88 éves korában elhunyt Erland Josephson svéd színész, aki több mint negyven alkalommal dolgozott együtt Ingmar Bergmannal, többek között olyan filmekben, mint a Farkasok órája, a Suttogások és sikolyok, a Szenvedély és a Fanny és Alexander. A Parkinson-kórral való hosszas küzdelem után szombaton érte a halál egy stockholmi kórházban.

Forrás: Mokép
Erland Josephson a Hűtlenek című 2000-es filmben

Leghíresebb alakítását az 1973-as Jelentek egy házasságból című Bergman-filmben nyújtotta Liv Ullmann partnereként, majd ugyanezt a házaspárt 23 évvel később újra eljátszották a Saraband című filmben.

Forrás: Mokép
Liv Ullmann és Erland Josephson a Jelenetek egy házasságból című filmben

Bergmanon kívül még számos világhírű rendezővel forgatott, például Andrej Tarkovszkijjal (Nosztalgia, Áldozathozatal), Szabó Istvánnal (Hanussen, Találkozás Vénusszal), Peter Greenawayjel (Prospero könyvei) és Theo Angelopoulosszal (Odüsszeusz tekintete). Szerepelt A lét elviselhetetlen könnyűségé-ben, és Friedrich Nietzschét játszotta Liliana Cavani 1977-es Túl jón és rosszon című filmjében.

Forrás: Odeon
Erland Josephson és Liv Ullmann a Saraband című filmben

A színjátszás mellett írt több regényt, novellát, verset és forgatókönyvet, valamint rendezőként is dolgozott: Marmeladupproret (Lekvárlázadás) című filmjét - amelyet ő írt, rendezett és a főszerepet is eljátszotta - 1980-ban a berlini filmfesztivál versenyprogramjában mutatták be. 1966 és 1975 között a stockholmi Királyi Drámai Színház művészeti vezetője volt.