Osvárt Andrea: Nincsenek benne kilógó belek

Vágólapra másolva!
Osvárt Andrea hetek óta Chilében forgatja az Aftershock című véres katasztrófafilmet a Motel-filmeket jegyző Eli Roth-szal. A hullafáradt színésznőt Skype-n értük utol hotelszobájában, ahol elmesélte, a filmben kilógó belek nem lesznek, de számos épület összeomlik majd, és ő hatodmagával fog rohangászni, illetve elszabadult bűnözők elől menekülni pórul járt turistaként. Izomláza már van, de Tarantino még nem bukkant fel a forgatáson. Magyarországon is szívesen dolgozna megint, de a Viszkis-filmről nem tud semmi konkrétat. Interjú.
Vágólapra másolva!

Már a Blikk-olvasók is értesülhettek arról, hogy egy tízezer dollárból készülő bányászfilmet forgatsz Chilében. Mi igaz ebből?

A tízezer után lefelejtettek pár nullát - tízmillió dollár a film költségvetése. Tízezer dollárból manapság már egy rövidfilmet sem lehet megcsinálni. Az igaz, hogy a 2010-es chilei földrengésen alapszik a történet, de nincsenek benne bányászok. Nem egy realisztikus filmet kell várni, hanem egy eléggé populáris kategóriájú thrillert.

Forrás: Osvárt Andrea Facebook
Osvárt Andrea az Aftershock című film forgatásán | Osvárt Andrea a Twitteren

Ez egy horrorfilm?

Nem annyira, nincsenek benne kilógó belek, viszont lesz benne sok vér, nyilván a földrengés miatt. Eli Roth neve egy picit sejteti, hogy milyen jellegű a film. Megmondom őszintén, én nem láttam a Motel-t, amit ő rendezett, és nem is akarom megnézni, de lehet, hogy meg kellett volna, mert akkor jobban tudtam volna előtte, mit várjak. Ez egy hatásvadász katasztrófafilm lesz.

Hogy kerültél a filmbe?

Online casting útján, képzeld el. Hihetetlen, hogy mostanában egyre nagyobb teret nyer ez a megoldás. Egy színésznőnek ma már nem csak játszani kell tudni, hanem egyéb technikai kihívásoknak is meg kell felelni. Kell, hogy legyen egy kis kamerád, amit kezelni tudsz. Be kell állítani magadnak a képet, a sminket, a hajat, a hangod, megrendezni magad, majd azt a klipet összevágni és feltölteni az internetre. Hogy mit kell már egy színésznőnek csinálni, régen túlmegy azon, amit az eredeti szakmánk takar. Mindenesetre az internetnek köszönhetően megnövekszik a lehetőségeink száma. Régen ezért el kellett volna repülnöm Los Angelesbe, hogy személyesen meghallgassanak, amit lehet, hogy meg sem tettem volna. Így pedig két nap alatt jött a válasz decemberben, hogy enyém a főszerep. Azt hittem, rosszul hallok.

Nem is találkoztál a rendezővel előtte?

Senkivel nem találkoztam. Pont megérkeztem Magyarországra a karácsonyi szünetre, csörgött a telefonom, láttam, hogy az ügynököm hív Amerikából. Jaj, mondom magamban, nehogy már azt akarja, hogy egy call-back miatt ki kelljen repülnöm, pont mikor elkezdtem a szabadságomat. De mondta, hogy semmi ilyesmiről nincs szó, ez már az enyém. Kérdeztem: a rendező nem akar velem találkozni? Nem, annyira meggyőző volt számukra a videó, hogy felajánlották a szerepet. Aztán később a rendezővel való ismerkedés is Skype-on keresztül történt.

Forrás: Sobras.com Producciones
Nicolas Lopez rendező és Eli Roth az Aftershock című film forgatásán

Elég őrültnek tűnik ez az ürge. Amikor végül találkoztál vele, mik voltak a benyomásaid?

Én szeretek őrültekkel dolgozni, mert úgy érzem, hogy minden zseni egy őrült. Bízom benne. Nem látom át igazán, hogy mit akar, vagy hogy mi van a fejében. Rengeteg képet csinál. Nagyon sokat forgatunk, rengeteg kamerával és rengeteg kameraállásból. Ilyen forgatásom még nem is volt. Hogy ő ezt hogyan fogja összevágni, és hogy jön majd le ez az egész a vásznon, csak ő tudja egyelőre, vagy még ő sem. Egy fiatal rendezőről van szó, 27 éves srác, aki csinált már korábban pár kisebb filmet, főleg romantikus komédiákat. Ez neki is nagy feladat, mert sok színészt kell egyszerre rendezni. Úgy kezdődik a film, hogy hatan utazunk, és hat színészt egy jelenetben koordinálni nem egyszerű dolog.

Az alapján, amiket a Facebookon írsz mostanában, úgy tűnik, mintha különösen kimerítő lenne ez a forgatás.

Ahogy azt el lehet képzelni, egy ilyen földrengéses filmben nagyjából az történik, hogy állandóan rohanunk, kiabálunk, sírunk, menekülünk. Lelkileg és testileg is ki vagyunk készülve. Nem mondanám, hogy ez egy akciófilm, de főleg a második fele tele van aktív történéssel. Nem egy mély drámai alakítás lesz a részünkről, hanem inkább fizikai megpróbáltatás. Eléggé izomlázam van ma is.

Legutóbb beszéltünk arról, hogy hajlamos vagy lelkileg kikészíteni magadat egy szerep kedvéért. Ennél a filmnél mennyire durva a lelki megterhelés?

Tanultam már a saját hibáimból, és most úgy döntöttem, hogy nem fogom tönkretenni magam egy katasztrófafilm miatt. Pontosan tudom, hogy mikor éri meg mélyre nyúlni a lelki szemetesládába, és mikor nem. Egy ilyen filmnél fontos, hogy működjön, de kétlem, hogy az alakításokra bárki is különösebben felfigyelne, mert itt nem az a lényeg. Nem A rém című filmről beszélünk, ahol a színész viszi a vállán az egészet, hanem ennél minden együtt hoz majd ki magából egy terméket. Mindezek ellenére egy olyan jelenet előtt mondjuk, amiben egy társunk meghal, azért tudom, mi a dolgom, és megcsinálom, amit kell.

Forrás: Sobras.com Producciones
Eli Roth és Osvárt Andrea egy sebesültet támogat az Aftershock című film forgatásán

Azt lehetett először hallani erről a filmről, hogy Eli Roth a producere, utána meg kiderült, hogy ő az egyik főszereplő is. Mennyire irányító ő ott, és mennyire csak színész?

Nagyon-nagyon benne van a kreatív részben, hiszen hárman írták a forgatókönyvet, Nicolas Lopez, ő és egy forgatókönyvíró, tehát részben az ő fejéből pattant ki ez az egész. Nagyon fontos számára ez a film: szinte az, hogy játszik is benne egy szerepet, mellékes dolog. Producerként neki kell tudnia, mi eladható Hollywoodban, és mi nem. Neki köszönhetjük például Selena Gomezt is, a barátja. Ügyesen rendezgeti a szálakat a háttérben.

Selena Gomez szereplése hogy jött egyébként? Egyszercsak megjelent a forgatáson?

Mivel éppen Santiagóban volt koncertje, és Eli-jal jóban van, tudták egymásról, hogy mindketten ugyanabban a városban vannak. Egyik nap felbukkant a forgatáson, és buliból elvállalta, hogy egy cameó-szerepet eljátsszon - ami nekünk hatalmas reklám végülis.

Eli Roth-t mindig úgy szokták beazonosítani, hogy ő Tarantino nagy haverja. Tarantino bármilyen módon benne van ebben a filmben? Érdeklődik legalább?

Az biztos, hogy tud a filmről, de nem jött még a forgatásra tanácsot adni. Ahhoz egy kicsit messze is vagyunk. Biztos, hogy meg fogja nézni, mert valóban hosszú éves barátság köti őket össze, sőt tanácsokat is biztosan adott Elinak a forgatás előtt.

Forrás: Sobras.com Producciones
Az Aftershock szereplőgárdája Osvárt Andreával a jobbszélen

Mondhatjuk, hogy ebben a társaságban te képviseled a józan észt?

Igen. (nevet) Nicolas Lopez nagyon jól választott ki a szerepre, mert minden karakter egy kicsit bolond, őrült, mindenki bulizik, vidámkodik, elvan a saját maga kis szórakoztatásával, én pedig képviselem a józan életet - mint ahogy a valós életben is ez a szerepem valahol. A családomban is mindig én figyelek, amikor mások nem figyelnek.

A forgatócsoportban is ez a szereped? Mindenki meg van őrülve, te pedig próbálod őket fegyelmezni?

Chilében forgatunk, chilei stábbal - kilencven százalékuk nem tud angolul, szóval most már elég jó a spanyolom egy hónap után. Kicsit az olaszokhoz tudnám őket hasonlítani. Szervezetlen picikét a dolog. De volt már ilyen filmem, nem zavar a káosz. A lényeg, hogy nap végére befejezzük, amit kell. Nem szólok bele egyébként, Nicolasra bízom, ez az ő filmje, ő tudja, hogy akarja megcsinálni, az ő emberei vannak a stábban. Ilyenkor az ember csak azt tudja tenni, mint egy repülőgépen: átadom magam a sorsnak. Nem vagyok se rendező, se producer. Egyszer-kétszer muszáj volt jeleznem, hogy valamivel nem értek egyet, vagy azt gondolom, hogy ez nem jön le jól a vásznon, mert egy ember nem így reagál a valóságban. Nicolas meghallgatott, és igazat is adott nekem. Néha ezt meg lehet csinálni, de nem szabad átesni a ló másik oldalára, mert esetleg megsértődhet egy rendező, hogy kétségbe vonom az ő elképzeléseit.

Tudnál mondani arra példát, hogy milyen extrém helyzetekbe vagy belekényszerítve most?

Az utolsó hét lesz a legnehezebb, mert akkor forgatjuk a film legutolsó részét. Nem mondom, hogy kronológiai sorrendben forgatunk, de ez pont így alakult. Nyilván házak dőlnek össze, ezenfelül egy börtön összeomlik, és kiszabadulnak a bűnözők, ami újabb nehézséget jelent nekünk, amikor próbálunk kikerülni ebből a felfordulásból.

Forrás: Sobras.com Producciones
Az Aftershock című film forgatása

Azt láttam, hogy most barnára van festve a hajad, de így is vonzó európai nő vagy Chilében. Meg vannak őrülve érted a férfiak?

Ó, nem. Reggel hétkor, amikor a forgatásról hazajövök - mert a 2010-es chilei földrengés éjszaka történt, ezért 90 százalékban éjszaka forgatunk este héttől reggel hétig -, nem sokan látnak. Akik meg látnak, azok zombiként látnak, véresen, porosan.

A film ezek szerint konkrétan a földrengés közben játszódik?

Igen. Az elején mi csak turisták vagyunk, és minden szép és jó. Aztán egyik nap megtörténik a földrengés, és onnantól kezdve felgyorsulnak az események. Átmegy az egész egy katasztrófafilm/akciófilmbe.

Hogy tetszik Chile?

Nem sokat láttam belőle. Erre van egy olasz mondás: biciklit akartál, akkor most pedálozz! Ezalatt azt értem, hogy napi 12 órát forgatok, heti hat nap. Maximum vasárnaponként tudok egy picit sétálgatni, vagy esténként néha kimegyek kajálni valahova. Jövő hétvégén lesz három napom, és akkor szeretnék majd itt a környező hegyekbe elmenni, állítólag az nagyon szép.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ASQCpsRMMnWv2Afd
Az egyik chilei tévécsatorna riportja az Aftershock forgatásáról

Mi a helyzet most a Transporter-sorozattal? Lehetett hallani, hogy egy csomó nehézség merült fel: balesetet szenvedett a főszereplő, csúszott a forgatás.

Úgy tudom, március-áprilisban fogjuk folytatni. De pont tegnap hallottam, hogy lehet, hogy inkább április-május lesz belőle. Az írók már adják le az új részeket, mert öt rész még hiányzik a tizenkettőből. És az egyik rendezőt már konkrétan felkérték, hogy mely epizódokat rendezze. Most már azért történik valami végre.

Arról lehet tudni valamit, hogy mikor lesz műsoron?

Az az érzésem, hogy ősszel. Az ősz elég ütős időszak lesz számomra, ha a Transporter és az After Shock is akkor jön ki. Az After Shock-ot augusztus végén tervezik mozikba vinni.

Azután, hogy legutóbb beszéltünk a Transporter-ről, sokan leszúrtak, hogy nem kérdeztem meg, hogy fogsz-e meztelenkedni abban a sorozatban. Tehát fogsz meztelenkedni?

Majd meg kell nézni.

Forrás: Audi
A Transporter-sorozat színésznői: Delphine Chanéac, Rachel Skarsten és Andrea Osvárt

Kiengedték Ambrus Attilát, és emiatt mindenki kérdezgeti, mi lesz a Viszkis-filmmel. Arról hallottál valamit?

Annyit tudok mondani, hogy hivatalos ajánlatot még nem kaptam.

Az alkotók azt nyilatkozták nekünk, hogy te vagy a biztos pont ebben a filmben.

Tényleg kapcsolatban vagyunk, de mondom, odáig még nem jutott el a dolog, hogy hivatalossá tegyük. Nem tudom, a produkció milyen stádiumban van.

Lenne erre egyáltalán időd a közeljövőben?

Szívesen forgatnék Magyarországon, az az igazság. A szerep nem olyan nagy, olyan tíznapos elfoglaltság lehet. Annyi időre a Transporter is el tudna engedni, ott csak minden harmadik-negyedik nap forgatok. Szerintem meg lehetne oldani. Attól függ, milyen a forgatási terv. Ha egyben meg tudnám csinálni azt a tíz napot, az jó lenne, de ha ingáznom kell Kanada és Magyarország között, az egy kicsit nehéz lesz.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fCzXA6K7RHK3SId6
A Transporter-sorozat teaser előzetese

Láttál valami jó filmet mostanában?

Igen, tegnapelőtt láttam George Clooney-val az Utódok című Alexander Payne-filmet. Nagyon tetszett, végre nem csalódtam újra George Clooneyban.

Elhitted George Clooneyt apaként?

Igen. Én is meg voltam lepődve, amikor az elején a narrációban elhangzik: apa és férj. Ehhez képest ugye mindenki tudja, hogy a magánéletében mereven elzárkózik minden ilyesmitől. Ennek ellenére elhittem neki. Az utóbbi években Clooney nekem minden filmjében csalódást okozott, úgy éreztem, hogy mindig ugyanazt hozza. Nem tesz bele száz százalékot, csak ötvenet, mert tudja, hogy ennyi is elég. Most úgy éreztem, hogy sikerült George Clooneyból érzelmeket kihozni. Végre nem George Clooneyt láttam a képernyőn, hanem egy férjet, aki nehézségekkel küzd.