Favágók a hippik ellen

Vágólapra másolva!
Egy hamisítatlan hőskölteményben villatja meg Willem Dafoe, milyen nehéz is profi vadászként kezelni a felmerülő érzelmek és a szakma kihívásainak konfliktusát. Az orvvadász nem egy Vörös és fekete, de élvezetes, főleg mert nemcsak személyiségfejlődésről, hanem globális problémákról is szól.
Vágólapra másolva!

A magányos hős jól bejáratott szerepében tűnik fel legújabb, Az orvvadász (The Hunter) című filmjében Willem Dafoe, aki bár színesebb színészi játékot is mutatott már, jól hozza a szikár, kevés érzelmet mutató karaktert. A film elsődleges mondanivalója szintjén több ponton is hasonlít Az elszánt diplomatá-ra, de a nagy háttérkérdések boncolgatásán túl érdekes apróságokkal is képes meglepni a nézőt. Mindezt amellett, hogy a viszonylag sok klisé nem engedi feledtetni, hogy Hollywood egy kicsit más köntösben, de ismét eladta a társadalomkritikát.

Forrás: ADS Service Kft.
Az orvvadász | Willem Dafoe | Nézd meg a film előzetesét!

Az alaptörténet meglehetősen egyszerű: Martin David (Dafoe) profi orvvadász, akit legújabb megbízása az Ausztráliához tartozó Tasman-szigetre szólít, hogy a kihaltnak hitt tasman tigris utolsó, titokban életben maradt példányát levadássza. A sztori szerint ugyanis a tasman tigris (amely a valóságban 1936-ban kihalt) hatásos méreganyagot termel, amelyet a DNS-én keresztül szeretne megkaparintani a Vörös Levél nevű biotechnológiai vállalat, hogy abból tömegpusztító fegyvert készítsen. A főszál mellett azonban jópár oldalág és ugyanannyi kérdés jelenik meg a vásznon, így Az orvvadász mégsem válik tucatfilmmé.

A film műfaji kategóriát tekintve kaland és dráma, de valójában egy óriási feszültségcunami, amely nagyjából ötpercenként a néző nyakába ömlik: Martin David a Columbia Egyetem zoológusának álcájában Tasmaniába érkezését követően belép a kocsmába, ahonnan egy halálos fenyegetés miatt olyan gyorsan kénytelen elviharzani, hogy még a teli pohár söre is a pulton marad. A favágók környezetvédőnek nézik (aki a többi "zölddel együtt huncutkodik" az erdőben), ezért lépten nyomon el akarják üldözni, első túráját követően például szarral kenik össze a kocsiját.

Forrás: ADS Service Kft.
Az orvvadász | Willem Dafoe | Nézd meg a film előzetesét!

David helyzetén az sem segít, amikor az elvileg a pártján álló környezetvédők megneszelik, hogy fémcsapdákat állít, és akadémikus létére nem tud két összefüggő mondatot mondani az állattan aktuális állásáról. Mindeközben életet lehel el egy csonka családba, métereket zuhanva a tigris barlangjának bejáratába esik, távcsöves puskát fog rá a másik nyomába küldött orvvadász, és az is kiderül, hogy nem ő az első, aki teljesíteni akarja a küldetést, csak hát elődjét ismeretlen okokból nem látták már vagy fél éve.

A vadász mindezek ellenére állja a sarat, akár napokig is képes egyhelyben várni a prédára, miközben lassan megmutatkozik a szerep mögötti ember, aki egyre többször bújik elő a szakember álarca mögül, tovább süllyedve ezzel a körülötte gyűrűző problémahalmazba. Bár céljától sosem tántorodik el, David Martinból olyan hős lesz, aki inkább a világ összes terhét a vállára veszi, mintsem bántódása essen jólelkű embereknek.

Forrás: ADS Service Kft.
Az orvvadász | Willem Dafoe

Az orvvadász alapjául szolgáló novella szerzője a lelke mélyén biztosan hippi, legalábbis a film a favágók ellenében egyértelműen a hippik irányába dönti az etikai mércét. A favágók az egyszerű parasztok, akik saját rövid távú hasznukon túl nem képesek globális kérdések mérlegelésére, ha nem dolgoznak, csak sört vedelnek, és puskával támadnak a békésen spanglizó kommuna környezetvédő lakóira. Az egyébként független David Martin is elhippisedik a végére, igaz, annyira nem, hogy beleszívjon a jointba, pedig Willem Dafoe A szakasz-ban még vígan inhalálta az ópiumot.

Bár a mozi egyik katartikus pontján megelevenedik Woodstock, és fákon csüngő hangfalakból szól a zene, a film mégsem azzal ér véget, hogy virágfonattal a hajában mindenki táncot jár a tűz körül. A szerző alaposan összekuszálja a szálakat, amiből ha nem is happy end, de egy majdnem meglepő lezárás következik, ami azért egyértelművé teszi, hogy nem volt teljesen értelmetlen a tasman tigris utáni hajtóvadászat.