A César-díj kiosztóján Michel Hazanavicius The Artist - A némafilmes című fekete-fehér filmjét hat szoborral - köztük a legjobb francia filmnek járóval - jutalmazta péntek este a francia filmakadémia. A némafilm hőskorának végén játszódó melodrámát összesen tíz kategóriában jelölték, s megkapta a legjobb rendezésnek (Michel Hazanavicius), színésznőnek (Bérénice Bejo), díszletnek (Laurence Bennett), filmzenének (Ludovic Bource) és fényképezésnek (Guillaume Schiffman) járó elismerést is.

Forrás: AFP
Michel Hazanavicius rendező és Bérénice Bejo színésznő a César-díjakkal

Az alkotógárdának nem sok ideje maradt az ünneplésre a párizsi Théatre de Chatelet színházban, ugyanis szombat reggel indul a teljes stáb Hollywoodba az Oscar-díj vasárnapi gálájára, ahol szintén tíz kategóriában jelölték az eddig nyolcvan különböző díjat elnyert francia alkotást.

"Nagyon, nagyon lentről indult ez a film, eleinte senki nem kért belőle, és mára nagyon magasra jutottunk, ez egy nagyon szép történet és egyben megható is" - mondta munkatársai és főszereplői gyűrűjében a 44 éves Michel Hazanavicius a legjobb filmnek járó szobor átvételekor.

Némi meglepetést jelent ugyanakkor, hogy A némafilmes Oscar-várományos sztárját, Jean Dujardint - aki a cannes-i filmfesztivál után a Golden Globe-gálán és számos európai országban is elnyerte a legjobb férfi alakítás díját - hazai pályán megverte Omar Sy, a tavalyi év legsikeresebb francia filmjének, az Életrevalók-nak a főszereplője. Ő vihette ugyanis haza a legjobb férfi színésznek járó Césart. Oliver Nakache és Eric Toledano Magyarországon is bemutatott vígjátékát eddig 19 millióan nézték meg Franciaországban.

Forrás: AFP
Omar Sy örül a César-díjának

A 37. alkalommal megrendezett César-gálán - amelyen a francia filmes szakma közel négyezer képviselője húsz kategóriában választotta ki az előző évben moziba került alkotások közül a legjobbakat - három szoborral jutalmazták Pierre Schoeller L'Exercice de l'état (Az államhatalom gyakorlása) című drámáját, amely a francia kormány egy képzeletbeli miniszterének mindennapjait thrillerszerűen dolgozza fel. A rendező a legjobb forgatókönyvért, Michel Blanc a legjobb férfi mellékszereplőként, Olivier Hespel, Julie Brenta és Jean-Pierre Laforce pedig a legjobb hangtechnikáért vehette át a Césart.

Filmes életművéért a tiszteletbeli César-díjat idén Kate Winslet kapta. A 36 éves Oscar-díjas brit színésznőnek Michel Gondry filmrendező adta át az elismerést, akivel az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmben dolgozott együtt. Kate Winslet vette át a legjobb adaptációért járó Césart is, amelyet Roman Polanski Az öldöklés istene című alkotása érdemelt ki, s amelynek a színésznő az egyik főszerepét alakítja. A film Yasmina Reza színdarabjából készült, de sem az írónő, sem a rendező nem volt jelen a díjkiosztón.

Forrás: AFP
Kate Winslet és Michel Gondry a Césár-gálán

A 13 kategóriában jelölt Polisse-nak azonban két díjjal be kellett érnie, a legjobb vágásért (Valérie Bonneton) és a legjobb női epizódszereplőért (Naidra Ayadi). A legjobb külföldi filmnek járó Césart Aszgar Farhadi iráni rendező Nader és Simin - Egy elválás története című alkotásának ítélte a francia filmszakma. A tavalyi Berlinálén az Arany Medvével jutalmazott dráma a vasárnap esti Oscar-díjkiosztón is nagy esélyesnek számít a legjobb külföldi film kategóriájában.