Meghalt Chris Marker, a 12 majom ihletője

2012.07.30. 17:02

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt a neves francia rendező, Chris Marker, aki nélkül talán sosem született volna meg Terry Gilliam 12 majom című filmje. A Bruce Willis és Brad Pitt főszereplésével készült sci-fit ugyanis nagyban inspirálta Marker A kifutópálya című 1962-es filmje, melynek központi témája a poszt-apokaliptikus világban élő ember, és a múlt képeinek kapcsolata volt. A kifutópálya különlegessége még, hogy szinte csak állóképekből áll, egyetlen beállítást kivéve, melyben egy nő látható, ahogy kinyitja a szemeit.

Nézd meg A kifutópálya című filmet magyar felirattal!

Chris Marker egész munkásságára jellemző volt egyfajta avantgarde attitűd, a kísérletezés utáni hajtatlan vágy. Filmjeiben a zenék, képek, szövegek kreatív felhasználását láthatjuk, melyeket erős filozófiai és politikai töltet hat át. Az ötvenes évektől teret hódító, és a francia újhullám több rendezője (Jean-Luc Godard, Jean-Marie Straub, stb.) által favorizált esszéfilm formája az ő nevéhez köthető.

Forrás: [origo]
Chris Marker

Életművében szinte kizárólag dokumentumfilmeket találunk, melyek többségének nem csak ő maga volt az írója, hanem gyakran az operatőre is. Az 1955 és 1966 között készített, erősen baloldali kísérleti dokumentumfilmjei tették őt igazán ismertté és elismertté a filmes körökben.

Állandó kísérletezési vágya nem csökkent az évek során, a nyolcvanas évektől elkezdték foglalkoztatni a különféle új videó technikák és a speciális effektekben rejlő lehetőségek, aminek első lenyomata az 1983-as Nap nélkül című filmje volt.

Forrás: [origo]
Chris Marker: Nap nélkül

1985-ben a híres japán rendezőről, Akira Kurosawáról is készített dokumentumfilmet A.K. címmel, amely feltárja Kurosawa munkamódszerét, és bemutatja, hogyan dolgozott együtt a csapatával a rendező. A kilencvenes években pedig már a multimediálitás nyűgözte le Markert, és különféle installációkat készített a film és más médiumok kreatív felhasználásával, ugyanazzal a szüntelen lelkesedéssel és találékonysággal, mely egész pályáján végigkísérte.

Néznivaló: Chris Marker Nap nélkül című filmje