Február 2-án kezdődik a fapados Filmszemle

2012.01.12. 15:40

A Tarr Béla által vezetett Magyar Filmművészek Szövetsége február 2. és 5. között rendezi meg a 43. Magyar Filmszemlét, adta hírül a Szemle sajtóosztálya. A vetítések helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi lesz, a jegyek 600 Ft-ba kerülnek majd.

Forrás: Mokép
Helen Mirren Az ajtó című filmben

A közlemény szerint egy "protokollt nélkülöző, 'fapados' rendezvény"-t terveznek, amelynek "célja a sokszínű és élő magyar film bemutatása, amely a jelenlegi helyzetben a magyar filmkészítők áldozatkészségét, egyben a szakma iránti szeretetét bizonyítja." A korábbi évek hagyományaival szemben ezúttal sem előzsűrizés, sem verseny nem lesz a Szemlén, és csak ősbemutatókra kerül sor. A rendezvény tehát szakít azzal a hagyománnyal is, hogy az előző év teljes magyar filmtermését bemutatja a különböző szekciókban. A Szemlén játékfilmeket, dokumentumfilmeket, tudományos-ismeretterjesztő, animációsfilmeket, kisjátékfilmeket és kísérleti filmeket is vetítenek majd.

Mint írják, "a rendezvény mindenfajta állami támogatás nélkül jön létre, szerény körülmények között, csupán néhány külföldi vendég részvételével".

 

A filmszemle teljes programját a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra. A bemutatásra kerülő nagyjátékfilmek:

Deák Krisztina: Aglaja
Fancsikai Péter:
jp.co.de
Fliegauf Benedek:
Csak a szél
Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Benedek, Salamon András, Jancsó Miklós: Magyarország 2011
Pálfi György: Final cut - Hölgyeim és uraim
Szabó István:
Az ajtó
Török Ferenc: Isztambul

Továbbá, amennyiben készen lesznek a Szemle idejére, bemutatják Cserhalmi Sára: Drága besúgott barátaim és Vidnyánszky Attila Szarvassá változott fiú című filmjét is, melyek munkálatai még zajlanak.