Tavaly év elején Quentin Tarantino nagy felhördülést váltott ki (azokból, akik az ilyesmin fel szoktak hördülni), amikor 2010-es kedvenc filmjei listáján nem szerepeltette Sofia Coppola Somewhere című filmjét, aminek az általa vezetett zsűri odaítélte az Arany Oroszlánt a velencei filmfesztiválon. Aztán magyarázkodhatott, hogy a fesztiválon látott filmeket eszébe sem jutott feltenni a listára, különben persze a Somewhere is szerepelt volna.

Forrás: ecranlarge
Marion Cotillard, Alison Pill, Owen Wilson és Woody Allen az Éjfélkor Párizsban forgatásán

Tarantino idén is összeállította kedvenc filmjei listáját, sőt, ezúttal több kategóriában is osztályozta a filmeket: a tizenegyes (pontosabban tizenkettes, a 10. helyen van két döntetlen) toplistája mellett felsorolt még tizennyolc filmet sorrend nélkül, amit szeretett, csinált egy "ügyes próbálkozás" kategóriát, továbbá összeszedte a legjobb rendezéseket, legjobb eredeti forgatókönyveket és a legjobb adaptált forgatókönyveket is. (Nem meglepő, hogy író-rendezőként ezeket a kategóriákat választotta, és nem mondjuk színészi díjakat osztott.)

Forrás: ecranlarge
Christoph Waltz és Milla Jovovich A három testőr-ben

A kedvenc filmje Woody Allen Éjfélkor Párizsban-ja volt, de akárcsak tavaly, idén is felkerült a listára néhány könnyed blockbuster, például második a Majmok bolygója: Lázadás, ötödik az X-Men: Az elsők és némiképp meglepő módon szerepel a listán Paul W. S. Anderson gagyi A három testőr-e is. Utóbbival szemben persze Tarantino lehet, hogy elfogult, mert felfedezettje, Christoph Waltz is szerepel benne. A zsánerfilmrajongó Tarantino kevés művészfilmet szeretett, de Almodóvar morbidan sötét A bőr, amelyben élek-je azért felkerült a listára, a sorrend nélküli listán pedig szerepel Terrence Malick Az élet fája című filmje is.

Az "ügyes próbálkozás" kategória a legellentmondásosabb: a remek Drive csak itt kapott helyet, és így egy kalap alá került a Féktelen harag-gal, a Hanná-val és a Vasököl-lel. Jó lenne tudni, Tarantino hogyan magyarázza választásait, de sajnos nem kommentálta a listákat.

A fenti honlapon eredetileg szerepelt egy "az év legrosszabb filmjei" lista is Tarantinótól, amit azóta levettek, de azért közüljük ezt is: Álomháború, Született feleség, Miral, Insidious, Rampart, Szalmakutyák, Parajelenségek 3, Meek's Cutoff 

Quentin Tarantino kedvenc filmjei 2011-ben:

1. Éjfélkor Párizsban
2. Majmok bolygója: Lázadás
3. Pénzcsináló
4. A bőr, amelyben élek
5. X-Men: Az elsők
6. Pszichoszingli (Young Adult)
7. Idegen arcok
8. Red State
9. Warrior
10. The Artist / Our Idiot Brother
11. A három testőr

További filmek, amik tetszettek neki, sorrend nélkül:

Fifti-fifti
Kezdők
A leleményes Hugo
A Vaslady
Az öldöklés istene
Zöld darázs
Zöld Lámpás
Amerika kapitány
Utódok
Egy hét Marilynnel
Halálos iramban: Ötödik sebesség
Az élet fája
Másnaposok 2
Mission: Impossible 4
A hódkóros
Fertőzés
The Sitter
Hadak útján

Ügyes próbálkozás:

Drive
Hanna
Féktelen harag
Vasököl

Legjobb rendező:

Pedro Almodóvar
Bennett Miller
Woody Allen
Jason Reitman
Michel Hazanavicius

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Éjfélkor Párizsban
Pszichoszingli
Red State
Idegen arcok
Our Idiot Brother
Kezdők

Legjobb adaptált forgatókönyv:

Pénzcsináló
A bőr, amelyben élek
Az öldöklés istene
Majmok bolygója: Lázadás
A leleményes Hugo
X-Men: Az elsők