Cameron Diaz gyerekei lehetnének

jönnek a tinik
Vágólapra másolva!
Még egyikük sincs húszéves, de már Oscar-jelöléseket söpörnek be, Martin Scorsese és a Coen testvérek zengenek ódákat a tehetségükről, és ha csak a pénz számítana, hamarosan akár nyugdíjba is mehetnének. Bemutatjuk a jövő Angelina Jolie-jait és Brad Pittjeit.
Vágólapra másolva!

Saoirse Ronan
Született:
1994. április 12.

A lány, akinek maximum leírni tudjuk a keresztnevét, kiejteni nem. Ha az ember követi az instrukciót, kábé úgy hangzik, Szörsö, az meg olyan nevetséges, hogy az ember szégyelli kimondani. Pedig egész biztos, hogy sokat fogjuk még hallani, és használni is. Saoirse Ronan nemcsak egy Oscar-jelöléssel büszkélkedhet már (amit 13 évesen kapott a Vágy és vezeklés című filmben nyújtott alakításáért), hanem két BAFTA-jelöléssel, és egy rakás más díjjal és elismeréssel is. Sosem kellett küzdenie azért, hogy komolyan vegyék.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
Vágy és vezeklés | Saoirse Ronan

Az apja, Paul Ronan, szintén színész. Amikor Saoirse született, épp az ő karrierje miatt éltek New Yorkban, aztán mégis úgy döntött a család, hogy visszatérnek Írországba, ahonnan származnak. Saoirse itt kezdett filmezni 9 évesen, a Dublini doktorok című sorozatban. (Ő több epizódban is játszott, az apja csak egyben.) Aztán jött még egy ír sorozat, a Proof, és máris egy amerikai filmben találta magát, Michelle Pfeiffer lányaként. Még ugyanebben az évben, 2007-ben lehetett Catherine Zeta-Jones lánya is, a Houdini, a halál mágusa című filmben.

De nem ezek hozták meg neki a nagy áttörést, hanem a szintén 2007-es Vágy és vezeklés, amelyben Keira Knightley húgát játszotta. Ezúttal azonban nemcsak valakinek a valakije volt, hanem a történet kulcsszereplője, egy igazi összetett személyiség. Az alakítás olyan jó sikerült, hogy a film szereplői közül csak őt jelölték Oscarra. Nem számít, hogy nem kapta meg. Utána már Peter Jackson akart vele dolgozni, aki úgy adta neki a Komfortos mennyország főszerepét, hogy nem is találkozott vele előtte.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
Hanna | Saoirse Ronan

Joe Wright, a Vágy és vezeklés rendezője pedig visszahívta a Hanna - Gyilkos természet című produkcióba, mindkettejük első akciófilmjébe. Szinte minden kritikus megemlítette, hogy a film nagyon komoly színészi kihívás elé állította a címszereplőt, de Saoirse a feladatot magabiztosan és hibátlanul oldotta meg. Innentől egyértelmű volt, hogy bármit rá lehet bízni. El tud vinni egy filmet a hátán, amire csak a legerősebb személyiségek képesek.

A külső adottságaival is szerencséje van. Szinte bárhogy formálható, lehet belőle átlagos, pattanásos tinédzsert, és kifinomult szép lányt is játszatni. Ráadásul az "öregedés" sem ártott meg neki: karcsú maradt, és a vonásai egyre szabályosabbak lettek. Nem csoda, hogy már a jövő évi naptárja is betelt, legalább öt filmre kötelezte el magát. Ezek között több erőszakos történet is van.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
Violet és Daisy | Saoirse Ronan és Alexis Bledel

Legközelebb vagy profi bérgyilkosként találkozhatunk vele újra (a Violet és Daisy című film már elkészült, de még nem mutatták be moziban), vagy vámpírként, a Byzantium-ban. Még csak most lesz 18 éves.

- - -

Chloe Grace Moretz
Született:
1997. február 10.

A gyerekszínészek gyakran attól igazán lenyűgözőek, ha érettebbek (vagy érettebbnek mutatkoznak) a koruknál. Ha nemcsak kedvesek, bájosak, hanem van bennük valami ősi tudás, és egy kis fájdalom is. Chloe Grace Moretz ezt tudja hozni, anélkül persze, hogy tudatosan csinálná. Egy interjúban meg is kérdezték tőle, honnan van meg benne mindez, és azt válaszolta: "színészet". Ő is ugyanúgy hülyéskedik, bohóckodik, mint a kortársai, imád vásárolni, tweetelni, kedvenc filmje a Doktor Szöszi, de amikor elindul a kamera, akkor szerepet játszik.

Az Interview magazin videója Chloe Grace Moretzről

Amit pedig a színészetről tud, azt a bátyjától, Trevortól tanulta, aki a mai napig a trénere, bár ő is még csak 26 éves. A szakmát egyébként majdnem egy időben kezdték, 2004-ben. Chloe kezdeti munkái nem jelentősek, de elég hamar meghozták az első komolyabb szerepet A rettegés háza című thrillerben. Ebben még igazi gyerekszínész volt: nyolcévesen forgatta, de kisebbnek látszott. Nagy, kék szemei, szőke haja, angyali arca mögött már ekkor egy fegyelmezett színész lakozott, aki tudott jelentőségteljesen nézni, és nagyokat hallgatni.

A verkli beindult, sorra kapta a szerepeket, tíz évesen már öreg róka volt a szakmában. Többször hívták vissza horrorfilmbe ijedten nézni, de kipróbált más műfajokat is. Játszott Jessica Albával, Martin Lawrence-szel, Simon Bakerrel; osztotta az észt Joseph Gordon Levittnek az 500 nap nyár-ban, és megtanult rugós késsel zsonglőrködni a Ha/Ver kedvéért, amelyben Nicolas Cage igazságosztó lányát alakította. De emellett rengeteg B kategóriás filmet is forgatott.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
Ha/Ver | Chloe Grace Moretz


Alig 14 éves korában beérett a sok apró munka gyümölcse, és zsinórban három főszerepet kapott. Nem állítjuk, hogy mind a háromra emlékezni is fogunk, de ha kettőre igen, már az is jó arány. A Texas gyilkos földjén-ben egy kallódó lányt alakított Sam Worthington, Jeffrey Dean Morgan, és Jessica Chastain mellett. A Hick-ben szintén egy elhanyagolt tinit, aki egyedül vág neki Las Vegasnak, de az út nem úgy sikerül kalandosra, ahogy egy lányregényben. (Ennek ellenére a kritikusok egyöntetűen fanyalogtak.)

És végül, mint hab a tortán, Martin Scorsesével dolgozhatott, A leleményes Hugo főszereplőjeként. A kiválasztásánál sokat nyomott a latban az is, hogy a tehetségén és a rutinján kívül tökéletesen el tudta sajátítani a brit kiejtést. Számára ez is egyszerű feladat volt: azt mesélte, csak leutánozta a partnerét, Asa Butterfieldet. De olyan jól, hogy már a meghallgatáson megtévesztette a rendezőt, aki azt hitte, ő is angol.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
A leleményes Hugo | Chloe Grace Moretz és Asa Butterfield

És bár mindenhol elmesélte, hogy nemcsak színészileg tanult tőle sokat, hanem filmtörténetből is - Scorsese folyton sztorizott a forgatáson - az álomrendezőjének Tim Burtont tartja. Akiről nem is kellett sokáig álmodoznia, mert időközben leforgatta vele az Éjsötét árnyék (Dark Shadows) című filmet, amelyben Johnny Depp-pel, Helena Bonham-Carterrel, Eva Greennel és Michelle Pfeifferrel dolgozott együtt. 15 éves, de az iskolában ezután sem fogják sokat látni.

- - -

Hailee Steinfeld
Született:
1996. december 11.

Nemcsak nagy tehetség, de különleges szépség is: filippínó, afrikai és zsidó vér csörgedezik az ereiben. Apja személyi edző, az anyja lakberendező, úgyhogy nem otthonról hozta az indíttatást, hanem a szomszédból. Nyolcévesen döntötte el, hogy színész lesz, amikor a szomszéd kislány - akivel együtt játszott egész gyerekkorában - meghívta egy iskolai színielőadásra. Egy évig tanult színészetet, aztán egy ügynökhöz került, és máris dolgozni kezdett.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
A félszemű | Hailee Steinfeld

Eleinte reklámokban, rövidfilmekben, és tévés produkciókban játszott, az amerikaiak például sokáig egy K-Mart-reklámból ismerték, amelyben kamaszruhákat hirdetett. (Érdemes megnézni, mekkora a kontraszt A félszemű-ben nyújtott alakításához képest.) Mivel magas növésű, sokat modellkedett is, vagy a koránál idősebb lányokat játszott.

Mire A félszemű válogatására eljutott, már egészen profi volt, a meghallgatásra felkészülten ment, jelmezben. Azt mesélte később, hogy ez volt az első válogatás, ahol nem kételkedett magában. Sok visszahívás és rosta után 15 ezer lány közül kapta meg a szerepet. De nemcsak neki volt mázlija azzal, hogy rögtön egy Coen-filmmel ismerte meg a világ, hanem a Coeneknek is vele. Egyikük, Ethan így nyilatkozott erről: "Többször elbizonytalanodtunk, hogy talán nem is létezik az, akit keresünk. Akinek van elég önbizalma a szerephez, és érti is a karaktert. Érzékeny, és nemcsak önmagát tudja eljátszani. Mert a történetbeli lány ma nem létezik. Egy olyan 14 évest kellett találnunk - bár Hailee csak 13 volt a forgatás idején -, akinek van önfegyelme, képes megérteni a figura lényegét, vannak színészi eszközei, és el tudja sajátítani ezt az archaikus nyelvet. Szerencsénk volt."

Hailee Steinfeld a Late Show with David Letterman egyik adásában

Hailee alakítása mindenkit meggyőzött, és Oscar-jelölést érdemelt. Azóta nem kell aggódnia a jövőjéért, csupa komoly filmbe hívják. Most épp a Rómeó és Júlia egy újabb adaptációját készítik vele, amelyben természetesen a női főhőst játssza, és többek között Stellan Skarsgard, Paul Giamatti, Natasha McElhone, és Leslie Manville lesznek a partnerei. Aztán Ben Kingsleyvel és Harrison Forddal forgatja az Ender's Game-et, amiben generációja legismertebb tagjaival is megismerkedhet. És már elkötelezte magát 2013-ra egy olyan produkcióra, amelyben Scarlett Johanssonnal és Mark Ruffalóval játszik majd együtt. De természetesen a divatvilág is igényt tart rá.

- - -

Elle Fanning
Született:
1998. április 9.

Nem érdemes felsorolni, kikkel dolgozott: a legismertebb sztárokkal, a legnagyobb rendezőkkel. Ő tényleg nem emlékezhet arra, hogyan kezdte, mert alig 2 éves volt akkor. Négy évvel idősebb nővére, Dakota kiskori alteregójaként került be több filmbe, míg saját jogon nem kapott szerepeket. De Dakotával ellentétben ő nem a koravénségével, hanem angyali ártatlanságával hódított.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
Bábel | Elle Fanning és Adriana Barraza

A legnépszerűbb tévésorozatok mellett (mint a New York-i és Miami helyszínelők, a Dr. House, a Különleges ügyosztály) olyan filmekben játszott - nem kis szerepet - mint A titkos ajtó, a Bábel vagy a Deja Vu.

Tíz évesen eljátszotta egy Alice csodaországban-átirat főszerepét, tizenkét évesen pedig Marikát a Diótörő-ben (amit Magyarországon forgatott hónapokig). Sosem érhette kritika az alakításait: nem volt bennük sem affektáltság, sem erőltetettség. Igazi tiszta szemű gyerek volt, aki meg tudta őrizni ezt a tulajdonságát a kamera előtt is. Annak ellenére, hogy sosem élt úgy, mint a többi gyerek, iskolába például csak hetediktől kezdett járni.

Elle Fanningget kérdezgeti Sofia Coppola anyukája

De hogy a gyerekszínészből lesz-e több is, az kamaszkorban kezd csak derengeni. Elle Fanningnek pedig szerencséje volt azzal, hogy a változásnál épp Sofia Coppola anyáskodott felette a Made in Hollywood című filmben. Itt derült ki, hogy a hirtelen nagyra nőtt, nyegle kamaszlány is érdekes a vásznon, és a jelentős filmes múlt ellenére őszinte tud maradni. A natúr beállításokban, egyszerű jelenetekben éppolyan jól működik, mint az agyonvilágított, rövid snittekre szabdalt szuperprodukciókban - mint amilyen például a Super 8 volt.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
Made in Hollywood | Elle Fanning és Stephen Dorff

Oscarra ugyan nem jelölték, de ma már jóval felkapottabb, mint a nővére. Most is látható a mozikban Scarlett Johansson és Matt Damon partnereként Az igazi kaland-ban, és bemutatásra vár két filmje - az egyiket Francis Ford Coppola, a másikat Sally Potter rendezte. Az is biztos már, hogy ő alakítja majd Csipkerózsikát abban a Disney-mesefilmben (Maleficent), amelyben Angelina Jolie lesz a gonosz karakter. Még csak 14 éves.

- - -

Asa Butterfield
Született:
1997. április 1.

Most rajta a reflektorfény, de hogy így marad-e, nem tudni. Egyelőre Martin Scorsese A leleményes Hugo című filmje miatt nagy a felhajtás körülötte, noha az alakításáról ritkán esik szó, akkor sem feltétlenül pozitív kicsengéssel. De önmagában az, hogy egy ilyen produkció főszereplője, elég ahhoz, hogy sztárrá váljon egy időre.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
A csíkos pizsamás fiú | Asa Butterfield

Nyolcévesen kezdett el színészkedni a helyi színjátszókörben, London egyik középosztálybeli negyedében. Hamarosan tévéfilmekbe is bekerült, de még ekkor is inkább csak hobbiszinten "űzte az ipart". Csakhogy tízévesen kiválasztották A csíkos pizsamás fiú főszerepére, és ez megváltoztatta az életét. A Magyarországon forgatott film két kisfiú barátságát meséli el, akik egy koncentrációs tábor szögesdrótján keresztül ismerkednek meg egymással. Az egyikük fogoly, a másik a táborvezető fia - Asa az utóbbit játszotta.

A kiválasztásnál a rendezőt, Mark Hermant elsősorban az ártatlansága ragadta meg, és szándékosan tartotta ebben az állapotban a szerep kedvéért - például nem mesélt neki a holokausztról. Ő pedig a forgatás során ébredt rá arra, hogy a színészet több lehet számára, mint játék, innentől mindent bele akart adni. David Thewlis, aki az apját játszotta, később úgy nyilatkozott, hogy Asa alakítása benne van minden idők három legjobb angol filmben nyújtott gyerekszínészi teljesítményében. Jelölték is érte több díjra.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
A leleményes Hugo | Asa Butterfield

És a megbízások is megszaporodtak: játszott angol tévésorozatban, a Benicio del Toro-féle Farkasember-ben, és Emma Thompson mellett a második Nanny McPhee-filmben. Aztán jött Scorsese, és A leleményes Hugo, amiről Chloe Moretzhez hasonlóan azt mesélte, hogy "kemény továbbképzés" volt, rengeteget tanult belőle.

Ezt mind hasznosíthatja máris az Ender's Game című sci-fiben, amelynek ő a címszereplője. Ebben újra együtt forgathat Sir Ben Kingsley-vel, és először Harrison Forddal és Hailee Steinfelddel. Egyébként meg éli az átlagos angol diákok életét, még csak nem is magániskolában, hanem állami intézményben.

- - -

Josh Hutcherson
Született:
1992. október 12.

Épp a harmincadik produkció a filmográfiájában Az éhezők viadala, amellyel hamarosan élvonalbeli sztárrá avanzsálhat, tehát nem lehet mondani, hogy a semmiből jött. Amerikai életrajzírói úgy kezdik: már négyévesen tudta, hogy színész szeretne lenni. És ha az USA-ban valaki négyévesen eltökél valamit, nyolcévesen már karrierje lehet.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
Zathura - Az űrfogócska | Josh Hutcherson és Jonah Bobo

Josh is tévésorozatokkal kezdte, de aztán mindenféle műfajban megfordult. Az áttörést Jon Favraeu Zathura - Az űrfogócska című filmje hozta meg számára, amelyben Kristen Stewarttal és Tim Robbinsszal játszott együtt, nem sokkal később pedig megkapta a Csupó Gábor rendezte Híd Therabithia földjére főszerepét, ami arról lett híres, hogy meglepően sok nézőt vonzott a mozikba. Ez pedig hollywoodi körökben felér egy upgrade-del, vagyis a színészeket is felértékeli, mivel ezáltal ismertebbé váltak.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
Híd Therabithia földjére | Zooey Deschanel és Josh Hutcherson

Josh a továbbiakban már csak főszerepekre szerződött. Ahogy cseperedett, úgy változott a filmek műfaja is - gyerekként még gyerekfilmekben játszott, kamaszként egyre sötétebb vagy összetettebb történetekben. Így lett a Tűzoltó kutya gazdájából pár év alatt a Rémségek cirkusza hőse, majd egy leszbikus pár fia, A gyerekek jól vannak című, Oscarra jelölt alkotásban.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
A gyerekek jól vannak | Mia Wasikowska és Josh Hutcherson

Joshból azonban ettől még nem lett tinisztár, ahhoz talán nem volt elég jóképű. És a tehetsége sem volt kirívó, inkább egy megbízható színvonalon teljesítő, profi színésszé vált - ami szintén komoly erény. 19 évesen ő is úgy érezte, eleget tanult már ahhoz, hogy tudja, milyen irányba szeretne menni, mi érdekli a filmezésből. 2011-ben készítette első - és eddig egyetlen filmjét - produceri minőségben (de azért a főszerepet is eljátszotta). A Detention azonban csak az első lépés ebbe az irányba, mert a Zathura forgatása óta tudatosan szív magába minden információt a kamera mögötti világból.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm
Az éhezők viadala | Josh Hutcherson

Előbb azonban arra számíthat, hogy egy időre Robert Pattison nyomdokaiba lép, és megtapasztalja, milyen a tömeghisztéria. A napokban mutatják be ugyanis világszerte Az éhezők viadalá-t, amely könyv alakban nagyobb sikert aratott, mint a Twilight-trilógia. Josh egy olyan fiút játszik a történetben, aki az életéért küzd egy valóságshow-ban, és közben szerelembe esik a film hősnőjével, akit az Oscar-jelölt Jennifer Lawrence játszik. És hogy továbbra is egyensúlyban legyenek a filmográfiájában a különböző műfajú filmek, már dobozban van egy másik, művészi igényű produkció is, amelyben Lauren Bacallal és Alfred Molinával dolgozhatott együtt. Josh Hutcherson valószínűleg a "lassú víz partot most"-típus, aki tudatosan halad a célja felé. Félig már el is érte, amit akart.