Vágólapra másolva!
A Magic Mike-ban végre nem nőkből, hanem gyönyörű férfiakból lesz szexuális tárgy a filmvásznon. Ez a kivétel, mert a férfisztriptíz általában inkább humoros vagy ciki elemként jelenik meg a filmekben. Azért persze Jake Gyllenhaal izmos hátsója nagyon is komoly. Összeszedtük a legemlékezetesebb jeleneteket, amelyekben férfiak vetkőznek.
Vágólapra másolva!

Alul semmi (The Full Monty, 1997)


A férfisztriptízről elsőre nyilván mindenkinek ez az aranyos brit komédia ugrik be, amiben két sheffieldi munkanélküli, Gaz (a Trainspotting Begbie-je, Robert Carlyle) és Dave (Mark Addy) kitalálja, hogy rengeteg pénzt fog keresni egy sztriptízszámmal. Tom Wilkinson figurája beszól nekik, hogy "az egyikőtök dagadt, a másik girnyó, és mindketten randák vagytok", de aztán pénzszűkében ő is kénytelen beállni a csapatba, és három további fickóval együtt kész a tánckar. Mivel se nem néznek ki jól, se táncolni nem tudnak, Gaz azzal kelt érdeklődést a műsoruk iránt, hogy - szemben a Chippendale fiúkkal - ők majd mindent megmutatnak a nagy estén, de csak az utolsó pillanatban derül ki, hogy tényleg rászánják-e magukat arra, hogy a You Can Leave Your Hat On taktusaira utolsó ruhadarabjuktól is megszabaduljanak. A recept tehát: ha meló, pénz és nő híján mélyponton a férfiasságod, szerezd vissza meztelenkedéssel!

* * *

Amerikai pite (American Pie, 1999)


A haverjaival együtt szüzessége mihamarabbi elveszítésére felesküdött Jim (Jason Biggs) számos megalázó helyzetbe kerül a film során, amelyek közül korántsem az almás pités incidens a legviccesebb. A fiúk kitalálják, hogy webkamerán keresztül lesik meg a szexis cseh cserediáklányt (Shannon Elizabeth), de amikor a maszturbáláson kapott lány felszólítja Jimet, hogy cserébe ő is vetkőzzön le, a kigúvadt szemű kamaszok meztelen női idomok helyett a világ legbénább sztriptízét nézhetik meg Jim előadásában - tehát mind elnyerik méltó büntetésüket. Amikor a színészóriásnak nem nevezhető, de tagadhatatlan komikusi érzékkel rendelkező Biggs meglovagolja a széket, a film primitívebb poénjaira (ondós sör) nem fogékony nézők is kénytelenek végre elröhögni magukat. És hiába lenne utána Jimnek mégis lehetősége szépíteni, az igazi beégés még csak akkor jön. Kétszer.

* * *

Mint a hurrikán (Forces of Nature, 1999)


Úgy hozza a sors, hogy a repülésparás Ben (Ben Affleck) és a bevállalós bohémcsaj Sarah (Sandra Bullock) együtt próbálnak eljutni Ben esküvőjének helyszínére, de folyton valami akadály állja útjukat. A találékony Sarah nem jön zavarba még akkor sem, amikor kifogynak a pénzből: egy kisvárosi melegbárban felcipeli a színpadra Bent, és pár dollár reményében megpróbálja lehántani róla a ruhadarabjait. Ben eleinte majd elsüllyed, de aztán szép lassan beleéli magát a dologba. Ami a szexisséget és a felfedett bőrfelületet illeti, biztos, hogy nem ez a világ legütősebb sztriptízjelenete, viszont Affleck nagyon aranyos a zavarba hozott fickó szerepében.

* * *

Bőrnyakúak (Jarhead, 2005)


Az A listás sztárok közül sokan nem hajlandók az intim részeiket mutogatni, Jake Gyllenhaal viszont kifejezetten bevállalós volt a Bőrnyakúak-ban, és nem szégyellte a kamera előtt rázni izmos fenekét. Az eredmény egy emlékezetes, egyszerre szexi és kissé riasztó jelenet. Az öbölháborúba kivezényelt, de tétlen várakozásra ítélt katonák már majdnem bediliznek a semmittevéstől és a hőségtől, amikor Jake figurája összedob egy kis tiltott alkohollal felturbózott karácsonyi bulit, ahol végre kitombolhatják magukat a frusztrált srácok. Jake a dögcéduláin kívül mindössze két, stratégiai pontokon elhelyezett Mikulás-sapkát visel a buliban, és amikor az O.P.P.-re elkezdi tekergetni a csípőjét, rögtön kiderül, hogy egyáltalán nem lenne reménytelen Chippendale-fiúnak sem. Az élesszeműek kiszúrhatják a jelenetben a kötött pulcsiban feszítő Fenyő Ivánt: az első snittben meggyújtatlan cigivel a szájában ácsorog a kép balszélén, később a háttérben matat, majd 1:12-nél az ő szájába locsolja benzikannából a piát Gyllenhaal.

* * *

Legénybúcsú (Bachelor Party, 1984)


A filmben műsort ad elő néhány ősembernek öltözött férfi sztriptízes is, de igazából az ezt követő, méltán híres hotdogjelenet az, amelyik nem maradhat ki egy ilyen összeállításból. A Tom Hanks által alakított főhős és menyasszonya (Tawny Kitaen) legény-, illetve lánybúcsújának estéjén vagyunk. A csajok lemennek egy sztriptízbárba, ahol egy jellegzetes sztriptízöltözéket viselő (felül semmi, csak csokornyakkendő és mandzsetta) pincér hotdogot szolgál fel nekik egy tálcáról, de a srácok csínytevésének köszönhetően az örömanya hotdogjában virsli helyett valami egészen más bújik meg. Az idétlenül túlhúzott jelenet a pincért játszó Brett Baxter Clark fapofájától igazán vicces. Amúgy ezt a 80-as évekbeli klasszikust ideje újra előszedni, és szembesülni azzal, hogy a korhatáros komédiákat ismét divatba hozó Másnaposok 25 évvel a Legénybúcsú után nem sok újat talált fel, sőt igazából ez a korai Tom Hanks-film sokkal bizarrabb és merészebb.

* * *

Saturday Night Live (1990)


Kicsit csalunk, mert ez nem mozifilm, hanem a Saturday Night Live című humoros tévéshow egyik szkeccse, amelyben Patrick Swayze és Chris Farley két reménybeli sztriptíztáncost alakít. A két fickó éppen felvételizik a Chippendale-ekhez, de csak az egyikük kerülhet be. A szkeccs lényegében arra fut ki, hogy Farley kövér, ezért természetesen kidolgozott felsőtestű riválisát választják, de nemcsak a balettos végzettségű Swayze, hanem a fizikai humorban jeleskedő Farley is kitesz magáért a szexis táncmozdulatok terén. Sajnos már egyikük sem él: Swayze 2009-ben halt meg hasnyálmirigyrákban, Farley pedig még '97-ben, harminchárom évesen, drogtúladagolásban. Chris Rock, aki Farley jó barátja volt, elég kemény ítéletet mondott a szkeccsről, ami szerinte kegyetlen, és nincs benne csavar azon kívül, hogy kifigurázza a kövérséget.

* * *

Jóbarátok (Friends, 2004)


És ha már tévé, akkor nem maradhat ki szegény Danny DeVito sem, akit Rachel és Monica bérel fel sebtében Phoebe lánybúcsújára (az utolsó évad 11. részében), amikor kiderül, hogy Phoebe sztriptízműsort szeretne. A menyasszony viszont egyáltalán nincs elragadtatva a lakáshoz vezető lépcsőt megmászni is alig bíró, kiöregedett táncostól, és ezt olyan egyértelműen adja az értésére, hogy az érzékeny lelkű veterán sírva fakad. Aztán mégis lehetősége nyílik előadni karrierje utolsó sztriptízét, de sajnos nem sokáig bírja szuflával, és Phoebe ölében már egyáltalán nem szexisen landol. Aki mégis őrülten vágyik rá, hogy pucéron lássa DeVitót, annak sem kell csüggednie: a Felhőtlen Philadelphia című sorozat egyik epizódjában anyaszült meztelenül mászik elő egy kanapéból.