Pénteken, hatvanhét éves korában elhunyt Varga Csaba Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, a Varga Stúdió társalapítója.

Forrás: MTI/Balaton József

1970-ben készítette el első amatőrfilmjét. 1972-ben Pécsett animációs műhelyt hozott létre, majd megalakította az Yxilon Filmstúdiót. 1979-ben a Pannónia Filmstúdióval közösen megszervezte a Pécsi műtermet, amelynek egy ideig igazgatója volt. Első, hivatalosan jegyzett filmje, a Változások-változatok 1977-ben készült. 1989-ben Erkel Andrással megalapította a Varga Stúdiót.

Dolgozott a Mr. Bean animációs tévésorozatban is, valamint 1990-ben ő volt a producere A Simpson család figuráival készült  Do The Bartman című videóklipnek, amit A hihetetlen család, a L'ecsó és a Mission: Impossible - Fantom protokoll későbbi alkotója, Brad Bird rendezett (a dalt egyébként Michael Jackson írta).


A szél
című alkotását Krakkóban a filmtörténet legjobb 10 animációs filmje közé sorolták. Fontosabb munkái közé tartozik még az 1980-ban készült Ebéd, az Auguszta etet 1984-ből, az 1987-es Szekrénymesék és az 1999-ben született Don Quijote. 1998-ban Hollywoodban a világ 40, 2000-ben a világ 15 legbefolyásosabb animációs filmrendezője közé választották. A New York-i Modern Művészetek Múzeuma több művét őrzi.


Filmes munkássága mellett festészettel, költészettel, szobrászattal és zeneszerzéssel is foglalkozott, valamint több könyvet írt és tanított. 2003-ban elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Arany Érdemkeresztjét. Életének utolsó 13 évében főként a kőkor műveltségét, nyelvét, írásbeliségét kutatja és vezeti a Fríg Könyvkiadót vezette.

Néznivaló: Varga Csaba filmjei a YouTube-on