Öt kiváló film, A szerencse zsoldosai, a Boogie Nights, a Magnólia, a Kótyagos szerelem és a Vérző olaj után érthető, hogy lélegzetvisszafojtva várjuk Paul Thomas Anderson The Master című következő filmjét, és a frissen kiadott teaser előzetes csak fokozta izgalmunkat. A borzongatóan hatásos ízelítőben fel sem tűnik a címbéli mester, azaz a Philip Seymour Hoffman által játszott karizmatikus vallásalapító, hanem csak a másik főszereplőt, Joaquin Phoenixet láthatjuk a tengerparton és egy kihallgatáson. Vagyis hívjuk inkább auditnak, ugyanis a film sztoriját a Szcientológia Egyház korai időszaka ihlette.


A rendező személyesen is érintett a témában: a Kótyagos szerelem absztrakt képi betéteit készítő Jeremy Blake, és barátnője Theresa Duncan 2007-ben öngyilkos lett miután - a Vanity Fairnek nyilatkozó ismerősök állítása szerint - hónapokig zaklatták őket a szcientológusok (az ő történetükből Bret Easton Ellis írt forgatókönyvet, amelyből Gus Van Sant tervezett filmet készíteni, bár erről a projektről utoljára évekkel ezelőtt lehetett hallani).

Emellett Anderson a Magnólia című filmjében Oscar-díjra jelölt alakítást húzott ki a vallás egyik leglelkesebb hollywoodi hívéből, Tom Cruise-ból. Izgalmas lesz látni, hogyan nyúl majd a rendező ehhez a rendkívül kényes, játékfilmben eddig gyakorlatilag feldolgozatlan témakörhöz. A The Master október 12-én érkezik az amerikai mozikba, de feltehetően előtte már bemutatják a velencei filmfesztiválon.