate Winslet (Csetepaté)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Kenneth Branagh (My Week with Marilyn)
Albert Brooks (Drive)
Jonah Hill (Pénzcsináló)
Viggo Mortensen (A Dangerous Method)
Christopher Plummer (Kezdők)

Legjobb női mellékszereplő:

Berenice Bejo (The Artist)
Jessica Chastain (A segítség)
Janet McTeer (Albert Nobbs)
Octavia Spencer (A segítség)
Shailene Woodley (Utódok)

Legjobb forgatókönyv:

Michel Hazanavicius (The Artist)
Alexander Payne, Nat Faxon és Jim Rash (Utódok)
George Clooney és Grant Heslov (A hatalom hálójában)
Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)
Aaron Sorkin és Steven Zaillian (Pénzcsinálók)

Legjobb filmzene:

Ludovic Bource (The Artist)
Trent Reznor és Attivus Ross (A tetovált lány)
Howard Shore (A leleményes Hugo)
John Williams (Hadak útján)
Abel Korzeniowski (W.E.)

Legjobb betétdal:

"Lay Your Head Down" (Albert Nobbs)
"Hello Hello" (Gnomeo and Juliet)
"The Living Proof" (A segítség)
"The Keeper" (Machine Gun Preacher)
"Masterpiece" (W.E.)

Legjobb idegen nyelvű film:

The Flowers of War
A bőr, amelyben élek
Srác a biciklivel
Nader és Simin - Egy elválás története
A vér és méz földje

Legjobb egész estés animációs film:

Tintin kalandjai
Karácsony Artúr
Verdák 2
Csizmás, a kandúr
Rango