Szakad az eső a sztárokra Cannes-ban

2012.05.21. 12:30

A folyamatosan szakadó eső miatt vasárnap este annyira beázott a cannes-i filmfesztivál egyik külső mozitermének a teteje, hogy a szervezők kényetlenek voltak törölni az oda meghirdetett programot, és a vetítéseket más helyszíneken megtartani. A tengerparton, közvetlenül a fesztiválpalota mellett található hatalmas sátrat öt évvel ezelőtt, a fesztivál fennállásának hatvanadik évfordulójára állították fel. A legmodernebb technikával és kényelmes, széles fotelokkal kialakított moziteremben tartják a pótvetítéseket, amelyeken a hivatalos versenyprogramban előző nap bemutatott alkotásokat láthatja a fesztiválközönség. Ez a helyszíne a nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató programnak, a Cannes Classics sorozatnak is, amelynek záró filmjeként szombaton mutatják be Pálfi György Final Cut - Hölgyeim és Uraim című alkotását.

Forrás: AFP
Isabelle Huppert a fesztiválpalota lépcsőjén az Amour című film díszbemutatóján

A terem felújítási munkálatai hétfőn kora reggel megkezdődtek, és a szervezők szerint a teremben már délután ismét lehet vetítéseket tartani. A szélviharos, esős időben vasárnap este a fesztivál 65. évfordulója alkalmából rendezett díszvacsora utánra tervezett tűzijáték is elmaradt. Ha az idő megengedi, akkor az ünnepi fényjátékot kedden este tartják meg a fesztiválpalota strandján.


A május második felében a francia Riviérán szokatlan őszies idő meghatározza az egész fesztivál hangulatát: a szűnni nem akaró eső és szél miatt a tengerpart teljesen üres, a fesztiválozók beszorultak a bevásárlóközpontok hangulatát árasztó fesztiválpalotába, ahol vetítések között a lépcsőkön ülve esznek-isznak, interneteznek laptopjaikon vagy várnak egy következő vetítésre. A vörös szőnyeges bevonulások pedig esernyős berohanásokká alakultak át a víztől tocsogó lépcsőkön.