Nyolcvanegy éves korában elhunyt Ben Gazzara amerikai színész, aki fél évszados karrierje során több, mint száz filmben szerepelt, dolgozott együtt John Cassavetesszel, Lars von Trierrel és a Coen testvérekkel is. Magyarországon a legtöbben talán az Országúti diszkó című Patrick Swayze-film negatív főhőseként ismerhetik. A halál oka hasnyálmirigyrák volt.

Az ötvenes évek elején Lee Strasberg legendás színiskolájában tanult, olyan sztárokkal együtt, mint Marlon Brando és James Dean. Első komolyabb filmszerepét az Egy gyilkosság anatómiája című 1959-es tárgyalótermi drámában kapta, amelyben a feleségét megerőszakoló férfi meggyilkolása miatt biróság elé állított katonát játszotta James Stewart partnereként.

Forrás: Mokép
Egy gyilkosság anatómiája | James Stewart és Ben Gazzara

1970-ben a Férjek című filmben forgatott először John Cassavetesszel, aki a hetvenes években még két nagyszerű film főszerepét bízta rá: ezek voltak az Egy kínai bukméker meggyilkolása és a Premier. Gazzara sosem volt karrierista típus, gond nélkül utasított vissza olyan szerepeket, amelyek nagy mértékben növelhették volna a hírnevét. "Amikor egy kicsit menő lettem, kaptam egy csomó ajánlatot" - mondta egy 1998-as interjúban. "Inkább el sem mondom, hogy miket utasítottam vissza, mert bolondnak tartanának. És tényleg bolond is voltam."

Forrás: Mokép
Premier | Gena Rowlands és Ben Gazzara

A nyolcvanas évek elején együtt játszott Audrey Hepburnnel a They All Laughed című romantikus komédiában, és a forgatás alatt viszonya is volt a színésznővel. Később Olaszországba költözött és rengeteg olasz filmben is szerepet vállalt, ezek közül a leghíresebb talán a Charles Bukowski regényéből készült A hétköznapi őrület meséi című alkotás.

Forrás: Mokép
They All Laughed | Ben Gazzara és Audrey Hepburn

Karrierjének legaktívabb időszaka az elmúlt két évtized volt (például csak 2000-ben tíz filmben játszott), amikor olyan neves rendezőkkel forgatott, mint Lars von Trier (Dogville), David Mamet (A spanyol fogoly), a Coen testvérek (A nagy Lebowski), Todd Solondz (Boldogságtól ordítani), vagy Spike Lee (A sorozatgyilkos nyara). Több olyan filmet is elvállalt, amit egy-egy színészkollégája rendezett, szerepelt például Vincent Gallo erősen önéletrajzi ihletésű Buffalo 66 című alkotásában, John Turturro instruálta az Illuminatá-ban, de említhetnénk Natalie Portman Eve című rövidfilmjét (kritikánk), vagy a Párizs, szeretlek! azon epizódját, amit Gerard Depardieu jegyzett rendezőként.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xvck3zJjmFvm3cnw
Ben Gazzara és Gena Rowlands epizódja a Párizs, szeretlek! című filmből

Egészen haláláig dolgozott, az IMDb szerint tavaly két filmet forgatott le, és két másik várja még a bemutatót. Háromszor nősült, életének utolsó harminc évében Elke Krivat német fotómodell férje volt.

Olvasnivaló: A filmhu életműinterjúja Ben Gazzarával
Olvasnivaló: Ben Gazzara 13 filmszerepéről mesél a The A.V. Clubnak

+ + +

Ben Gazzara legemlékezetesebb alakításai képekben:

Párizs, szeretlek! (2006)

Forrás: Mokép

- - -

Dogville - A menedék (2003)

Forrás: Mokép

- - -

A boldogságtól ordítani (1998)

Forrás: Mokép

- - -

A nagy Lebowski (1998)

Forrás: Mokép

- - -

Buffalo '66 (1998)

Forrás: Mokép

- - -

Országúti diszkó (1989)

Forrás: Mokép

- - -

A hétköznapi őrület meséi (1981)

Forrás: Mokép 

- - -

Premier (1977)

Forrás: Odeon

- - -

Egy kínai bukméker meggyilkolása (1976)

Forrás: Mokép

- - -

Capone (1975) 

Forrás: Mokép 

- - -

Férjek (1970)

Forrás: Mokép

- - -

A remageni híd (1969)

Forrás: Mokép

- - -

Egy gyilkosság anatómiája (1959)

Forrás: Mokép