Mit köpköd Kate Winslet a Titanic fedélzetéről? Hányszor mondja ki Leonardo DiCaprio a szerelme nevét? Kik jöttek össze a forgatás során? Mihez kezdtek az óriási hajódíszlettel, miután elkészült a film? A Titanic 3D-s változatának premierje alkalmából elárulunk harminc érdekességet az 1997-es filmről.

1. A fő forgatási helyszín egy tizenhat hektáros tengerparti terület volt Mexikóban, ahol kialakítottak egy medencét, amiben felépítették a Titanic majdnem életnagyságú mását - csak bizonyos szükségtelen elemeket hagytak le róla, és egyes részeket az eredetinél tíz százalékkal kisebbre építettek. Az óriási díszletet 270 fokban körbe lehetett fotózni.

Forrás: toutlecine
A Titanic-díszlet

2. A forgatás után a díszletet fémhulladékként értékesítették.

3. A Titanic szintjeit összekötő elegáns lépcsőt kicsivel nagyobbra építették a filmben, mint amekkora a valóságban volt, mert a 20. század elején az emberek átlagos testmagassága még kisebb volt, és a lépcső nem tűnt volna elég grandiózusnak a színészekkel.

4. Az inflációval számolva a Titanic minden idők harmadik legdrágább filmje A Karib-tenger kalózai: A világ végén és a Kleopátra után. 200 millió dollárba került, ami ma 290 milliót ér.

5. A film többe került, mint a hajó: az 1910 és 12 közt megépült épült Titanic 1,5 millió fontot kóstált, ami 1997-es áron 120 és 150 millió dollár közti összeg lett volna.

Forrás: toutlecine

6. A Titanic 1912. április 10-én délben indult el első és utolsó útjára az angliai Southamptonból New Yorkba, és 15-én hajnali 2:20-kor süllyedt el.

7. Több mint 100 szöveges szerep van a filmben és több mint 1000 statiszta szerepel benne. A statiszták közt volt egy 150 fős keménymag, akik a forgatás elejétől végéig dolgoztak, és akiket kiképeztek a kornak megfelelő viselkedésre.

8. Nem ellenőriztük, de a 194 perces játékidő alatt Rose állítólag 80-szor mondja, hogy "Jack", Jack pedig 50-szer mondja, hogy "Rose".

9. A Titanic a Beszéljünk Éváról!-lal holtversenyben tartja a legtöbb Oscar-jelölés rekordját: mindkét filmet 14 díjra jelölték. A Ben Hur-ral és A Gyűrűk Ura - A király visszatér-rel együtt tartja a legtöbb elnyert Oscar-díj rekordját: mindhárom film 11-et szobrot kapott.

Forrás: toutlecine
Összesen 1000 statiszta dolgozott a filmen

10. 1,8 milliárdos összbevételével minden idők legsikeresebb filmje volt, amíg a szintén James Cameron rendezte Avatar át nem vette a vezetést 2,8 milliárd dolláros bevétellel.

11. A filmen dolgozók közül egyedül az idős Rose-t megformáló, 1910-es születésű Gloria Stuart volt már életben, amikor a Titanic elsüllyedt 1912-ben.

12. Gwyneth Paltrow, Claire Danes és Gabrielle Anwar is jelölt volt Rose szerepére, de mindannyian visszadobták a felkérést.

13. Az öreg Rose-t játszó Gloria Stuart 86 éves volt a forgatáskor, ezért maszkkal öregítették a 101 éves nő szerepéhez, amit ő meglehetősen terhes procedúrának talált.

Forrás: toutlecine
Középen Gloria Stuart mint a 101 éves Rose

14. A 20th Century Fox Matthew McConaugheyt szerette volna Jack Dawson szerepére, de Cameron ragaszkodott Leonardo DiCaprióhoz. Felmerült Christian Bale, Chris O'Donnell, Billy Crudup, Stephen Dorff, sőt, még a forgatás idején 16 éves Macaulay Culkin neve is.

15. Az idős Rose-t alakító Gloria Stuartot Oscar-díjra jelölték a szerepéért, amivel rekorder lett, mint az eddigi legidősebb jelölt. Emellett a Titanic lett az első olyan film, amiben két színészt is jelöltek ugyanannak a figurának a megformálásáért. Ez legközelebb az Iris-nál fordult elő, ahol szintén Kate Winslet volt az egyik jelölt, a másik pedig Judi Dench.

16. Kate Winslet annyira akarta Rose szerepét, hogy folyamatosan üzeneteket küldözgetett Cameronnak és telefonon is hívogatta. Még egy szál rózsát is küldött neki "A te Rose-odtól" kísérőszöveggel.

Forrás: toutlecine
Kate Winslet, Leonardo DiCaprio és James Cameron a Titanic forgatásán

17. A film két főhőse, Jack Dawson és Rose DeWitt Bukater fiktív figura, de amikor már kész volt a forgatókönyv, kiderült, hogy tényleg utazott egy J. Dawson a Titanicon, egy Joseph Dawson nevű ír férfi, aki nem élte túl a katasztrófát, de a holttestét megtalálták, és eltemették a többi áldozattal együtt a kanadai Nova Scotiában.

18. Bár a két főhős kitalált, a mellékszereplők közül sokan valós személyt játszanak, ilyen természetesen a kapitány és a hajó tervezője, valamint számos utas, például Kathy Bates figurája, valamint az idős pár is, akik a kabinjukban, az ágyon fekve, egymást átölelve várják a halált. Ők Ida és Isidor Strauss, a híres New York-i Macy's áruház tulajdonosai.

19. Robert De Nirónak felajánlották a kapitány szerepét, de gyomorfertőzésre hivatkozva elutasította a felkérést.

20. A szereplők és a stábtagok közül többen megbetegedtek a forgatás során a hideg víztől. Kate Winslet, aki vékony ruhája alatt a legtöbb jelenetben nem viselhetett búvárruhát, majdnem otthagyta a forgatást, amikor tüdőgyulladást kapott, de Cameron meggyőzte, hogy folytassa.

Forrás: toutlecine

21. Amikor az eredetileg 135 milliósra tervezett büdzsé menet közben 200-ra emelkedett, Cameron felajánlotta a stúdiónak zálogként 8 milliós fizetését és részesedését a haszonból, de a Fox fejesei ettől nem estek hanyatt, mert már lemondtak arról, hogy sikeres lesz a film.

22. 1997 júliusában akarták bemutatni a filmet, de nem lett kész időre, ezért a premiert decemberre halasztották. Az elhúzódó munkafolyamat vége felé már Cameron sem bízott a sikerben: a vágószobában poénból egy borotvapengét tartott azzal a felirattal, hogy "csak akkor használd, ha a film béna".

23. Az egyik forgatási napon valaki PCP nevű hallucinogén drogot kevert a filmesek ételébe, és lényegében az egész csapat rosszul lett és hallucinált. Az egyik szereplő szerint (aki nem evett a közös kajából), Cameron "egyik szeme olyan vörös volt, mint a Terminátoré, a másik meg úgy nézett ki, mintha négyéves kora óta szipuzott volna".

24. Amikor Jack lerajzolja Rose-t, nem DiCaprio kezét látjuk, hanem James Cameronét. A rendező balkezes, ezért utólag tükrözni kellett a képet, hogy úgy tűnjön, mintha a jobb kezével rajzolna.

Forrás: toutlecine

25. A Titanic-ot az 1958-as A Titanic éjszakája (A Night to Remember) ihlette, és néhány jelenetben Cameron szándékosan megidézi a korábbi filmet.

26. Cameron eredetileg nem akart semmilyen betétdalt a filmbe, de zeneszerzője, James Horner titokban beszervezte Will Jennings dalszövegírót és Céline Diont, és együtt felvették a My Heart Will Go On demóváltozatát. Cameronnak annyira tetszett, hogy úgy döntött, felhasználja.

27. A tengeren lebegő megfagyott holttestekhez a színészekre olyan speciális port szórtak, ami kristályossá alakult víz hatására, a hajukat és a ruhájukat pedig viasszal kenték be.

28. Abban a jelenetben, amikor Jack megtanítja Rose-t, hogyan köpjön úgy, mint egy férfi, a színészek tojásfehérjét köpködtek.

Forrás: toutlecine

29. Cameron a film kapcsán ismerte meg jelenlegi, ötödik feleségét, Suzy Amist, aki Lizzy Calvertet, Rose unokáját alakította.

30. A filmben részben az igazi Titanic-roncs látható. James Cameron többször is lemerült a roncshoz, és összességében több időt a hajón és környékén, mint az egykori utasok.