Az április elején elhunyt Claude Miller utolsó rendezése, a Thérese Desqueyroux lesz az idei cannes-i filmfesztivál zárófilmje. A híres Francois Mauriac-regény (magyarul Tékozló szív címen jelent meg) alapján készült alkotást Miller nem sokkal a halála előtt fejezte be, amelyben a címszerepet játszó Audrey Tautou mellett feltűnik még a héten a magyar mozikba kerülő A két mesterlövész című francia vígjáték egyik főszereplője, Gilles Lellouche, valamint Anais Demoustier (Szex felsőfokon) is.

Forrás: Tout le Ciné
Audrey Tautou a Thérese Desqueyroux című filmben

A regényből 1962-ben már készült egy filmváltozat, amelyben Emmanuelle Riva játszotta Thérese-t (a most 86 éves Riva lesz az egyik főszereplője Michel Haneke Amour című filmjének, amely nagy eséllyel helyet kap az idei cannes-i versenyprogramban).

A Thérese Desqueyroux bemutatója a fesztivál zárónapján, május 27-én lesz, az eseményen a rendező családja, barátai és munkatársai tisztelegnek Miller emléke előtt. A film november végétől látható a francia mozikban.

A Thérese Desqueyroux című regény tartalomleírása a magyar kiadás borítóján: "Nagy utat járt be Thérése, a szenvedélyes lelkű, önnön énjét kereső, fiatal vidéki lány, míg a család fullasztó levegőjéből eljut a házasság ridegebb, fojtogatóbb börtönébe, és onnan a bűn, a gyilkosság küszöbére. Később, független asszonyként éli világát Párizsban, de tette börtönéből végleg szabadulni sosem tud. Hiába bőkezű és nagyszívű, rabot kereső szíve rabul esik az alantas érzéseknek: kihasználják, becsapják, kifosztják..."