Mikor láthatjuk Magyarországon a prosztó Nicole Kidmant, a megkeményedő Shia LaBeoufot és az Arany Pálma-díjas Hanekét? Összeszedtük, hogy a cannes-i filmfesztivál premierjei közül melyik mikor érkezik hozzánk.

Amour
Várható bemutató:
október (Cirko Film)

Forrás: Cannes Film Festival

Három évvel A fehér szalag Arany Pálmája után Michael Haneke ismét fődíjjal távozott a Riviéráról - teljesen megérdemelten. A kegyetlen rendezőből előbújt az ember, miközben egy idős házaspár utolsó heteit-hónapjait mutatja be intim, szívfájdító filmjében.

* * *

Cosmopolis
Bemutató: május 31. (Budapest Film)

Forrás: Cannes film festival

Nem tagadjuk, hogy David Cronenberg filmje számunkra a fesztivál legnagyobb csalódása volt. Az antipatikus yuppit alakító Robert Pattinson megteszi, ami tőle telik, de a zavaros, fárasztó dumákkal és didaktikus üzenettel leterhelt, kapitalizmusfikázó film egyáltalán nem kötött le minket.

* * *

A dombokon túl (Dupa dealuri)
Várható bemutató:
október (Cirko Film)

CForrás: Cannes Film Festival

A zseniális 4 hónap, 3 hét, 2 nap rendezőjének új filmje egy román, vidéki kolostorban játszódik, ahol hosszú távollét után viszontlátja egymást két árvaházban felnőtt barátnő, akik közül az egyik most a kolostorban él, a másik viszont azt akarja, hogy együtt kimenjenek Németországba. A film 150 percével indokolatlanul hosszúra nyúlik, és nem is üt akkorát, mint a 4 hónap, de azért bőven akadnak ebben is erős pillanatok, amikért érdemes megnézni.

* * *

Holdfény királyság (Moonrise Kingdom)
Bemutató:
május 31. (Big Bang Media)

Forrás: Cannes film festival

Wes Anderson új filmjével nyitott a fesztivál, ami a szokásos legalább féléves csúszás helyett máris a magyar mozikba kerül. Szerintünk sajnos ebbe a 60-as években játszódó tini szerelmesfilmbe kevesebb szív került, mint Anderson korábbi munkáiba, de azért az igazi rajongók ne hagyják ki.

* * *

Holy Motors
Várható bemutató:
ősz (Szuez Film)

Forrás: Cannes Film Festival

Leos Carax az idei fesztivál legőrültebb és sokak által legkedveltebb filmjét szállította a Holy Motors-zal. A kritikusok többsége imádta, hogy újra és újra meghökkentette őket a film, és még azt sem bánták, hogy igazából nem sok teteje van, vagy ha mégis, hát nehéz rájönni, hogy mi.

* * *

Killing Them Softly
Várható bemutató:
szeptember 20. (Pro Video)

Forrás: Cannes Film Festival

Brad Pitt egy hidegfejű, James Gandolfini pedig egy szétesett bérgyilkost alakít a Jesse James meggyilkolása rendezőjének, Andrew Dominiknak az új filmjében. Scorsesetől, Tarantinótól és a Coen testvérektől is nyúl a véres, bő lére eresztett dumákkal telezsúfolt gengszterfilm, de az tény, hogy Pitt és Gandolfini remekelnek benne.

* * *

Lawless
Várható bemutató: nem tudni, lehet, hogy csak DVD-n jön

Forrás: AFP

John Hillcoat Lawless-e annyira nem ütős, mint Az ajánlat volt, de az alkoholtilalom idején játszódó brutális drámából sem hiányzik a túlhúzott erőszak és a kőkemény férfiasság. Gary Oldmantől kezdve Tom Hardyig és Guy Pearce-ig egy csomó csodálatos férfiszínész pompázik a filmben, és még Shia LaBeouf sem marad szégyenben.

* * *

The Paperboy
Várható bemutató:
nem tudni, lehet, hogy csak DVD-n jön

Forrás: Cannes Film Festival

Cannes-ban a kritikusok többsége nem tudott mit kezdeni Lee Daniels polgárpukkasztó jeleneteket (szimulált orális szex, homoszexuális erőszak, szembepisilés) felvonultató filmjével, de szerintünk a The Paperboy-nak erős a hangulata, az pedig kétségtelen, hogy a prosztó tramplit alakító Nicole Kidman és a bebörtönzött gyilkost játszó John Cusack is évek óta a legjobb formáját hozza benne.

* * *

Reality
Várható bemutató: ősz (Szuez Film)

Forrás: Cannes Film Festival

Matteo Garrone ugyan megkapta a zsűri nagydíját a valóságshow-bűvöletben élő, egyszerű olaszokról szóló filmjéért, de aki egy új Gomorrá-t vár, csalódni fog. A Reality-ben izgalmas a közeg és ragyogó a Big Brotherbe belebolonduló családapát alakító, amatőr főszereplő, de ez azért egy sokkal egyenetlenebb és kevésbé nagyszabású film.

* * *

A fentieken túl úgy tudjuk, a cannes-i versenyprogramból valószínűleg forgalmazásba kerül nálunk még Thomas Vinterberg Jagten (Vadászat) című filmje és Ken Loach The Angel's Share-je is. Jacques Audiard De rouille et d'os-áról, az On the Road-ról és a Mud-ról egyelőre nem kaptunk információt egyik forgalmazótól sem.