Intenzív magyar jelenlét várható a július 6-án kezdődő szarajevói filmfesztiválon. A Szarajevó szíve elnevezésű fődíjról döntő játékfilmes zsűri elnöke Mundruczó Kornél lesz, akinek az elmúlt években több filmjét is bemutatták a fesztiválon. Mundruczó az egyik állandó alkotótársa munkáját is szemlézheti majd, ugyanis a versenyprogramban szereplő The Woman Who Brushed Off Her Tears című macedón film operatőre Erdély Mátyás (Delta, Szelíd teremtés) volt.

Fotó: Erdély Mátyás
Mundruczó Kornél | Fotó: Erdély Mátyás

Forgács Péter Német egység @ Balatonnál - Mézföld című dokumentumfilmjének a versenyprogramban lesz a nemzetközi premierje. A film témája a rendszerváltás előtti Balaton, mint a kettészakadt Németországból érkező rokonok, ismerősök találkozásainak színhelye.

A rövidfilmes versenybe is bekerült egy magyar alkotás, Lőrincz Nándor és Nagy Bálint 180/100 című 25 perces filmje. A cím a főszereplő srác (Kovács Lehel) vérnyomásproblémáira utal, amelyek csak fokozódnak a nap folyamán, mikor lassan rádöbben, hogy a barátnője (Téby Zita) dobni akarja őt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NOqC7lBbJE9KD1bI
Részlet a 180/100 című filmből

A fesztivál In Focus nevű információs programjában vetítik Fliegauf Bence Csak a szél (kritikánk) című berlini fődíjas rendezését és a Magyarország 2011 (kritikánk) című szkeccsfilmet. Ez utóbbit elkíséri Szarajevóba Tarr Béla producer is.

A Daazo.com rövidfilmes videómegosztó képviseletében Áprily Zoltán és Deák Dániel a szarajevói Talent Campuson tart előadást a kisfilmes műfajok lehetőségeiről a fesztiválokon, a forgalmazásban és az eladásban. A fesztiválra készült magazinjukat itt lehet megnézni.

Forrás: Filmunió, MTI