Rákbetegségben elhunyt Zalman King, a 9 és fél hét alkotója, a Vad orchideák rendezője, a Vörös cipellők című erotikus tévésorozat szellemi atyja - adta hírül a Hollywood Reporter. Hatvankilenc éves volt.

King színészként kezdte a karrierjét a hatvanas évek közepén, játszott többek között Hitchcock tévésorozatában (Alfred Hitchcock Presents), és a Gunsmoke című legendás westernsorozat több epizódjában is.

Forrás: [origo]
Zalman King

Első kalandozása a mozgóképes erotika világába az 1986-os 9 és fél hét című film volt, amely egy csapásra világsztárt csinált Kim Basingerből és Mickey Rourke-ból. King a film producere volt, valamint feleségével, Patricia Louisianna Knoppal együtt jegyezte a forgatókönyvet. A relatíve merész szexjeleneteket felvonultató alkotás mindössze 6,7 millió dollárt hozott a mozipénztáraknál, de később videón hatalmas siker lett.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=cFbhXaon8g07RMoh
Kim Basinger sztriptíz-jelenete a 9 és fél hét-ben

King első rendezése az 1988-as Vágyak találkozása volt, amelyben az akkor 22 éves Sherilyn Fenn (Audrey Horne a Twin Peaks-ben) mutatkozott számos alkalommal anyaszült meztelenül.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=gxakHrCBani4a0gJ
Sherilyn Fenn összes erotikus jelenete a Vágyak találkozása című filmben

Egy évvel később újra Mickey Rourke-kal dolgozott együtt a Vad orchideák-ban, amit szintén rendezőként is jegyzett. Rourke partnere ebben a filmben későbbi felesége, Carre Otis volt, és közös szexjeleneteiket a legenda szerint élesben hajtották végre (ezt a színészek tagadták, King pedig sejtelmesen hallgatott a témában). A Vad orchideák először a pornófilmeknek fenntartott X korhatárbesorolást kapta, majd a rendező vonakodva ugyan, de hajlandó volt megkurtítani a szeretkezéseket. 1991-ben Rourke és Otis közreműködése nélkül King elkészítette a film még inkább felejthető második részét.

Forrás: [origo]
Vad orchideák A Vörös cipellők DVD-borítója

1992-be útjára indította a Vörös cipellők című erotikus tévésorozatot, amiből később számos csak videón megjelenő epizódot is csinált. A sorozat egyik érdekessége, hogy a korai részek férfi főszereplője David Duchovny (X-akták) volt, aki narrátori minőségben még egészen 2002-ig közreműködött a Vörös cipellők epizódjaiban.