A brit filmszakma elismeréséért tizenkét kategóriában - többek közt a legjobb film, legjobb rendező, valamint a legjobb férfi- és női alakítás - küzdhet a The Artist - A némafilmes (hazai bemutató: február 23.) című fekete-fehér némafilm, vezetve az idei BAFTA-jelölések számát. A Hollywood aranykorát felidéző alkotás mellett a Suszter, szabó, baka, kém kapta a legtöbb jelölést, szám szerint tizenegyet. Őket követi A leleményes Hugo kilenc, az Egy hét Marilynnel hat, valamint A segítség és a Hadak útján egyaránt öt-öt jelöléssel.

Forrás: ecranlarge
The Artist

Az [origo] filmklub év végi összesítésében 2011 második legjobb filmjének kikiáltott Drive négy kategóriában versenyez (köztük a legjobb film), a Meryl Streep főszereplésével készült A Vaslady-t pedig szintén négyszer jelölték. Az Utódok-at, a Golden Globe legjobb filmjét dráma kategóriában három jelölésre méltatták, közülük az egyiket George Clooney kapta az alakításáért, aki hétfőn hajnalban a Golden Globe-ot már elvitte ezért.

A februári díjátadón ismét a legjobb komédia/musical Golden Globe-ját elnyerő The Artist tarolhat a legtöbb kategóriában. A legnagyobb kérdés pedig talán az, hogy vajon a hétfőn díjazott Michelle Williams Marilyn Monroe-alakítása vagy a Meryl Streep által megformált miniszterelnök, Margaret Thatcher karaktere hódította meg jobban a brit filmesek szívét (erős a gyanú, hogy inkább az utóbbi).

Forrás: Budapest Film
A Vaslady

A legjobb nem angol nyelvű film kategóriában viszont a Golden Globe-díjat is nyert Nader és Simin - Egy elválás története című iráni alkotás a legesélyesebb. Érdekesség, hogy Terrence Malick Arany Pálma-díjas Az élet fája című drámáját a HFPA-hoz (a hollywoodi külföldi újságírók szervezete, akik a Golden Globe-díjakról döntenek) hasonlóan a brit filmszakma is kihagyta a tavalyi év legjobbjaiból: egyetlen kategóriában sem jelölték.

A BAFTA-díjakat február 12-én, két héttel az Oscar gála előtt osztják ki. A jelöltek teljes listája itt található.