Amíg itthon a filmszakma a túlélésért küzd, továbbra is megállapítható, hogy Kelet-Európából a románokon kívül egyedül a magyar filmet tartják igazán számon a világ A-listás filmfesztiváljain. Zsinórban két berlini zsűri nagydíj (Tarr Béla: A torinói ló, Fliegauf Bence: Csak a szél) után úgy tűnt, hogy a cannes-i hivatalos programba idén nem jut be magyar rendező, noha az utóbbi öt évben Mundruczó Kornél két (Delta, Szelíd teremtés - A Frankenstein terv), Tarr Béla pedig egy (A londoni férfi) alkotással képviselte hazánkat.

Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier
Pálfi György (jobbszélen) és a Final Cut stábja Cannes-ban szombaton

Az idei "fapados filmszemle" után felcsillant némi remény, hogy Pálfi György Final Cut - Hölgyeim és Uraim című, a filmtörténelem klasszikusaiból összevágott különlegessége valamilyen formában bemutatásra kerülhet a Riviérán, de amikor a versenyprogram ismertetésekor a speciális vetítések között sem említették, úgy tűnt, 2011 után (tavaly a Rendezők két hete mellékszekcióban Till Atilla rövidfilmje, a Csicska képviselte a magyar színeket) idén sem lesz egészestés magyar film a Riviérán. Végül a fesztivál kezdete előtt két héttel jött a kellemes meglepetés, miszerint a Final Cut-ot a Cannes Classics szekció zárófilmjének választották.

Forrás: Cannes Film Festival
Pálfi György (sapkában) és a Final Cut stábja az első cannes-i vetítés után szombat délután

Zárófilmnek lenni nagy megtiszteltetés, de hátránya, hogy a tíznapos szemle végére igencsak megcsappan a jelenlévők száma, főleg, hogy a filmvásár már szerdán összepakol. Ennek megfelelően a szombati két vetítés közül az elsőre sorbanállás nélkül is könnyedén be lehetett jutni, de a rendezvény harmadik legnagyobb vetítőterme így is majdnem teljesen megtelt.

A fesztivál művészeti igazgatója, Thierry Frémaux személyesen konferálta fel Pálfit, aki 2006-ban már járt Cannes-ban a Taxidermiá-val, amit az Un Certain Regard szekcióban vetítettek nagy sikerrel. Frémaux csak franciául elmondott beszédét a közönséget angolul köszöntő rendező nem is értette, pedig a fesztiváligazgató sugallta, hogy a tehetséges  magyarországi rendezőknek egyre nehezebb a helyzete. Hangsúlyozta Tarr Béla támogatását is a Final Cut, és általában a magyar rendezők kapcsán.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=jIGs0PYDska2uh4Z
A Final Cut - Hölgyeim és Uraim teaser előzetese

Pálfi "valóra vált álomnak" nevezte a cannes-i premiert és örömre azért is volt oka, mert az eddig kizárólag ingyenes vetítéseken bemutatott filmet felkarolta a Wild Bunch nemzetközi ügynökség és várhatóan sikerül majd legalizálniuk a jogdíjfizetés es külön engedélyek nélkül felhasznált részletekből összevágott mű sorsát. A közönség tompábban reagált, mint a magyarországi vetítéseken, bár ez leginkább annak tudható be, hogy tíz nap fesztiválozás után mindenki kimerült. A Final Cut viszont méltó zárása a filmvilág legfontosabb eseményének, a jelenlévő filmőrültek vastapssal jutalmazták a felhasznált filmek és zenék listája előtt és után is.