Fliegauf Bence: Büszkeséggel tölt el, amikor cigányseggnyalónak neveznek

2012.02.18. 23:52

Fliegauf Bence Csak a szél (kritika) című filmjével szombat este elnyerte a Berlinale zsűrijének nagydíját. A díjazottak sajtótájékoztatója után a rendező az [origo]-nak telefonon elmondta, hogy az Ezüstmedve meglepetés volt, annak ellenére, hogy "mindig sokan gratulálnak az embernek, amikor premierje van, de most még annál is többen gratuláltak, mint általában. Lehetett érezni, hogy ez a film valamitől működik. De a fesztiválon nagyon ügyesen titkolóznak a díjazásról, így az utolsó pillanatig nem tudtuk, hogy mi lesz."

Forrás: AFP
Fliegauf Bence szombat este az Ezüstmedve-díjjal

Amikor a sajtótájékoztatón Fliegaufot arról kérdezték, milyen reakciókat kapott Magyarországon a filmje, elmondta, hogy bár még nem mutatták be, bizonyos szélsőjobboldali honlapokon "cigányseggnyaló"-nak titulálták alkotása miatt, amely a 2008-2009-es romagyilkosságok témáját dolgozza fel. "Meg is fordult a fejemben, hogy ezentúl 'Fliegauf Bence cigányseggnyaló'-ként fogok bemutatkozni mindenhol." Hozzátette, hogy a normális emberek büszkék a díjra, és hogy "én büszke magyar vagyok, annak ellenére, hogy néha nehéz büszkének lenni a magyarságomra. De ma este könnyű."

Kérdésünkre, hogy nem fél-e a további szélsőséges reakcióktól, úgy felelt, hogy "a negatív szélsőségekben mindig az a jó, hogy kisebbségben vannak. Abban bízom, hogy lesznek kiegyensúlyozott vélemények is. De ennek a filmnek pont az a célja, hogy beszélgetést indítson el. Lesznek, akik majd engem szidnak a film miatt, de miközben ezt teszik, valójában nem rólam nyilvánítanak véleményt, hanem egy társadalmi problémára reflektálnak. A szélsőségek egyébként csak hangoskodjanak nyugodtan, az a dolguk. Engem büszkeséggel tölt el, amikor cigányseggnyalónak neveznek."

Forrás: AFP
Fliegauf Bence szombat este az Ezüstmedve-díjjal

A fesztiválon nem csak a zsűri díjazta a filmet, a kritikai fogadtatása is nagyon kedvező volt. A visszajelzésekről a rendező elmondta nekünk, hogy "mindenki nagyon lelkes volt, nagyon működött ez a nem sztereotip cigányábrázolás. Romákról még nem készült olyan film, ami ilyen természetesen mutatja meg őket, és úgy mutatja meg azt a félelmet, amit átélnek, hogy a néző is átéli velük." A legérdekesebb reakció számára az volt, hogy "én nem tudtam előre, hogy amikor a nézők a film közben rájönnek, mit jelent a cím, az katartikusan hat. Ezen én is meglepődtem."

A sajtótájékoztatón Fliegauf elmondta a filmről, hogy "tévéfilmnek tekintem, amit nem minősítésnek szánok, hanem arra gondolok, hogy tévében kellene adni, mert a tévé feladata lenne, hogy szociális kommentárt közöljön. Ehhez képest egyik tévé sem adott támogatást a filmre, most viszont jönnek, hogy szeretnének velem interjút csinálni." A Csak a szél legfőbb hozadéka reményei szerint az lehet, hogy "azok az odaadó szociális munkások, akik évtizedek óta romákkal dolgoznak nagyon rossz körülmények közt, talán kapnak némi támogatást a film révén. Ez még a xenofóbia és a rasszizmus kitárgyalásánál is fontosabb lenne."