Tavaly szeptemberben adtuk hírül, hogy a rasszista kijelentései miatt többször botrányba keveredett Mel Gibson az i. e. 2. században élt zsidó harcosról, Júdás Makkabeusról akar filmet forgatni. Zsidó vezetők rögtön tiltakoztak a filmterv ellen, amit sokan puszta PR-akciónak minősítettek. A forgatókönyv megírásával Joe Eszterhast (Flashdance, Elemi ösztön) bízták meg, és a filmet a Warner Bros. gyártotta volna, azonban a stúdió pár hete visszadobta a forgatókönyvet azzal az indokkal, hogy "nincsenek benne érzések" és "nem elég diadalittas".

Forrás: AFP
Mel Gibson idén januárban

Ezután Eszterhas írt egy kilencoldalas levelet Gibsonnak, ami a The Wrap magazin birtokába került. A levélben Eszterhas azt állítja, hogy már a projekt kezdetén is tartott attól, hogy Gibson igazából nem akarja megcsinálni a filmet, csak a megtépázott hírnevét szeretné helyreállítani Eszterhas segítségével, aki két filmet is írt a második világháború szörnyűségeiről (Elárulva, Zenedoboz). Az író arról számol be, hogy a közös munka során Gibson számos alkalommal tett antiszemita és holokauszttagadó kijelentéseket, így "arra a következtetésre jutottam, hogy az elképzelhető legocsmányabb okból nem akarod megcsinálni a Makkabeus-t. Gyűlölöd a zsidókat."

Eszterhas beszámol többek közt arról is, hogy Gibson kijelentette, hogy "azért akarom megcsinálni ezt a filmet, hogy a zsidókat megtérítsem kereszténynek". Érzékletesen leírja, hogy amikor családjával együtt több alkalommal Gibsonnál vendégeskedett, a sztár dührohamot kapott, és ocsmányságokat üvöltözve tombolt, megrémítve Eszterhas feleségét és fiát. Az is szerepel a levélben, hogy Gibson továbbra is iszonyatos dühöt táplál kislánya anyjával, Oksana Grigorievával szemben, és kijelentette, hogy FBI-os barátai segítségével meg fogja ölni a nőt.

Gibson ma válaszolt Eszterhas levelére, de nem reagált részletesen a vádakra, amik szerinte "javarészt kitalációk", csak annyit ismert be, hogy ideges volt, mert Eszterhas késett a forgatókönyvvel, és ezért elnézést is kért. Levelében azt állítja, hogy mind ő, mind a stúdió nagyon gyengének találták a forgatókönyvvázlatot, és ez az egyetlen oka, hogy már nem akarják Eszterhas közreműködésével megvalósítani a filmet.