Vártuk, hogy Stohl András leugrik-e a tetőről

"Nejem, nőm, csajom" című film, filmforgatás, Szajki Péter rendező, Stohl András, Gubík Ági
Vágólapra másolva!
Stohl Andrást a felesége próbálja leimádkozni a háztetőről, Schell Judit tesz egy próbát Rudolf Péterrel, Kovács Patrícia párcserés szexet tervez. Szajki Péter most készülő Nejem, nőm, csajom című vígjátéka nők zűrös párkapcsolatairól mesél. A forgatáson öngyilkossági gondolatokat és könnyeket találtunk, de a film állítólag nagyon is könnyed és szexi lesz.
Vágólapra másolva!

Stohl András egy félig megivott palack rozéval az ölében, megzuhanva ül egy budai háztető szélén. Egy színes gyerekrajzot tart a kezében, és valószínűleg azon tűnődik, hogy leugorjon-e. Ekkor kilép a tetőre a felesége, szólongatja, Stohl pedig elkeseredetten visszaüvölt: "hogy tehetted ezt velem? Átbasztál!". A felesége arcán folyik végig a könny, miközben megpróbálja lekönyörögni a tetőről Stohlt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Stohl András a Nejem, nőm, csajom forgatásán | Fotó: Pályi Zsófia | Nézz még több képet!

A megrázó családi dráma Szajki Péter (Intim fejlövés) második nagyjátékfilmjének, a Nejem, nőm, csajom-nak az egyik jelenetében zajlik le, ezt forgatják ma éjjel a második kerületi Forint utcában. Stohl András elmagyarázza a helyzetet: "a férfi, akit játszok, nagyon jó, nagyon szeretetteljes házasságban él a feleségével. Van egy hatéves kisfiuk, és a fickó hat éve folyamatosan keresgéli a gyerekben saját magát, de egyre kevésbé találja, és kétségei támadnak, hogy tényleg az övé-e". A színész szerint azért választották őt a 45 éves orvos szerepére, mert hasonlít a figurára: "a gyerek nagyon lányos, nagyon érzékeny, én pedig nem ilyen vagyok, hanem egy erősebb fizikumú valaki. Én is 45 éves vagyok, és én is fontosnak tartom, hogy én legyek a gyerekeim apja". A férfiban a film során egyre fokozódik a feszültség, ebben a jelenetben már teljesen ki van készülve, "és majd meglátjuk, hogy leugrok, vagy nem ugrok le".

Fotó: Pályi Zsófia
Gubík Ági a Nejem, nőm, csajom forgatásán | Fotó: Pályi Zsófia | Nézz még több képet!

A Stohl feleségét alakító Gubík Ági Till Attila Pánik-jában már megmutatta, hogy pusztán a mimikájával milyen érzelmi hullámvasutat képes bejárni. Most a felvétel előtt azt mondja, izgul, hogy a nehéz jelenetben sikerül-e létrehozniuk, amit a forgatókönyvet olvasva átélt, de már a próba alatt ott az arcán minden fájdalom. "Szeretnék közelebb menni hozzá" - kérleli Szajkit, hogy hadd közelítse meg Stohlt. Hangjában érződik a frusztrált, szerelmes nő, még mindig benne van a jelenetben. Szajki láthatóan aggódva mászik fel Stohlhoz (akinek a biztonságára egyébként kaszkadőrszakértő ügyel), kiderül, hogy a rendező tériszonyos. Hogy miért szívatja akkor mégis a színészét egy ilyen jelenettel? "Amikor a forgatókönyvet írom, még nem vagyok rendező!" - mondja kajánul.

Az eddigiek alapján talán meglepő, de a Nejem, nőm, csajom vígjáték lesz, ami négy nő párkapcsolati problémái körül forog. Stohl és Gubík története csak az egyik - talán legdrámaibb - szál a négy közül, de ebben is van komikus vonal, amiben fontos, de egyelőre titkolt szerepet játszik Szikszai Rémusz is. Egy másik szál főszereplője Schell Judit, aki egy híres tévés műsorvezetőt alakít. Szajki elmondása szerint az ő figurája "egy olyan egyedülálló csaj, akinek csak elrontott kapcsolatai vannak, és most éppen egy új van, amiről még nem tudjuk, hogy elromlik-e". Az új férfit Rudolf Péter alakítja.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Stohl András a Nejem, nőm, csajom forgatásán | Fotó: Pályi Zsófia | Nézz még több képet!

A harmadik szálban Lovas Rozi és Mészáros Béla jegyben járnak, de a férfi nehezen tudja beleélni magát a gondolatba, hogy házasember lesz. Ők a Kovács Patrícia-Schmied Zoltán párossal próbálkoznak párcserés szexszel. A negyedik sztoriban Tompos Kátya a főszereplő, aki a Keresztes Tamás által megformált hittantanár felesége, és egyszer csak szembesülnie kell egy olyan szituációval, ami nem fér bele a világnézetébe. Szajki szerint a film abban a tekintetben az Igazából szerelem-hez hasonlít majd, hogy a humor és a dráma ritmikusan váltakozik benne.

Szajki tudatosan első filmje, az Intim fejlövés párfilmjének készíti a Nejem, nőm, csajom-at, de szerinte itt még dominánsabb lesz a humor, különösen a Lovas Rozi- és a Tompos Kátya-féle szálban, illetve különbség még a két film közt, hogy itt a férfiproblémák helyett a nők gondjai állnak a középpontban. Amikor rákérdezek, hogy ha a nők a főhősök, akkor miért a nőket férfiszemszögből meghatározó Nejem, nőm, csajom a cím, azzal védekezik, hogy "nem a szemszög a lényeg a címválasztásban, hanem a női szerepek, hiszen nők a főszereplők. A Nejek, nők, csajok nem hangzott volna túl jól. De akár azt is bele lehet magyarázni, hogy azért, mert férfi a rendező".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Gubík Ági és Stohl András a Nejem, nőm, csajom forgatásán | Fotó: Pályi Zsófia | Még több kép

Míg az Intim fejlövés szinte semmiből készült (összesen kb. hétmillió forintból), ennek a filmnek már van költségvetése, ha alacsony is: "azt egy átlagos magyar film árának harmincadából csináltuk, ezt körülbelül a harmadából. Ott nem volt pénz még kamerára, meg lámpákra sem, ezt RED-re forgatjuk, van stábbusz, tudtuk díszleteket csinálni, majdnem mindent meg tudtunk valósítani, amit elképzeltünk". Szajki hangsúlyozza, hogy ez csak azért volt lehetséges, mert a producerek - Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Pataki Ági és Kovács Gábor - hittek a filmben, és állami támogatás híján magán- és szponzori pénzekből összeszedték a büdzsét.

Szajkiék pályáztak a Magyar Nemzeti Filmalaphoz a filmtervvel, de elutasították őket. Pataki Ági szerint talán azért, mert a Filmalapnál "túl könnyednek, túl szexinek" találták (az akkor még Rózsaszín fejlövés címen futó) filmet, hogy legelső döntésükkel támogassák. Ennek ellenére újra pályáznak: a film befejezéséhez és forgalmazásához szeretnének támogatást kapni. Pataki reménykedik benne, hogy az első elutasítás ellenére kaphatnak támogatást, egyrészt, mert az elutasítás óta részben átírták a forgatókönyvet, másrészt mert fel tudják mutatni, hogy önerőből leforgatják a filmet. Viszont akár megkapják a támogatást, akár nem, a Nejem, nőm, csajom-at decemberben mindenképp bemutatják.