Till Attila vad kerekes székes bérgyilkosokról csinál filmet

2012.03.06. 18:12

A Magyar Nemzeti Filmalap a korábban megítélt 150 millió forint gyártási támogatáson felül további 30 millió forintot juttat Szász János már forgó, A nagy füzet című filmjének. Ezzel a film abba a többlettámogatási kategóriába került, amire már vonatkozik, hogy a Filmalap - amennyiben a kész filmmel kapcsolatban nézeteltérés merül fel az alkotók és a szervezet közt - érvényesítheti az utolsó vágás jogát.

Fotó: Hektor
Thuróczy Szabolcs és Till Attila

Három filmterv kapott forgatókönyv-fejlesztési támogatást. Négy és félmillió forintot ítéltek meg Till Attila (Pánik, Csicska) Tiszta szívvel című, kerekesszékes gengszterekről szóló filmjének, amely a Laokoon Film gyártásában készülne. A rendező elmondása szerint ez egy "kevert műfajú mozi lesz, amiben megtalálhatók a klasszikus gengszterfilmelemek, ugyanakkor a karaktereken lesz a hangsúly. A kerekes világ hétköznapi realizmusa hangsúlyosan jelenne meg a filmben. A kerekes banda vezére egy balesetben megsérült tűzoltó, akit Thuróczy Szabolcs alakít". A filmmel kapcsolatban Till Attila kiemelte még, hogy "nem a megszokott módon ábrázolnánk a kerekesek világát, hanem vadak és vagányak lennének, akik olyan meredek akciókat hajtanak végre, amiket még a nem sérültek is nehezen csinálnának utánuk".

Hárommillió forintot kapott Pejó Róbert (Dallas Pashamende, Látogatás) Mancs című, régóta tervezett filmje Mancsról, a híres mentőkutyáról. A film az alkotók korábbi tervei szerint Nagy Ervin főszereplésével, a megtörtént eseményektől elrugaszkodva, meseszerűen dolgozza fel "egy lúzer ember és egy lúzer kutya" történetét.

Egymillió forintot kapott első, Hőség című nagyjátékfilmjére Schwechtje Mihály (Ünnep, Porcukor). A film egy folyamatosan pusztuló alföldi faluban játszódik, ahol hiába merül fel egy lehetőség a boldogulásra, a reménytelenné vált helyiek nem tudnak élni vele, és inkább meglopják a vállalkozót, akinek a segítségével ténylegesen fordíthatnának a sorsukon.

Az eskü című filmtervére próbált állami támogatást szerezni Puzsér Róbert rádiós műsorvezető, Batman-szakértő, és Csillag Születik-zsűritag. A film egy letartóztatott osztrák holokauszttagadó történészről szólna, akinek a védelmét egy holokauszttúlélő családból származó jogvédő látja el. A forgatókönyvet Puzsér a Természetellenes Kilátástalanság Karmikus Gyülekezete főpapjával, Farkas Attila Mártonnal közösen írta, a filmet pedig Rohonyi Gáborral (Konyec) együtt rendezné. Az eskü-vel kapcsolatos döntést a Filmalap elhalasztotta, és konzultációra hívta az alkotókat, ahogy azt a következő tervek esetében is tette: Mátyássy Áron: Weekend, Albert Hanan Kaminski: Salamon király legendája, Luca Bercovici: A ház ura, Kapitány Iván: HA-LCI.