Kvótával szabályozná a mozikat a Jobbik

Vágólapra másolva!
Tíz százalékban magyar filmeket kellene játszaniuk a moziknak - ezt javasolta Novák Előd, a Jobbik alelnöke, aki emellett törvénymódosítást is benyújt, hogy a nagy moziüzemeltető cégeket szétválassza. A Jobbik szerint a kormánynak a nemzetközi filmszemléket megcélzó alkotások helyett a magyar történelmi filmekre kellene pénzt adnia.
Vágólapra másolva!

"A hazai mozitermek és látogatók számát tekintve nyolcvanszázalékos monopolhelyzetbe került az izraeli tulajdonban lévő Cinema City" - jelentette ki Novák Előd, a Jobbik alelnöke, aki szerint ezért a magyar filmek nem juthatnak el a mozilátogatókhoz. Emiatt Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetsége nevében a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult tavaly januárban, ám keresetét elutasították - emlékeztetett Novák Előd.

A Jobbik törvénymódosítást javasol a kormánynak, amellyel szétválasztanák a moziüzemeltető cégeket és a közvetett tulajdonlást is megakadályoznák. A jobbikos politikus szerint a magyarországi plázák alacsony, közönségcsalogató bérleti díjai miatt versenyhátrányba kerültek az art mozik. A Jobbik egy kötelező mozikamara létrehozását javasolja, a szakmai szervezetekkel egyeztetve. Ez a szervezet szabályozná a mozik működését, mielőtt módosítanák a vonatkozó törvényeket.

Az ellenzéki párt a televíziók mintájára egy tízszázalékos mozikvótát is bevezetne, e szerint a mozik műsorán lévő filmek tizedének magyarnak kellene lennie. Novák Előd szerint ezt csak néhány év múlva lehetne alkalmazni, hiszen jelenleg nem készül elég magyar film. Novák Előd álláspontja szerint a kultúráért felelős szaktárcának - élve rendeletalkotási jogával - mihamarabb meg kellene alkotnia a filmforgalmazás szabályait.

A Jobbik alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján az új történelmi magyar filmek alkotásának fontosságára is felhívta a figyelmet. Álláspontja szerint a köztelevízióban futó Marslakók című sorozat szerződését fel kell függeszteni, és az így felszabaduló forrásból történelmi játékfilmeket kellene forgatni. Novák Előd szerint a nemzetközi filmszemléket megcélzó alkotások helyett a hazai nézők szórakoztatására alkalmas filmek elkészítését kellene támogatnia a kormányzatnak.