Mi már korábban felhívtuk rá a figyelmet, hogy a nálunk készülő hollywoodi filmeken átok ül, de most a Hollywood Reporter is elkezdte felgöngyölíteni, hogy mi mehetett félre a részben Budapesten forgatott World War Z esetében. A Brad Pitt főszereplésével készült zombifilm bemutatóját először különösebb indoklás nélkül áttették idén karácsonyról jövő júniusra, múlt héten pedig felröppent a hír, hogy a stáb Brad Pittestül ismét Magyarországra jön egy szokatlanul hosszú, héthetes pótforgatásra. Azóta leszerződtették Damon Lindelof (Prometheus, Lost) forgatókönyvírót is, hogy dolgozza át a film utolsó harmadát.

Forrás: bradpittfan.com
Brad Pitt a World War Z forgatásán

A Hollywood Reporter cikke szerint több tényező is hibádzott a World War Z-nél, de a név nélkül megszólalók a legfontosabb problémának a rendezőt, Marc Forstert jelölik meg. Forstert a filmen producerként is dolgozó Pitt választotta a feladatra annak ellenére, hogy a rendezőnek nem sok akciófilmes tapasztalata volt korábban, hanem olyan drámákat rendezett, mint a Szörnyek keringője és a Maradj!. Egyetlen nagy volumenű akciófilmet tudhat csak maga mögött, a nem különösebben jól sikerült A Quantum csendje című James Bond-filmet. Állítólag az volt az elképzelés, hogy Forster majd a dramaturgiára és a figurákra koncentrál, és a csapat más tagjai (köztük az akciófilmekben tapasztalt second unit rendező, Simon Crane) majd kisegítik az akciójelenetekben.

Általában viszont káoszhoz vezet, ha nincs egy határozott ember, akinek az elképzelése szerint zajlik az egész forgatás, és valószínűleg itt is ez történt. A film Oscar-díjas operatőre, Robert Richardson állítólag többször szerette volna otthagyni a produkciót (ezt nyilván nem tehette meg a szerződése miatt), mert rosszul tűri, ha nincs erős irányítás a forgatáson. Forster elképzelései pedig állítólag olyan zavarosak voltak, hogy néhány héttel a forgatás kezdete előtt még azt sem döntötte el, hogy hogyan nézzenek ki és hogyan mozogjanak a filmbeli zombik.

Forrás: angusgillies.com
A World War Z zombijai

A forgatókönyv sem volt még elég alaposan kidolgozott, amikor a Paramount zöld utat adott a filmnek, és egyesek szerint csak Pitt és a Paramount-főnök közeli viszonyának volt köszönhető, hogy egyáltalán elindulhatott a projekt, a készületlenség viszont később súlyos problémákhoz vezetett. A filmre már több mint 170 millió dollárt elköltöttek, és a jelenlegi állás szerint öthetes pótforgatásra lesz még szükség, ami leghamarabb szeptemberben kezdődhet. Feltehetően elsősorban akciójeleneteket fognak pótolni, mert Crane eredetileg 60 napot kért ezekre, de csak körülbelül 20 napot kapott.

Amikor tavaly ősszel a Terrorelhárítási Központ munkatársai lefoglalták a forgatáshoz Magyarországra érkezett fegyvereket, Pitt irritáltan reagált, feltehetően azért, mert akkor már kezdett elege lenni a problémás projektből. Azok szerint viszont, akik már látták az eddig leforgatott anyagot, a film egyáltalán nem menthetetlen, csak az erős első 45-60 perchez kéne forgatni egy hasonlóan erős befejezést.

Fotó: Mudra László
A World War Z budapesti forgatási helyszíne | Még több kép a pesti helyszínről

A cikk megemlíti, hogy Keanu Reeves részben szintén nálunk forgott 47 Ronin-jával is hasonló gondok merültek fel, mint a World War Z-vel, és annak a bemutatóját szintén 2013-ra halasztották. Mi szóltunk.