Vágólapra másolva!
Scarlett Johansson ment meg minket a vörösiszaptól, a 4-es metró építési területére téved, és a Nyugatinál felcsípi Jeremy Rennert. Olvasóink eleresztették a fantáziájukat, és megírták nekünk, szerintük mit művelt a Fekete Özvegy és Sólyomszem Budapesten, mi pedig kiválasztottuk és megajándékozzuk a hat legjobb sztorit.
Vágólapra másolva!

Olvasóinkat arra kértük, eresszék szabadon a fantáziájukat, és találják ki, mire utal Scarlett Johansson és Jeremy Renner következő szóváltása a Bosszúállók-ban:

Fekete Özvegy: Pont olyan, mint Budapest volt.
Sólyomszem: Nagyon különbözően emlékszünk Budapestre.

Rengeteg ötletes sztorit kaptunk, amelyek idekattintva mind elolvashatók. Viszont mivel csak hat ajándékot tudunk kiosztani, megkértük volt kollégánkat, a képregénypápa Szabó Andrást, hogy igazi képregényes szemmel tanulmányozza a történeteket, és válassza ki azt a hatot, amit ő a legjobbnak ítél. Következzen a hat nyertes pályamű, Szabó András rövid indoklásaival.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Jeremy Renner és Scarlett Johansson a Bosszúállók-ban

6. Kálmán László (nyereménye egy Bosszúállók-kitűzőkészlet)

Szabó András: Mivel ő volt az egyedüli, aki készített egy teljes képregényoldalt, el is fogadtuk.

Forrás: Kálmán László
Forrás: Kálmán László

5. Forray Bence (nyereménye egy Bosszúállók-pendrive)

Szabó András: Nem bajlódik a sztorival. A megfejtés annyi, hogy a két karaktert játszó színész forgatott Budapesten. És tényleg, minek ötölni.

Szerintem a Fekete Özvegy és Sólyomszem párbeszéde Budapestről nem a filmbeli karakterekre vonatkozik, hanem a készítők a karaktereket alakító színészek miatt rakták be. Scarlett Johanson és Jeremy Renner is járt már Budapesten, mindkettőjük szerepel olyan filmben, ami Budapesten is játszódik. Scarlett az Amerikai rapszódia című filmben játszik, Jeremy pedig a 2011-es Mission: Impossible-ben szerepel. Azért emlékezhetnek mind a ketten máshogy a magyar fővárosra, mert a két film más időben játszódik, és ez alatt sokat változott.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Scarlett Johansson és Jeremy Renner a Bosszúállók forgatásán

4. Jurity Andor (nyereménye egy Bosszúállók-fejhallgató)

Szabó András: Több olyan megfejtés is volt, ami magyarországi aktuálpolitikára utalt, a 2006-os zavargásokra, Schmitt Pál doktorijára, a válságadókra. Közülük talán az a legjobb, amelyik azt taglalja, hogy a vörösiszap-katasztrófa valójában terrortámadás volt.

Az Ajkai Timföldgyár 10 tározójában 50 millió köbméter szürke- és 30 millió köbméter vörösiszapot tárolnak. 2010. október 4-én e tároló átszakadt, ám ez nem csak egy baleset volt. A Ten Rings terrorista csoport Anthony Stark fegyvereivel mért csapást, mellyel Európa figyelmét akarta felhívni. Videókat és számos dokumentumot küldtek a S.H.I.E.L.D. bázisára terveikről. A balesetnek beállított támadást számos más létesítmény elpusztítása követte volna, ha nem teljesítik a csoport követeléseit. Természetesen bízni nem lehet bennük, Vasembernek ekkor Ivan Vankoval gyűlt meg a baja, és a Bosszúállók-program még nem állt készen nagyszabású bevetésre. Így a S.H.I.E.L.D. csak belső erejére támaszkodhatott. Ekkor jött képbe Clint Barton és Natasha Romanoff ügynök. Az ő feladatuk volt csendben megállítani és felszámolni a terrorista mozgalmakat Európa szívében. Ez hatalmas vállalkozás volt, Barton ügynök majdnem életét vesztette egy új fegyver miatt, melyet a támadók használtak. A fegyver megzavarja a rövid távú memóriát, ezért Fekete Özvegynek nem kis erőfeszítésébe került, mire Sólyomszemmel sikerült megértetnie egy bevetés közepette (az Országház mentése közben), hova is csöppentek. ("Nagyon különbözően emlékszünk Budapestre") Természetesen a küldetés sikerrel járt, Barton ügynök visszanyerte emlékezetét a S.H.I.E.L.D. tudósai által. Ezek után már csak a többi célponton elrejtett robbanótölteteket kellett hatástalanítani. Ez a mozgalom teljes homályban történt, ezért nem tudott Magyarország lakossága róla, csak az Országházban a bevetés alatt tartózkodott személyek.

Forrás: outnow
Forrás: outnow
Scarlett Johansson a Bosszúállók-ban

3. Réka / Vizespocok (nyereménye egy Loki-plakát Tom Hiddleston aláírásával)

Szabó András: Egyből a közepébe, tömör, nem magyarázza túl. Budapestet egyszerűen háttérnek használja, bármi más is lehetne a helyszín, így viszont nincs erőltetett magyar párhuzam. Jó a dinamika, akár egy képregényes storyboard.

Habár Natasha, avagy ismertebb nevén a Fekete Özvegy, jelenleg Budapest második legmagasabb és mindamellett igen impozáns épületének kőkorlátjába kapaszkodva lógott, eszébe sem jutott, hogy turisztikai szempontból kezdje el szemügyre venni a Szent István-bazilika kupoláját. Igazából azt sem tudta, hogy így hívják: ha valakit épp egy csapatnyi, génmanipulált zsoldos próbál likvidálni, az útikönyvek böngészését későbbre hagyja. Tulajdonképpen az egésznek nagyon csúnya vége is lehetett volna, ahogy a sötét maszkos férfi karmos lábával a keze irányába kapott... ám a nyakába fúródó nyílvessző egy pillanatra elterelte a figyelmét. Aztán a zsoldos feje lerobbant a válláról, ami egy időre megoldotta a nő problémáját.
- Ez nem volt túl elegáns - jegyezte meg. Barton leeresztette az íját.
- De legalább hatékony. A háló szövögetését meghagyom neked, én a gyors lecsapás híve vagyok. Azért a vacsora még áll?
- Ha a nap végén nem öl meg minket pár habzó szájú műemlékvédelmis... talán. Addig meg dolgozzunk.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Jeremy Renner a Bosszúállók-ban

2. Keszthelyi Dávid (nyereménye egy Bosszúállók-plakát a főszereplők aláírásával)

Szabó András: Teljesen jó naturalista megközelítés, Natasha orosz diák, akinek nincs pénze hazamenni, így prostituált lett, Sólyomszem pedig egy bevetés után felszedi egy utcasarkon. Vicces, ahogy a dugást leírja: "már egy órája dolgoztak, amikor a férfi hirtelen megállt." A sztorinak is van értelme, de a lényeg: a nő az akció, a pasi a szex miatt emlékszik. Engem megvett.

Szokásos szerda este volt... Natasha a nyugati pályaudvar mellett állt. Feltűnő lány volt. Tűzvörös haja válláig ért, öltözéke nagyon kihívó volt. Mondhatni utcasarki munkaruha. Moszkvában nem gondolta volna, hogy eddig eljut, amikor ösztöndíjjal eljutott a Budapesti Egyetemre. Nem is értette, hogy választották ki, mindig is gond volt a magaviseletével. Már kisiskolás kora óta verekedett a fiúkkal is. Végül ez lett a veszte. Pár kisebb-nagyobb rendbontás után kirúgták az egyetemről. Pénze nem maradt, hogy hazamenjen, ezért vállalt "munkát" a sarkon, hogy visszamehessen Moszkvába. Merengését egy szirénázó rendőrautó szakította meg. Kicsit beljebb húzódott egy mellékutcába. Hallott valamit a hírekben, hogy délelőtt valami nagyfejes találkozón megöltek egy fontos embert. Azóta jóval több rendőr van az utakon, óvatosabban kell az ipart űznie. Mikor kifordult vissza a sarokra beleütközött valakibe. Kicsit furcsállta a tagot. Érdekes öltözéke volt, óvatosan járkált, mintha bujkálna, és egy nagy íj volt nála.

- Hova-hova Robin Hood?
- A pályaudvart keresem, 11-kor indul a vonatom - felelte a furcsa alak.
- Hm, addig még van vissza 1-2 óra. Szórakozhatnánk is kicsit - és már örült is Natasha, hogy megvan az esti kuncsaft, amikor észrevette, hogy az idegen végigméri adottságait.
- Nem is tudom...
- Ugyan már, gyere - szakította félbe visszautasítást nem tűrően a lány, és már mentek is fel a lakására, ami pont a pályaudvar mellett volt.
Már vagy egy órája dolgoztak, amikor a férfi hirtelen megállt.
- Na mi az, ennyi volt? - jött a kérdés kicsit sértődötten.
- Valami nincs rendben - válaszolta miközben leszállt a lányról, és az ablakhoz sietett. - Öltözz gyorsan. El kell tűnnünk.
- Micsoda? Mi ez a többes szám?

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=D3RaS2yM8jYmyVy1
A Fekete Özvegy és Sólyomszem Budapestre célzó párbeszéde a Bosszúállók-ban


A választ már nem várhatta meg, egy robbanás betörte az ajtót. Egy maszkos alak volt az ajtóban. Előszőr talán rohamrendőrnk tűnt, de miután egy köntösben volt ideje jobban megnézni egy furcsa jel volt a vállukon. Mint valami rang, de ilyet még sose látott. Nem is volt sok ideje gondolkodni, félre kellett ugrania egy gépfegyversorozat elől. A tüzet az íjász viszonozta. Valami spéci cucca lehetett, nem sima nyilak. Miután a vessző elrepült, nagy robbanás rázta meg az épületet, mintha valamiféle gránátot dobott volna. Közben az ablakon két másik, az előzőhöz hasonló alak ugrott be. Őket Natasha vette kezelésbe. Az elsőt egy jól irányzott rúgással, majd egy gyors ütéssel leterítette, míg a második elől újra fedezékbe kellett húzódnia, mert tüzet nyitott rá. Közben látta, hogy az íjász újabb nyilakat küld a bejárat felé.

- Mindig ilyen zűrösek a randijaid? - kiabálta át a másik szobába a fürdőből, miközben a zuhanyrózsát kitépte a helyéről, és azzal támadt az előző támadójára.
- Dehogy, csak délelőtt ismertem meg őket - kapta a választ, miközben egy rakéta csapódott az épület oldalába, menekülőutat nyitva a falba, amit ki is használtak.

Natashának egyből a hírek jutottak az eszébe. De most se gondolkozhatott sokat, még négyen támadtak rá a ház előtt, a tetőn levő fegyveresről nem is beszélve. Egymás mellett harcoltak a túlerővel szemben, akik csak özönlöttek. Leértek azok is, akik felmentek az emeletre. Már úgy nézett ki, elvesztik a harcot, amikor újabb rakéta csapódott az épületbe, pont úgy, hogy a bejárat beomlott. A rakétát ismét egy jól irányzott nyílvesszővel viszonozta az idegen, ami le is terítette a tetőn levő embert.

- Hol tanultad ezt? - kérdezte a lánytól csodálkozva, miközben íjával kiütött egy ellenfelet, majd egy másikat semlegesített egy újabb lövéssel.
- Három fiútesóm volt - jött a válasz két nagy rúgás között.
Még három embert intéztek el közösen, amikor végre úgy tűnt, leálltak az ostrommal. A távolban már hallották a szirénák hangját, el kellett tűnniük egy mellékutcában.
- Hát, ezt azt hiszem, nem felejtem el egy darabig - mondta fellélegezve Natasha.
- Én se - vigyorodott el az íjász, miközben újra végigmérte szemével a lány testét. - Moszkvába tartok. Hallottam a hangodon egy kis orosz akcentust, gyere velem.
- Még a nevedet se tudom - kérette magát kicsit, de legbelül azonnal igent mondott volna.
- Barátoknak csak Sólyomszem...

Majd elindultak a pályaudvarra miközben egymásról érdeklődtek...

Scarlett Johansson a Bosszúállók-ban

1. Kaszás Valér (nyereménye egy Bosszúállók-plakát a főszereplők aláírásával)

Szabó András: Ez a legjobb, az írónak vannak képregényes ismeretei, olyan karaktert is behoz, aki a Marvel-filmekben eddig nem szerepelt, a képregényekben viszont annál inkább. Jók a fordulatok, a magyar utalások (Dobogókő, négyes metró). Igazi képregényes lehet a srác.

A Bosszúállók kontinuumában Fekete Özvegy és Sólyomszem egy korábbi szigorúan titkos akciójukat idézték fel. Clint Bartonnak ez inkább egy idilli kaland volt fővárosunkban, míg Natasha Romanoff jobban elmerült Budapest ádáz és rejtélyes világában.

Azt tudni kell, hogy a második világháború alatt a Vörös Koponyának egy másik őrült tudós volt a riválisa a HYDRA-n belül, Dr. Heinrich Zemo. Magyarország náci megszállásakor hallott egy különösen erős misztikus tárgyról a Pilisben elrejtve, a Dobogó Kőről, mely talán segíthetett volna neki, hogy a HYDRA vezetőjévé váljon. Bár katonái megtalálták a rejtélyes dolgot, de amikor el akarták szállítani Budapestről, akkor a város bombázása miatt nyoma veszett, így a terve meghiúsult, nem versenyezhetett a Koponyával, aki Loki kockájának erejével bírt. A Kő évekkel később került elő egy új metróvonal építése közben. A furcsa hírek az akadozó munkálatokról, miszerint a fúrópajzsok óriáskígyókként falják fel a munkásokat, felkeltették a S.H.I.E.L.D. figyelmét, akárcsak a milliárdos Justin Hammerét, aki a Vasember elleni bosszú eszközét kereste. Utóbbi megbízta az akkor még szerződésesként dolgozó Sólyomszemet, hogy szerezze meg a Követ, míg Nick Fury ugyanezért a Fekete Özvegyet küldte el. Ők ketten már korábbról ismerték egymást, de tudták, kapcsolatuk nem akadályozhatja őket a munkájuk elvégzésében, ezért elhatározták, tisztázzák a helyzetet, és találkoznak inkognitóban a Corvin moziban az Elveszett jelentés vetítése közben. Sólyomszem ezt a kellemes estét idézi fel később. Natasha Romanoff azonban egy kábító pisztollyal kiütötte pár órára vetélytársát, és gyorsan az alagutakhoz sietett, ahol a Követ találták. Annak hatalmára viszont nem számított, az ominózus ereklye beférkőzött a fejébe, és rémálom bestiákkal tartotta fogva a saját tudatalattijában, miközben elhitette vele, hogy ő csak egy színésznő. Számára emiatt kellemetlenül emlékezetes a budapesti kaland. Sólyomszem, aki nemsokára felébredt, követte lefelé, és egy nyílvesszőt repített a Kőbe, mire az kettéhasadt, így mentve meg a Fekete Özvegyet.

A Kő hatalmának mibenléte a mai napig rejtély, bár titkos szerzetesrendek kutatták még a hegyet is, ahol fellelték. Talán a Fekete Özvegy víziói utaltak az invázióra, amelyet Loki indított a Föld ellen? Vagy a Kő az emberi én mélyébe hatol? Vagy a borzalmakat szipolyozta magába, megóvva a külvilágot a szörnyektől? Egy dolog biztos: Sólyomszem hőssé vált, amikor megmentette az Özvegyet, ahelyett, hogy feladatára koncentrált volna.