Meghalt Pintér Tamás (Oroszlán) kaszkadőr, öttusaedző, vívó szakedző, a Független Magyar Kaszkadőrök Szövetségének elnöke, nyugalmazott egyetemi docens - tudatta felesége szerdán az MTI-vel.

Forrás: SZEGEDma.hu
Pintér Tamás | Fotó: Szegedma.hu

Az 1941-es születésű Pintér Tamás a Magyar Kaszkadőrök Szakszervezetének elnöke volt, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt tulajdonosa, Belváros-Lipótváros díszpolgára. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanított 1967 óta. A Független Magyar Kaszkadőrök Szövetségének honlapja szerint több mint 400 filmben dolgozott, köztük Jancsó Miklós Magyar rapszódiájá-ban, Bereményi Gáza Eldorádó-jában, a Gérard Depardieu főszereplésével készült Cyrano de Bergerac-ban és Goda Krisztina Kaméleon című filmjében. Színházban is rendszeresen dolgozott mint mozgástervező és akciórendező. A jelenleg is futó előadások közül részt vett többek közt a Pesti Színházban A dzsungel könyve mozgásainak kidolgozásában és a Magyar Színház Rómeó és Júliá-ja vívójeleneteinek kialakításában.

Az MTI idézi Pintér özvegyét, aki elmondta, hogy "Pintér Tamás 70 éves korában hirtelen, ereje teljében, de nagyon súlyos betegségben hunyt el szerdán". Március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, melyet kedden felesége vett át. A Bors Online március 10-én arról írt, hogy kollégái vért gyűjtenek Pintérnek, és egy neve elhallgatását kérő kaszkadőrt idéztek, aki úgy nyilatkozott, hogy "pontos részletekkel én sem szolgálhatok az ügyről, valószínű, valami baleset történhetett egy forgatáson. Pénteken egész nap azon fáradoztam, hogy próbáljak a számára megfelelő csoportú vért szerezni, de hiába akartam bemondatni a rádiókban, sehol sem segítettek".