Vágólapra másolva!
Ha kíváncsi vagy, milyen egy igazán hiteles Üvöltő szelek-feldolgozás, játssz velünk, hogy jegyet nyerhess Andrea Arnold filmjének premier előtti vetítésére az [origo] filmklubba.
Vágólapra másolva!

A dokumentarista stílusú, érzelmileg kíméletlenül ütős filmjeiről ismert Andrea Arnold (Red Road, Akvárium) adaptálta Emily Bronte már számtalanszor feldolgozott Üvöltő szelek című könyvét. Az először 1847-ben megjelent romantikus regényt Arnold persze saját szája íze szerint filmesítette meg: megtartotta a sztorit a 19. században, és olyan realista, naturalista stílusban dolgozta fel, ami valószínűleg hűbben visszaadja az akkori emberek életét, mint a szentimentálisabb változatok.

Forrás: ecranlarge

A jómódú családba született Catherine Earnshaw és az utcáról megmentett Heathcliff tragikus szerelmének történetét a rendező szokása szerint részben amatőrszereplők segítségével meséli el. Arnold a fiatal (Solomon Glave) és a felnőtt (James Howson) Heathcliff megformálására egy-egy nem hivatásos fiút talált, csak a felnőtt Catherine-t játszó Kaya Sodelario hivatásos színész, aki főleg a Skins című sorozat Effyjének a szerepéből lehet ismerős.

Heathcliffet fekete fiúk alakítják a filmben, bár a regényt általában úgy szokták értelmezni, hogy a figura cigány származású, de Arnold szerint igazából a többiektől való különbözősége a lényeg. A rendezőnő nagyon ügyelt a korhűségre, olyannyira, hogy a színésznőinek megtiltotta a szőrtelenítést a forgatás idejére, ami a fiatal Catherine-t játszó Shannon Beert állítólag halálra rémítette, mert félt, hogy az iskolában csúfolni fogják.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a B) válasz volt:

Michael Fassbender játszotta a férfi főszerepet az Akvárium című filmben.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt február 14-én kedden 19 óra 30-ra a Kino mozi nagytermébe (1137 Budapest, Szent István krt 16.).

Antal Kata, Báthori Péter, Borsos Richárd, Chrobák Zsófi, Csendes Blanka, Farkas Dalma, Garai Zsuzsanna, Jávorszky Mariann, Kállay Gábor, Kelemen Zsolt, Kiss Adrienne, Kiss Judit, Kovács Ágnes, Kürti Roland, Meixner Ágnes, Mikle Sándor, Molnár Anna, Nagy Anita, Nagy László, Nagy-Pfenning Tímea, Pájer Lilla, Paul Krisztina, Petricska Natália, Polaneczki Csaba, Rácmolnár Sándor, Rosta Sára, Schmidt Petra, Serfőző Margaréta, Suha Diána, Szabóné Novai Magdolna, Terény Lászlóné, Tóth Hédi, Vitai Gabriella, Windbrechtinger Rudolf, Zátonyi Zoé

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne búsulj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!