Koltai Róbert 2009-ben forgatott Magic Boys című vígjátékával utoljára tavaly tavasszal foglalkoztunk, amikor megtaláltuk a neten a film előzeteseit, de nemrég elindult a film hivatalos Facebook-oldala is. Az egyik kommentelő felvetette, hogy vajon "mekkora a szerepe a véletlennek" a Magic Boys és Steven Soderbergh Amerikában június végén mozikba került Magic Mike című filmje "témájának és címének összecsengésében". Erre az oldal szerkesztője válaszolt: "Jó kérdés, mert nem csak a cím cseng össze. Már vizsgáljuk, hogy lehet-e szó plágiumról és ha igen, akkor lehet, hogy be kell perelnünk az amerikai gyártót".

Forrás: Budapest Film
Szabó Győző és Pindroch Csaba a Magic Boys-ban
 

Felhívtuk P. Koltai Gábort, a Magic Boys producerét - aki ellen két éve adócsalás és más bűncselekmények miatt nyomozás zajlik -, hogy erősítse meg a Facebookon közölt információt. P. Koltai az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy "nem vagyok jogász, de annyit elmondhatok, hogy van egy-két érdekes körülmény, ami szemet szúrt nekünk. Értesültünk róla, hogy a Magic Mike című film témája meglehetősen hasonló a Magic Boys témájához, és azt is tudjuk, hogy az amerikai film ötlete sokkal később vetődött fel, mint ahogy mi elkezdtünk dolgozni a Magic Boys-on. Nincs versenyről szó, de ha úgy nézzük, amiatt, hogy a mi filmünk bemutatása sajnálatos módon eltolódott, ez a film beelőzött minket. Még nem láttam a Magic Mike-ot, de az előzeteseket igen, amelyek egy-két mozzanata kísértetiesen hasonlít a Magic Boys egyes részeire."


A producer kiemelte, hogy "ráadásul a címben is egyezik a "magic" szó, és ilyen véletlenek ritkán fordulnak elő. A mi filmünk elég nagy nyilvánosságot kapott külföldön is, klipekhez hozzá lehetett férni a YouTube-on, és olyan sztárok szerepelnek benne, mint Michael Madsen és Vinnie Jones, akiknek az életrajzába bekerült, hogy játszottak benne, attól függetlenül, hogy még nem mutatták be. Valahol bíztató, ha kiderül, hogy egy amerikai produkciónak szemet szúrt ez a téma, és azt jelzi, hogy a mi filmünk is érdekes lehet a külföldi közönség számára is".

A tervezett lépésekkel kapcsolatban elmondta, hogy "mindenképpen meg fogjuk nézni a Magic Mike-ot, és ha úgy gondoljuk, hogy van alapja a plágium gyanújának - ehhez nem kell kockáról kockára azonosnak lennie a két filmnek -, akkor kikérjük egy jogi képviselő véleményét, és aszerint fogunk eljárni, amit tanácsol. Nem zárom ki a perindítás lehetőségét sem, mert a filmünket amerikai befektetők finanszírozták, akiknek terveik vannak vele az USA-ban is, az én feladatom pedig az, hogy az ő érdekeiket maximálisan védjem, és egy olyan filmet tegyek le az asztalra, ami nemcsak közönségsiker lesz reményeink szerint, hanem lehetőleg anyagi megtérülést is biztosít a befektetők számára".


A Magic Boys a Facebook-oldalon található összefoglaló szerint arról szól, hogy "két magyar gyári munkás (és egyben lúzer) egy maffiagyilkosság szemtanújaként csak úgy mentheti meg az életét, ha Londonba utazik és sztriptíztáncosnak áll". A Magic Boys bemutatója az év vége felé várható, de az első teaser P. Koltai közlése szerint hamarosan már látható lesz a mozikban. Mint korábbi cikkünkben leírtuk, a Magic Mike-ot az a rövid időszak ihlette, amit Channing Tatum sztriptíztáncosként töltött Floridában a 90-es évek végén. A filmben Magic Mike Tatum figurájának művészneve, de Tatum egyik, Thomas Austin nevű egykori kollégájának állítása szerint a Magic Mike becenevet Austin adta egy harmadik kollégájuknak anno. A Magic Mike augusztus 9-én kerül a magyar mozikba.