Új cikksorozatunkban sorra vesszük a VHS-korszak legendás filmes pucérkodásait, amelyek meghatározók voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében.

#1 - Phoebe Cates (Változó világ)

Forrás: Budapest Film

Cameron Crowe (Facérok) 19 évesen kellően kölyökképű volt ahhoz, hogy magát tizenhatnak kiadva eltöltsön egy évet a Clairemont középiskolában, majd erről könyvet és forgatókönyvet írjon. Ebből az élményanyagból készült Amy Heckerling (Spinédzserek) 1982-es filmje, a Változó világ (Fast Times at Ridgemont High). Nem nyomoztam utána, de mint sokat látott egykori videotékás gyanítom, az American Graffiti mellett talán a Változó világ volt a legfontosabb alkotás, amely meghatározta a későbbi coming-of-age vígjátékokat: John Hughes filmjeitől kezdve az Amerikai pité-n át a Superbad-ig. A film tulajdonképpen különösebb történet nélkül csordogál, sokkal inkább Crowe gimis karaktergyűjteménye, annak viszont hibátlan. Megvannak a klasszikus archetípusok, a szűz, a jó csaj, a nagymenő (akiről kiderül, hogy puhapöcs), a lúzer, aki végül nyer, és az agyalágyult állandóan beszívott szörfös Jeff Spicoli (Sean Penn), akinek reinkarnációi voltak Bill és Ted, Wayne és Garth, de akár A Töki vagy James Franco Saulja is az Ananász Expressz-ben.

Ez az a film, amelyet tizenévesen látni kell, mert a szexről szól, és harmincasként is szórakoztató újranézni. Jót röhöghetünk akkori önmagunkon, amikor olyan ciki dumákkal menőztünk, mint "Kérek egy húsos szendvicset, egy közepes kólát és a telefonszámodat.", vagy ahogy az ajtóban állva azzal hívatta be magát az ember: "Van itthon jeges teád?". És sírhatunk picit, hogy elmúltak azok az idők, amikor az emeleti ablakból lestük a kertben napozó, pár évvel idősebb szomszéd csajt, akinek egy almánál már nagyobb volt a cicije, és imádkoztunk, hogy higgye azt, senki sem látja és vegye le végre a melltartóját.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=QpnZu2UKdL0pGNkh
Phoebe Cates félmeztelen-jelenete Változó világ című filmben

Ez a jelenet tökéletesen megkomponálva benne is van a Változó világ-ban. Nincs férfi, aki ne ismerne magára Judge Reinholdban, és ne tudná felidézni legalább egy ugyanilyen személyes élményét. Habár az akkor húszéves Jennifer Jason Leigh többször meztelenkedik a filmben, mint a barátnőjét játszó Phoebe Cates, mégis, ezzel az emlékezetes jelenettel Phoebenek örök helye van az első háromban, ha a filmekben felbukkanó tökéletes mellekről akarunk listát írni. Pedig itt nincs szex, még bugyi sem kerül le, csak kivillan két cici, de ahogy ez a pár perc a voyeurködés-rajtakapás perverziónkkal szembesít, az tökéletes. Én úgy tízéves lehettem, amikor először láttam ezt a filmet. Apám egy kisvárosban volt futballedző, és a játékosai között volt néhány "pesti gyerek", akiknek már volt videója, minden héten hozták az új hangalámondásos VHS-eket, és edzések után az öltözőben ment a nagy videózás. Esténként kölcsönkértem a magnót pár kazettával, hogy éjjel otthon újra megnézhessem a Terminator-t vagy a Rambó-t, de "elvinném azt a sulisat is, amit délután néztünk" ürüggyel lecsaptam a Változó világ-ra is. Aztán amikor a család aludt, az emeleti tévén indult az éjszakai mozi, és bizony Phoebe részénél sűrűn nyomkodtam a <<< gombot.

Néznivaló: Heidi Klum tiszteleg a Változó világ legendás jelenete előtt