Ha ondót látunk a mozivásznon, akkor valami nem teljesen stimmel. A filmesek ritkán érzik szükségét, hogy egy szerelmes együttlétet a testnedv látványával koronázzanak meg, az ondó inkább akkor bukkan fel, ha erőszakról vagy lelki bajról van szó, néha pedig a bizarr humor forrása. A héten mozikba került Bordélyház című filmben például egy könny helyett ondót síró prostituált szerepel. Ennek apropóján összeszedtük a legemlékezetesebb filmes pillanatokat, amikben főszerepet kapott ez a testnedv.

Keresd a nőt! (There's Something About Mary, 1998)


Ezt az ondós jelenetet mindenki ismeri: Ben Stiller figurája a randi előtt kiveri, hogy kevésbé legyen feszült, de nem veszi észre, hogy kilőtte a spermát a fülére. Mary (Cameron Diaz) gyanútlanul hajzselének nézi a trutyit, ami egészen új hajviselet megszületéséhez vezet. Egy blogger kicsit túlgondolkozta a jelenetet, és pontokba szedve felsorolta, hogy miért nem reális: a pasik általában nem fölfelé, hanem vízszintesen verik ki a farkukat, és még, ha fölfelé is, akkor sem lő ki a sperma a fülig, és ha mégis, a pasi akkor is érezné, hogy lóg valami a fülén, és ha nem érezné, még akkor is megkeresné, hogy hova tűnt a cucc. Még szerencse, hogy a Farrelly testvérek nem dokudrámában utaztak.

* * *

Amit tudni akarsz a szexről... (Everything You Always Wanted to Know About Sex But Were Afraid to Ask, 1972)


Woody Allen szexuális felvilágosító-filmjében a legviccesebb az ondó, ugyanis színészek - köztük maga a rendező - játsszák el a testnedvet. A randi jól alakul, mi pedig a férfi agyába belelátva figyeljük az ejakulációhoz vezető bonyolult műveletet, amit az agy irányít. Talán mondani sem kell, hogy a talpig fehérbe öltözött, farkincával ellátott Woody egy neurotikus spermiumot alakít, aki a péniszen végighaladva olyanokon aggódik, hogy mi lesz például, ha kiderül, hogy a férfi maszturbál, és ő a falon köt ki. A melegszex gondolata sem dobja fel, és attól is fél, hogy esetleg óvszerbe ütközik. Nem könnyű a sperma élete.

* * *

Delta (2008)


Végre megtudtuk, miből készül a filmes ondó! A Mundruczó Kornél-film kellékese elárulta nekünk, hogy hajzseléhez kevernek lisztet vagy tejet, úgy állítják elő. De tejjel jobb. Ebben a filmben nem éppen szívderítő pillanatban szembesülünk a testnedvvel. Amikor a fiú (Lajkó Félix) hosszú távollét után hazatér anyjához (Monori Lili), húgához (Tóth Orsi) és az anya új élettársához (Gáspár Sándor), a családban feszültségek gerjesztődnek. A nevelőapa például annyira feszült lesz, hogy megerőszakolja a nevelt lányát. Az aktust tisztes távolból látjuk, amitől valahogy még jobban fáj, de aztán a kamera sokatmondóan ráközelít a Tóth Orsi combjára cseppent ondóra.

* * *

A boldogságtól ordítani (Happiness, 1998)


A Dylan Baker által játszott pedofil családapa nagyobbik fiáért, Billyért (Rufus Read) végigizguljuk a filmet, mert gyakran bonyolódik apjával maszturbálásról és péniszméretekről szóló beszélgetésekbe. A fő probléma, amit a kissrác apjával is megoszt, hogy még sosem élvezett el, miközben az osztálytársai azzal menőznek, hogy ők már igen. A film zárójelenetében egy erkélyről megpillantott nagymellű szőke látványa végre hozzásegíti Billyt a várva várt ejakulációhoz, ami szinte hepiend lenne, de azért persze Todd Solondz megtoldja a jelenetet egy kutyás gusztustalankodással.

* * *

A tintahal és a bálna (The Squid and the Whale, 2005)


Ebben a filmben az ondó afféle néma segélykiáltás, lelki válságot jelez. A kiskamasz Franknek (Owen Kline) és a kamasz Waltnak (Jesse Eisenberg) a szokásos kamaszparák mellett azzal is meg kell küzdeniük, hogy szüleik (Jeff Daniels és Laura Linney) egyszer csak szétköltöznek. Ez már kicsit sok nekik, és a kisebbik fiú, Frank úgy hívja fel a külvilág figyelmét arra, hogy valami nincs rendben, hogy teniszóra közben kontrollálatlanul káromkodik, amikor egyedül hagyják otthon, berúg, valamint az iskolai könyvtárban a polchoz dörgölőzik ruhástul, aztán benyúl a nadrágjába és a terméket szétkeni a könyveken és az öltözőszekrényeken. A szülők meg egymásra mutogatnak.

* * *

Enter the Void (2009)


Gaspar Noé három órát közelítő, nézőpróbáló vizuális-mentális őrülete egy dolgot biztosan ad: szexet olyan nézőpontból, ahogyan még sosem láttuk. Amikor Paz de la Huerta figurája közli, hogy "come inside me!", azt nemcsak szexpartnere veszi felszólításnak, hogy beleélvezzen, hanem elhunyt öccse közelben repkedő szelleme is, akinek a nézőpontjából a film nagy részét látjuk. A szellemtesónak nem okoz gondot, hogy nővére hüvelyébe bújva közelről megszemlélje a ritmikusan közeledő-távolodó péniszt, aztán mintegy meglovagolva a petesejt felé közeledő ondóáramot, végignézze, hogyan termékenyíti meg egy spermium a petesejtet. Oktatófilmnek is elmenne.

* * *

Nicsak, ki beszél! (Look Who's Talking, 1990)


Nem tudjuk, Gaspar Noét inspirálta-e ez a John Travoltás vígjáték, mindenesetre többen megjegyezték, hogy mennyire hasonlít egymásra a Nicsak, ki beszél! és az Enter the Void megtermékenyítéses jelenete. Mivel családi filmről van szó, ondót természetesen nem látunk, csak virgonc hímivarsejteket, amint Kirstie Alley hüvelyében rodeóznak a Beach Boys I Get Around című számának taktusaira. A leglelkesebb spermium Bruce Willis (a magyar verzióban Mikó István) hangján kommentálja is az eseményeket, és végül ő lesz az, aki elsőként fúrja át magát a petesejt falán.

* * *

Kika (1993)

 

Nemrég, legviccesebb szexjeleneteket összegyűjtő cikkünkben is szerepeltettük Pedro Almodóvarnak ezt az agymenését, de innen sem maradhat ki, hiszen a slusszpoén az, hogy hova cseppen az ondó. Egy bizarr nemi erőszaknak vagyunk tanúi: a begerjedt pornósztár annyira elszánt, hogy két rendőr együttes erővel is alig bírja lerángatni Kikáról. Aztán mégis sikerül nekik még az orgazmus előtt, de a fickó leállíthatatlan, és az erkélyre kiállva fejezi be egyedül, amit a szobában elkezdett a nővel. Andrea Caracortada (Victoria Abril) pechje, hogy pont az elélvezés pillanatában érkezik meg a ház elé és néz fel a magasba.