Kovács Gábor válasza Sas Tamásnak

Vágólapra másolva!
Sas Tamás válasza az S.O.S. Love! című filmjéről írt kritikánkra nem maradt visszhang nélkül. Az alábbiakban Kovács Gábor producer - az Üvegtigris-sorozat, a Fehér tenyér, a Delta és a Bibliotheque Pascal alkotója - nyílt levelét közöljük, amelyet hétfőn délután juttatott el szerkesztőségünkbe.
Vágólapra másolva!

Megnéztem az S.O.S. Love! című filmet (szerintem egy hazai producernek minden magyar filmet muszáj). Bár önmagamhoz képest erős indulatokat váltott ki, ennek a néhány sornak a leírására mégis Sas Tamás Gyárfás Dóra kritikájára írt válasza késztetett. Az utóbbi évek eseményei miatt folyamatosan téma a magyar film különböző aspektusa: a kultúrpolitika érzéketlensége, a mozinézők elfordulása, a szakma kriminalizálása, a final cut kérdése, a néha tényleg felháborító, szakmaiatlan, felelőtlen kritikák, stb.

Ezzel a filmmel egy olyan problémához jutottunk el amiről eddig kevesebb szó esett: a magyar filmkészítők felelőssége a színészekkel, a szakmával, a közönséggel és az egész kultúránkkal szemben. Nyilván nem ez a film egyedül verte ki a "biztosítékot", hiszen a gagyi, a teljes igénytelenség, a tehetségtelenség és a 'csakazértismegmutatom' indulat eddig is több filmet szült az Idegölő-től kezdve a Zimmer Feri 2-ig, a Szuperbojz-tól a Zsolnay-filmig és még jó párat.

Nem lehet következmények nélkül ripacsot csinálni színészekből, nem lehet moralizálni Sas Tamásnak a filmkészítés kínjáról, amikor a büszkén deklarált eddigi 14 filmje után a szakmai minimumot sem érte el. Nem lehet a szponzorokat elrettenteni, akik még hajlandóak egyáltalán szóba állni a szakmával és a kevés forrásból valamennyit biztosítani. Nem lehet számon kérni a közönségtől, hogy miért nem néz magyar filmeket miközben ilyenekkel szembesítjük őket.

Azért sem lehet, mert ezekkel adunk muníciót a mai magyar filmeket mostanában eleve lekezelő új szerveződésnek és főleg mert ennek a szakmának ma sok tehetséges művelője van minden műfajban és néhány világszintű Tarr Béla, Szász János, Hajdu Szabolcs, Kocsis Ágnes, Pálfi György, Mundruczó Kornél stb. személyében. Mert ez egy fontos, érzékeny szakma, a rendező és a producer felelősséggel tartozik a kiéheztetett, kiszolgáltatott művészeknek és filmkészítőknek. Bármit nem csinálhatnak velük!!!!! Független attól, hogy mi a költségvetésének a forrása.

Nem tudom mi a módja, de a magyar film szempontjából fontos, hogy mindezek ne lehessenek!! Egy ötletem van ennek a körnek, Sas Tamást idézve: tegyék fel a kezüket és lépjenek hátra.

Kovács Gábor, producer