A Magyar Nemzeti Filmalap ma nyilvánosságra hozta, hogy gyártási támogatást ítélt meg három filmtervnek. Bodzsár Márk Isteni műszak munkacímű filmje 205 millió forintos támogatásban részesül. A sötét humorú filmben az egyik legjobb magyar pasi, Ötvös András egy Szerbiából érkezett, egzisztenciális gondokkal küzdő, naiv fiatal mentőt alakít, akit két dörzsölt mentőtársa (Rába Roland és az imádnivalóan őrült Keresztes Tamás) bevon nem kifejezetten etikus jövedelemkiegészítési módszerébe. A pilotfilm alapján mi már rég rákattantunk a filmtervre. A három főszereplőn kívül már biztos, hogy játszik a filmben Orosz Ákos (aki szintén egész jó pasi), Hegedűs D. Géza és Mészáros Máté is.

 

Bodzsár István, az Isteni műszak producere elmondta, hogy augusztus végén vagy szeptember elején forgatnak majd öt napot, amikor Szarajevóban játszódó jeleneteket vesznek fel, a forgatás java pedig október közepe és december közepe közt zajlik, amikor összesen harminchét napot forgatnak. A tervek szerint 2013 áprilisának végére vagy májusára lesz kész a film. Az összesen 300 millió forintból készülő film gyártója az Unio Film Kft., koprodukciós partnerük a Sparks Kft.

A Filmalap 300 millió forinttal támogatja Hajdu Szabolcs Délibáb (korábban: Mirage) című filmtervét, amennyiben a tervezett magyar-angol-szlovák koprodukció megvalósul. A westernes hangulatú film egy Magyarországon játszó külföldi focistáról szól, aki zűrös ügybe keveredik, és egy modern rabszolgatartó farmján köt ki. Producerként Taschler Andrea, Kovács Gábor és Pataki Ági jegyzik a filmet.

Forrás: AFP
David Oyelowo

Taschler Andrea elmondta, hogy a Délibáb főszerepét a brit David Oyelowo játssza majd, akit főleg A majmok bolygója: Lázadás-ból és Az utolsó skót király-ból lehet ismerni, de szerepelt az idei cannes-i filmfesztiválon bemutatott The Paperboy-ban is. A másik két főszerepet Hajdu rendszeres színésznője és felesége, Török-Illyés Orsolya, illetve a Bibliotheque Pascal-ban is szereplő román Razvan Vasilescu játssza majd. A forgatás időpontja jelenleg egyeztetés alatt áll, így az alkotók még nem tudják, mikorra készülhet el a film.

A Filmalap támogatja Sós Ágnes Szerelem patak című dokumentumfilmjét is, de a támogatás összegéről majd a koprodukciós együttműködés végleges kialakítását követően határoznak. Gyártáselőkészítésre kap 7 millió 480 ezer forintot Gárdos Péter Hajnali láz című filmje, ami a rendező szüleinek különös megismerkedését és szerelmét dolgozza fel.