Meztelen színésznők a Playboyban - második rész

2012.01.18. 07:10

Múlt héten megmutattuk, hogyan pózolt Denise Richards és Tia Carrerre a Playboy fotósai előtt, sorozatunk befejező részében jöjjenek a nagyágyúk: a hat legötletesebb, leglátványosabb aktsorozat, amelyet színésznőről készítettek. Olyan világsztárok vetkőztek le a férfimagazin kedvéért, mint Sharon Stone és Drew Barrymore, valamint három Oscar-díjas színésznő: Juliette Binoche, Charlize Theron és Kim Basinger. A Playboy képsorozatait az [origo] fotósa, Pályi Zsófia elemezte és rangsorolta fotóesztétikai szempontból.

6. Charlize Theron (Playboy - 1999. május)

A színésznőről: Első blikkre furának tűnik, hogy a kerek idomú Charlize Theron karrierje felívelő szakaszában állt meztelenül a fotós kamerája elé. A tipikus eset ugyanis általában az, hogy a színésznő vagy a pályája elején vetkőzik, hogy ismertté tegye a nevét, vagy karrierje kifulladásakor, hogy így nyerje vissza a lendületet. Charlize viszont Az ördög ügyvédje női főszerepe, egy Woody Allen-komédia (Sztárral szemben) és egy Disney-kalandfilm (Joe, az óriásgorilla) után, ereje teljében tűnt fel a Playboyban.

Kis kutakodás után viszont kiderül, az 1999-ben napvilágot látott Playboy-fotók jóval korábban készültek, csak akkor nem kerültek be a magazinba. Charlize csillagának emelkedésével a szerkesztők elérkezettnek látták az időt a közlésre: szépen be is perelte őket a színésznő emiatt.Akármikor is készültek a képek, a Playboy-szereplés fikarcnyit sem ártott Charlize karrierjének. Három évvel később egy elhízott leszbikus sorozatgyilkos megformálásáért Oscart kapott (A rém), az idén valószínűleg a második aranyszobráért is ringbe szállhat a Pszichoszingli-ben nyújtott alakításával.

Forrás: Playboy
Nézd meg Charlize Theron Playboy-fotóit! (18+)

A fotókról: A dél-afrikai színésznőt nagy szerencséjére kimenekítették a stúdióból a szabadba. A fátyollal táncoló balerinafotók könnyed, légies pillanatokként hatnak: mintha Charlize véletlenül betáncolt volna az objektív látómezejébe. A színésznő mozgékonysága és hajlékonysága a fotókon is átjön. Munkácsi Márton világhírű magyar fotográfus mozdította ki hasonlóképp modelljeit a stúdióból az 1930-as években, az akkori Harper's Bazaar divatlapban. Itt sem történik más, mint kiderül, hogy a két műfaj, a dokumentarista fotó és a megrendezett fotó felcserélhető, és a megrendezett fotónak ez nem is áll rosszul.

5. Drew Barrymore (Playboy - 1995. január)

A színésznőről: Drew Barrymore karrierjében jól időzített döntés volt a fotózás - és jól is állt neki. Bár Steven Spielbergnek nem tetszett a meztelenkedés (állítólag a sorozat megjelenése után Drew születésnapjára takarót küldetett egy "Öltözz fel!" feliratú üdvözlőlap és az ominózus Playboy-szám egy retusált példánya kíséretében, amelyben a képeket Spielberg effektesei úgy retusáltak meg, mintha a színésznőn lenne ruha), a laza, vicces fotósorozat segített megalapozni azt a pajkos-bájos imidzset, amelyet Drew később a romantikus komédiák királynőjeként fejlesztett tökélyre. Drew Barrymore a drogos kamaszkorból kikászálódva évekig D kategóriás blődlikben küszködött, hogy bizonyítsa, mégiscsak lehet rá számítani. Az áttörés 1994-ben jött el a Rosszlányok-kal, amelyben már az akkori menő színésznők (Andie McDowell, Madeleine Stowe) mellett kapott szerepet. Ezt a "rehabilitációs" időszakot zárta le a Playboy-sorozat, amely után már a Mindörökké Batman mellékszerepe következett. Azóta Drew Barrymore pozíciója Hollywoodban betonbiztosnak mondható.

Forrás: Playboy
Nézd meg Drew Barrymore Playboy-fotóit! (18+)

A fotókról: A Drew Barrymore-fotókon feltűnik egy kis narratíva, ami izgalmassá teszi az egész sorozatot. A fotografikus történetmesélés a huszadik század közepén nyert nagyobb teret a magazinokban, a korábban egyedül is megálló önálló fotókat fotóesszék váltották fel. Nem meglepő, hogy a sorozat alkotója, Ellen von Unwerth is fázisokban gondolkodik, hiszen nemcsak fényképeket készít, hanem klipeket, rövidfilmeket is forgat. A kitalált jelenet sztorija nem idegen tőlünk: kivel nem fordult még elő, hogy autó mögé bújva szoknyát vagy bugyit cserélt volna fesztiválon vagy strandolás után? Itt azonban Barrymore pórul járt, mert a lesifotós lencsevégre kapta. Most már tudjuk, van tetoválása elöl, hátul és alul. Huncut nevetéssel lebegteti rózsaszín bugyiját, majd a lehető legtermészetesebben gyújt rá cigarettájára és álldogál meztelenül. Az autó ajtaja viszont szokatlanul magas és sokat takar.

4. Kim Basinger (Playboy - 1983. február)

A színésznőről: 1983 februárjában, amikor Kim Basinger megvillantotta dús bozontját a Playboy lapjain, az olvasóknak fogalmuk sem lehetett arról, hogy a kilencvenes évek jövendőbeli nagy szexszimbólumát látják hempergőzni az orruk előtt a homokban. A modell nekik csak egy viszonylag ismert, szőke langaléta csaj volt a samponreklámokból. Kim Basinger ugyanis szintén azok közé tartozott, aki a Playboyban való szereplést arra szerette volna felhasználni, hogy katapultálja magát a filmvilág sűrűjébe. Jól is számított. Az egykori kamasz szépségkirálynő húszéves korára napi 1000 dollárt keresett az egyik legnagyobb modellügynökségnél, közben pedig állhatatosan énekelt Greenich Village-i klubokban, és színészórákat vett. Ennek ellenére csak érdektelen epizódszerepeket kapott tévésorozatokban, míg jött a nagy lehetőség: ő lett a következő Bond-lány a Soha ne mondd, hogy sohá-ban Sean Connery oldalán. A pucér Playboy-fotók a fél évvel később moziba kerülő filmnek voltak hivatva megágyazni, de jót tettek Kim karrierjének is. Három évvel később jött a Kilenc és fél hét - onnantól mindenki tudja, mi történt.

Forrás: Playboy
Nézd meg Kim Basinger Playboy-fotóit! (18+)

A fotókról: A kékszemű, szőke Revlon-lány Playboyban megjelent képeit Richard Fegley készítette, aki három évtizeden keresztül fotózott meztelen lányokat a magazinnak. A fotózás helyszíne ezúttal Hawaii szigete volt. Az 1983-ban készült sorozat egyik gyöngyszeme a tornacipős, kalapos, tehenészlányos jelenet, ahol Kimet profilból látjuk. A másik bravúr a kissé giccses, de még határértéken belüli hason fekvős kép, amelynek báját a négyágú csillagszűrő adja, amely a képet lággyá teszi, a meg-megcsillanó vízfelületeket pedig csillaggá változtatja. Gary Cole akkori képszerkesztő úgy emlékszik vissza a fotózásra, hogy mikor Fegley filmtekercseit szerkeszteni kezdte, meglepetésére több olyat is talált, amelyeken a csupasz Kim Basinger helyett a parton heverő kagylók látszottak. Úgy tűnik, azon a napon a fotóst megigézték a trópusok.

3. Juliette Binoche (francia Playboy - 2007. november)

Ahhoz, hogy ezt a szokatlan fotósorozatot kellőképpen értékelni lehessen, tudni kell, hogy a francia Playboy teljesen más, mint az amerikai vagy a magyar. Legalábbis volt egy pár éves időszak a kétezres évek közepén, amikor észrevehetően sok menő francia színésznőnek jelent meg fotósorozata a lapban. Ezek nem a szokásos, "tengerparti homokban kivillan a fanszőrzet" típusú képek voltak, amelyeket általában Playboy-sorozatként elképzelünk, hanem ruhás, gyakran jelmezes, művészi koncepció alapján kidolgozott fotók.

Eleve régebben a meztelen fotózás nem volt olyan nagy dolog: 1965-ben Roman Polanski szólt Catherine Deneuve-nek, hogy kéne egy kis promó az Iszonyat-nak, és Deneuve ledobott magáról pár ruhadarabot (a színésznő vagy hatszor bukkant fel a Playboyban, összeállításunkban csak azért nem szerepel, mert azokat a képeket nem tudtuk megszerezni). A Playboy-szereplés nem volt ennyire stigmatizált, mint most. A magyar Playboy végképp speciális ebből a szempontból: annyira alulra lőtték be a színvonalat (valóságshow-szereplők, tévéműsor-vezetők és Z listás színésznők), hogy esélye nincs annak, hogy egy ízlésesen kigondolt sorozatban Hámori Gabriellát, Kerekes Vicát, vagy akár Szabó Erikát lássuk.

A színésznőről: Juliette Binoche-ról nem kell sokat mondanunk; a nyolcvanas évek vége óta a franciák imádott színésznőikonja, aki olyan sikeres nemzetközi produkcióknak köszönhetően, mint Az angol beteg (1996), a Csokoládé (2000) vagy a Bűnös viszonyok (2006), világviszonylatban is abszolút húzónévnek számít. Pályáján nincsenek igazi kihagyások vagy döccenők. Kieslowski Három szín-trilógiája óta (1993-94) rendszeres időközönként megbízhatóan van egy nagy dobása. A képsorozatot 43 évesen készítette: nyilvánvalóan nem karrierje dédelgetése vitte erre, hanem a magazin körmönfont szerkesztői valahogy meg tudták győzni arról, hogy a francia Playboyban szerepelni nem égő.

Forrás: Playboy
Nézd meg Juliette Binoche Playboy-fotóit! (18+)

A fotókról: Előre sejtettem, hogy Juliette Binoche esetében nem lesz vad ruhaledobálás. A francia színésznőről készített sorozat mindvégig visszafogottan erotikus, finoman sejtelmes és elképesztően művészi, de a levegő közben épp eléggé fülledt ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődést. Marianne Rosenstiehl több kontextusban fotózta a francia színésznőt, ami valószínűleg sokat segített abban, hogy Juliette a fotózás során leküzdje gátlásait. A képek remekül megmutatják, hogy a negyvenhárom évesen pózoló színésznő kócosan, smink nélkül, izzadtan még jobb nő, mint amúgy. A mélységéletlen, bemozdult fotókon a részletek nem látszódnak, így még talán kíváncsiak is maradunk a legvégén. A Coco Chanel-féle klasszikus és mesés szépségideál teljesül: minél kevesebb, annál több.

2. Sharon Stone (Playboy - 1990. július)

A színésznőről: Sharon Stone sztorija kicsit hasonlít Kim Basingeréhez, csak szomorúbb. A modellkarrierről a színészetre átnyergelő Sharon karrierje jól indult: 1980-ban ő volt a kacarászó-integető szép lány a vonatablakban Woody Allen Csillagporos emlékek című filmjének egyik jelenetében. Aztán a nyolcvanas évek elejét tévésorozatokban gályázta végig, majd olyan gagyi filmek következtek, mint a Rendőrakadémia 4 vagy a Nico, ahol Steven Seagal feleségét alakíthatta. Aztán eljött 1990. Sharon már 32 éves, okos, ambiciózus, és végre kapott egy normális szerepet Arnold Schwarzenegger mellett Az emlékmás című filmben.

A Playboy-fotók nála ugyanúgy reklámcélokat szolgáltak, mint Kim Basinger Bond-filmje esetében: Sharon Stone-nak azt kellett mutogatnia, milyen izmokat szedett föl magára a forgatás kedvéért. Két évvel később megkapta az Elemi ösztön legendás főszerepét, és azzal egy csapásra sztárrá vált. Az a löket, amelyet akkor kapott, a kilencvenes évek végéig kitartott. Egyszer kapott még hasonlóan jó lehetőséget, Scorsese Casinó-jában játszhatta el a kiégett, drogos maffiózófeleség szerepét (Oscarra is jelölték érte), végül azonban se akkor, sem később nem tudta elérni az Elemi ösztön sikerét.

Forrás: Playboy
Nézd meg Sharon Stone Playboy-fotóit! (18+)

A fotókról: Első pörgetésre ebből a jó tizenöt képből egy montázson rögtön megakad a szemem. Helmut Newton német fotóművész tűsarkúban tipegő meztelen madonnái jutnak eszembe erről a négy fényképről, amelyek szorosan egy egységbe kapcsolódnak. Sharon magabiztosan, egy tűzlépcsőn felfelé kúszva hatalmas fekete bugyiban próbálja meg bevenni az épületet. Eleganciája nem egy szokványos New York-i téglafal elcsépelt motívumával párosul, hanem meglepő ornamentikával. Már-már elhisszük, hogy egy dominanciáját ügyesen kivívó és érzéki megjelenését még nehéz körülmények között sem feladó nővel állunk szemben, de aztán a sorozat utolsó képe szó szerint kibillent minket ebből az érzetből, úgy mint Sharont az egyensúlyából.

Ez az apró humor és játékosság, ami megfog. Az alkotó pozitívan nyúl modelljéhez, a nőt kacajok között, erősen ábrázolja. Ez a semmiség a sorozat végén szerintem nem sokat csorbít abból a vitalitásból, amit Sharon a megelőző képeken képvisel, csak helyre teszi a dolgokat. A fotográfus néhol betolakodó lába szintén ötletes megközelítés, amivel a sorozat több képe is próbálkozik. Talán a legjobban sikerült verzió, mikor Sharon hanyatt fekve, kezében egy cigarettával csak röhög, miközben egy férfi az átlátszó bodyja alá túrja a lábfejét. A nő fogadtatása teszi könnyeddé a képet és súlytalanná a pillanatot, mégis, aki szeretné, látja a lényeget. A többi szituáció inkább csak szexi, finomkodó.

1. Paz de la Huerta (francia Playboy - 2009. február-március)

A színésznőről: Két különleges ismertetőjegye van: az egyik, hogy felemás méretű a két melle, a másik, hogy mániákusan imád meztelenkedni. Akárhány portrécikket olvasol róla, általában már a második bekezdésben előkerül az a félmondat, hogy "és akkor ott állt előttem Paz de la Huerta anyaszült meztelenül". A színésznő bármikor, bármilyen helyzetben fesztelenül, sőt örömmel megválik a ruhájától. Eddigi filmográfiája is ezt a hóbortját aknázza ki. Játszott sztriptíztáncosnőt (Enter The Void) és zavarodott szexfüggőt (Cigányút), Az irányítás határai című Jarmusch-filmben pedig végig meztelenül bóklászott. Körülbelül itt tartott, amikor készültek a Playboy-fotók. Azóta megkapta élete legtesthezállóbb szerepét: hisztis, ordenáré, buja szexgépet alakít nagy átéléssel a Boardwalk Empire című nagyszerű sorozatban. Ha következő filmszerepéről akarunk képet alkotni, elég csak egy pillantást vetni a moziplakátra, amelyen Paz De La Huerta testét vérrel lucskolták be. Mutatós.

Forrás: Playboy
Nézd meg Paz de la Huerta Playboy-fotóit! (18+)

A fotókról: Merítésünkből a Paz de la Huertáról készült sorozat fogott meg a legjobban. Üdítő kedvenc, mind színvilágban, mind fantáziában. Ellen von Unwert divatfotós tinédzserként cirkuszban dolgozott, később modellként, fotósképzettség nélkül csöppent bele a szakmába (barátja dobta meg egy fényképezőgéppel). Sajátos formanyelvét talán épp ennek köszönheti. Nőként kevésbé feszélyezi modelljeit, és láthatóan a hangsúlyok is eltolódnak. Azon túl, hogy a képek érzékiek és erotikusak, sokkal több figyelem jut az arckifejezésekre és a játékosságra, nem csak a testen van a hangsúly. A mozgás és az energia pedig kulcsszavak. Unwert imádja a rakoncátlan játékokat, és ezt a képei is tükrözik: a saját fenekét paskoló lány éjjeliszekrényén ott figyel a bilincs is. Bettie Page, az 1950-es évek fétismodellje és pin-up sztárja nagy hatással volt a fotósra, paskoló jelenetei Paz de la Huerta sorozata kapcsán rögtön bevillannak. Lekopott hotdogábra, útszéli motel, porszívózás, türkizkék szobák, égnek eresztett lábak és az a flegma, magabiztos tekintet. Zseniális.