Peter O'Toole brit színész, az Arábiai Lawrence feledhetetlen megformálója bejelentette, hogy felhagy a színjátszással. A People magazin által kedden idézett közleményében a 79 éves színész bejelentette: "itt az idő, hogy bedobjam a törülközőt, hogy eltávolodjam a színpadtól és filmtől. Már nincs erőm hozzá... Színészi tevékenységem - a filmvásznon és a színpadon - megadta nekem a közönség támogatását, az érzelmi kibontakozást és az anyagi biztonságot".

Forrás: Mokép
Arábiai Lawrence (1962) | Peter O'Toole

"Csodálatos emberekkel, jó partnerekkel hozott össze a sors, akikkel megosztottam a minden színész számára elkerülhetetlen bukásokat és sikereket. Úgy vélem azonban, mindenkinek el kell döntenie, mikor kell abbahagyni. Ezért mondok istenhozzádot a szakmának, száraz szemmel és mély hálával" - írta Peter O'Toole.

Peter O'Toole Írországban született 1932-ben, apja bukméker volt, a fiatalságát Észak-Angliában töltötte. Iskolái elvégzése után újságíró lett, a brit királyi haditengerészet rádiója számára dolgozott, majd eldöntötte, hogy színész lesz. Albert Finneyvel, Alan Batesszel és Richard Harrisszal együtt járt a királyi színházművészeti akadémiára.

Forrás: Mokép
Mi újság, cicamica? (1965) | Woody Allen, Romy Schneider és Peter O'Toole

Tizenhét éves korában lépett először színpadra Londonban, majd Shakespeare-drámákban játszott. A David Lean által rendezett 1962-es Arábiai Lawrence címszerepének alakításával lett világhírű. A hetvenes években súlyos egészségügyi problémákkal küzdött, amelyeket eredetileg alkoholizmusnak tulajdonítottak, később derült ki, hogy gyomorrákja volt, de az alkoholról lemondva sikerült legyőznie a betegséget.

Nyolcszor jelölték Oscar-díjra, többek között a Caligula (1979) és Az utolsó császár (1987) című filmben nyújtott alakításáért, de soha nem kapta meg a díjat. 2003-ban azonban az amerikai filmakadémia életműdíjban részesítette. Utolsó ünnepelt mozifilmes alakítását a 2006-os Vénusz-ban nyújtotta (kritikánk), amiért szintén Oscarra jelölték.

Forrás: Mokép
Trója (2004) | Peter O'Toole és Orlando Bloom

Az utóbbi években a színpadon és a televízióban is a Jeffrey Bernard is Unwell (Jeffrey Bernard nincs jól) című műben volt látható, amely egy brit alkoholista újságíró életét mutatja be. Utolsó filmjei, a Katherine of Alexandria és a Mary, Mother of Christ című alkotások 2013-ban kerülnek a mozikba. O'Toole bejelentette, manapság napjai nagy részét memoárja harmadik kötetének megírása foglalja le.