Az amerikai Playboy januári számában Lindsay Lohan pózolt Marilyn Monroe-nak maszkírozva, hogy kipurcant karrierjét ízléses aktokkal búcsúztassa. Ezen fellelkesedve kigyűjtöttük a magazin történetéből azokat az emlékezetes fotósorozatokat, amelyeken filmszínésznők mutatták meg intim testrészeiket. A képeket az [origo] fotósa, Pályi Zsófia elemezte és rangsorolta fotóesztétikai szempontból.

12. Denise Richards (Playboy - 2004. december)

A színésznőről: A hosszú combú Richards karrierje sokáig tisztességesen ívelt felfelé (pl. Csillagközi invázióSzépségtépő verseny, a Vad vágyak-ban még leszbijelenete is volt): egyértelműen ő volt a kilencvenes évek második felének egyik szexi szépreményű üdvöskéje. A világ nem elég című James Bond-film azonban megtörte a lendületet: valamiért a nézők számára Denise Richards nem volt elég hiteles a penge atomfizikus szerepében. A színésznő utána sorban kapta a minden idők legrosszabb Bond-lánya elismeréseket, és a legrosszabb mellékszereplőnek járó Arany Málna-díjjal is megdobták. Legutoljára az Igazából szerelem zárójelenetében vettük észre, ahol feladata annyi volt, hogy pár lépés megtétele után lesmároljon egy fickót. Nagyobb ismertséget Charlie Sheen feleségeként szerzett: két gyermeket szült a színésznek. A fotósorozat első gyermeke születése után öt hónappal készült.

A fotókról: Denise Richards fotómodellként is dolgozott, így nem jelenthetett számára nagy problémát, hogy egy fényképezőgép előtt a homokban hempergőzzön. Viszont jót tett volna,  ha emellé instrukciókat is kap a fotóstól. A szokványos, nevezzük Playboy-elvárásoknak, megfelel a sorozat. Jó-e a csaj? Persze hogy jó. Mi látszik? Az is látszik. De a pozíciók kissé esetlenek, a testtartás sokszor görcsös, Denise az egyik fényképen úgy fest, mintha felborította volna egy hullám, egy másik láttán pedig csak azon izgulok, vajon meddig bírja kézzel tartani magát, nehogy felboruljon. A mellbimbóra ragadt homokcsomó már csak hab a tortán.

11. Bai Ling (Playboy - 2005. június)

A színésznőről: Ifjúkorában még iszákos hegyi bányászokat szórakoztatott szülőhazájában a kulturális forradalom jegyében, a nyolcvanas évekre viszont már a kínai filmgyártásig jutott. Rövid és egyáltalán nem sikertelen amerikai karrier (majdnem szerepelt a legutolsó Star Wars-filmben is, csak kivágták) után Bai Ling végül arra az elhatározásra jutott, hogy inkább hollywoodi partiarc lesz, mint színésznő. Ezután azzal foglalta el magát, hogy különböző társasági eseményeken életvitelszerűen hozta magát kínos helyzetbe agyondekoltált ruháiból kibuggyanó mellbimbóival. Színészi pályája ez idő óta alsókategóriás akcióhülyeségekre korlátozódik, viszont külsejének konzerválása figyelemre méltó teljesítmény (39 éves volt, amikor a Playboy-fotói készültek). Ez egyúttal annak az időszaknak a kezdete is, amikor átment zavarodott bulvársztárba.

A fotókról: Bai Ling csillámporos, nedves atmoszférájú képein minden a giccsről szól. Nincs is ezzel baj, ha a koncepció ötletes és látványos. Itt azonban a fotók többsége nem jut messzebbre, mint hogy a wellness-érzést ünnepelje. A túlzásokkal kísérletező élénk rózsaszín fotók ragadnak meg talán a legjobban. Határozott élfények rajzolják ki a színésznő törékeny alakját, aki eközben bizonytalanul itt-ott orchideával takargatja magát. Egy fallikus szimbólumot rejtő tűzpiros flamingóvirág a szeméremtest elé helyezve jobb választás lett volna - mint ahogy két másik képen az egzotikus hangszerek hasonló asszociációkat hivatottak kiváltani. Guy Bourdin divatfotós a 70-es években már eljátszott a flamingóvirággal a francia Vogue-ban. Provokatív és ütős kép lett belőle, amely mára sem veszített erejéből. 

10. Shannen Doherty (Playboy - 2003. december)

A színésznőről: Két népszerű sorozatban alapozta meg hírnevét: az egyik volt a Beverly Hills 90210, a másik pedig a Bűbájos boszorkák. Azonban mindkettőből túl korán szállt ki ahhoz, hogy ismertségét a filmekben is kamatoztassa, a Kevin Smith rendezte Shop show-n kívül nem sikerült semmi említésre méltót alkotnia. Nála a playboyos pucérkodás egyértelműen az utolsó szalmaszál volt ahhoz, hogy megpróbálja beindítani soványka karrierjét.

A fotókról: Villanjon ki a mell! Ez lehetett a vezérfonal Shannen Doherty fotózásakor. A többek között a Vanity Fair és Vogue magazinnak, illetve az Armani és a Dolce & Gabbana divatháznak dolgozó fotóstól többet várnánk, mint amit látunk. A szimpla, mellkivillantós jeleneteket ártatlan, csücsörítő száj igyekszik megkoronázni. Ahogy nézem a képeket, meglátok egyet, amelyről Hapák Péter 2006-os, a The Room magazinnak készített víz alatti, buborékos felvételei ugranak be, amelyeket nagyon szeretek. Persze azokon a fotókon semmi sem olyan konkrét, olyan éles, mint Doherty esetében, de ez érthető. Mégiscsak Playboyt vettünk a kezünkbe.

9. Sherilyn Fenn (Playboy - 1990. december)

A színésznőről: Amíg az eddigi hölgyek színészi pályájuk fellendítéséhez használták a meztelen fotókat, addig Sherilyn Fenn népszerűsége csúcsán vetette le a ruháját. 1990-ben ő volt a legkúlabb csaj a legnézettebb sorozatban, minden harmadik ember figyelte Amerikában, hogyan veti ki naiv Audrey-ként a hálóját Cooper ügynökre. Karrierje lassan, de biztosan épült a Twin Peaksig: a nyolcvanas években már pár szofterotikus filmben megmutatta a mellét (Vágyak találkozásaMeridian, stb.), és Johnny Depp csaja volt három évig. David Lynch sorozata után azonban ugyanilyen lassan és biztosan tűnt el a süllyesztőben. A fotók készítésekor nyolc hónapja ment a tévében a Twin Peaks, Sherilyn 25 éves volt.

A fotókról: A Sherilyn Fennről készült 1990-es sorozat mai szemmel eléggé visszafogott. A rejtegetéshez a színésznő hol habot, hol drapériát, hol egy jól kigondolt lábtartást vet be, a fotós pedig úriember módjára hagyja homályban az izgalmasabb domborulatokat. A színes képek esetében a világoskék "husky" szemhez szintén rideg, hideg tónusú képi világ társul. A fotókat készítő Barry Hollywood nem feszegeti a határokat, megmarad a klasszikus aktfotográfia mezsgyéjén. A fekete-fehér aktokról Man Ray hegedűs Kikije jut eszembe, mintsem bármilyen más meghökkentő alkotás. Sherilyn Fenn szobor is lehetne, annyira statikus és kigondolt.

8. Tia Carrere (Playboy - 2003. január)

A színésznőről: Wayne világa-filmekben a mézbőrű Tia Carrere volt a rockercsaj, de valószínűleg legtöbben Az elveszett ereklyék fosztogatói című sorozatból ismerik, ahol női Indiana Jonesként kutakodott dohos kincsesbarlangokban. A sorozat után már nem tudott labdába rúgni, de a Playboyban még utoljára, szépsége fakulása előtt megmutatta magát. A képek 36 éves korában készültek.

A fotókról: A honolului lány frappáns módon bambuszok és gyékények között pózol. A képen látszólag magányosan himbálózó villanykörténél a színfalak mögött jóval több világítástechnika van. Irányított súroló fények és lágy fények kombinációja erősíti a természetes, forró nyári este illúzióját. Az aranyló barna felvételek fűtött hangulatát a hűvös vízparti képek törik meg. Furcsa módon a tengerparti hullámokat nedves kék lepel helyettesíti. Jól sikerült, hangulatos sorozat.

7. Ludivine Sagnier (francia Playboy - 2008. január)

A színésznőről: A szemtelenül szexis kis Ludivine-t Francois Ozon röpítette az ismertségbe: a 21 éves lány szinte végig melltartóban és bugyiban volt látható a Vízcseppek a forró kövön című filmben (meg persze többször teljesen pucéran), majd pár évvel később a Swimming Pool címűben már melltartót sem viselt. Kis időre ő lett a francia filmgyártás ügyeletes Lolitája. Lassan kinőtte ezt a szerepkört, viszont összeállításunkban ő a kakukktojás azzal, hogy korosztálya egyik legsikeresebb színésznőjeként abszolút a csúcson van most is.

A fotókról: A francia színésznőről készült sorozat inkább nevezhető divatanyagnak, mint Playboy-fotósorozatnak. Az amúgy csodás idomú, szexis Ludivine úgy takargatja idétlen kézmozdulatokkal az ölét, mintha nem is férfimagazinban pózolna, hanem a vécében nyitottak volna rá egy vidéki vendégségben. Ráadásul pechjére a fotós egyszerűen lusta volt bármi ötleteset kitalálni. Steril, minimál térben, hol szürke, hol fehér háttér előtt fotózza a kifejezetten játékos és huncut karakterű színésznőt. Így a sorozat is óhatatlanul unalmas lesz egy kicsit. A fotós a legtöbb esetben kemény fényekkel dolgozik, ami egyedül csak ott zavaró, ahol az orrárnyék kiterebélyesedik, és felcsúszik a bal szembe. A legkedvesebb kép számomra a sorozat kakukktojása, a hajlobogós jelenet, habár a motívumválasztás nem olyan szerencsés. A kép szimplán, nyakkendő nélkül jobban hatott volna.