Oliver Stone drogosai Miskolcra mennek

2012.08.23. 14:00

Már látszik, hogy idén szeptemberben is érdemes lesz néhány napot Miskolcon tölteni: a 14. és 23. közt zajló CineFest filmfesztivál programja különösen erős lesz ebben az évben. A teljes program itt olvasható, mi most csak kiemelünk néhány filmet, amit szerintünk mindenképp meg kell nézni.

Forrás: Cinefest
Taylor Kitsch, Blake Lively és Aaron Johnson a Vadállatok című filmben

A nyitófilm rögtön ilyen: Oliver Stone Vadállatok (Savages) című thrillerjével indul a fesztivál, ami a sztori és az előzetes tanúsága szerint visszatérést jelent az utóbbi években meglehetősen unalmassá vált rendező korábbi, erőszakosabb és egyben élvezetesebb filmjeihez. Taylor Kitsch (John Carter) és Aaron Johnson (Ha/ver) két marihuánatermesztő srácot alakít, akik békés édes hármasban élnek közös csajukkal (Blake Lively), amíg nehézfiúk közé nem keverednek, akik elrabolják a lányt.

Forrás: Cinefest
Paradies: Liebe

A Vadállatok a "Kitekintő" elnevezésű szekcióban szerepel, akárcsak Ulrich Seidl Paradies: Liebe című filmje. Erről már Cannes-ban megírtuk, hogy szinte nézhetetlenül kellemetlen, mégis nagyon ajánljuk, mert nem árt néha szembesülni az emberi szánalmasság legmélyebb bugyraival. A Liebe egy ötvenes osztrák nőről szól, aki Kenyába megy nyaralni, és ott a helyi prostituáltfiúktól próbál kapni egy kis boldogságot, persze hiába.

 

A versenyprogramból mi először is Craig Zobel szintén nagyon kellemetlennek ígérkező Szolgálatkészség (Compliance) című drámáját néznénk meg, ami Sundance-en már alaposan kiborította a nézőket. A filmben az a durva, hogy megtörtént eseten alapul: egy perverz telefonbetyár magát rendőrnek kiadva amerikai gyorséttermek üzemvezetőit hívogatta azzal, hogy az egyik beosztottjuk lopott, kísérjék hátra az irodába, és motozzák meg. Egyszer akkora sikerrel járt, hogy az egyik étterem egyik munkatársát az utasítására szexuálisan is bántalmazták.

Forrás: Cinefest
Mary Elizabeth Winstead és Aaron Paul a Részegen című filmben

James Ponsoldt Részegen (Smashed) című filmje egy harminc körüli párról szól, akiket főleg az alkoholizmusuk tart össze, ezért, amikor a lány elhatározza, hogy abbahagyja az ivást, új alapra kell helyezniük a kapcsolatukat, már amennyiben ez lehetséges. A lányt Mary Elizabeth Winstead (Scott Pilgrim a világ ellen, Halálbiztos), a fiút pedig Aaron Paul (Totál szívás) játssza, és témája ellenére a film állítólag vicces.

 

A Kockázatos túra (Safety Not Guaranteed) valószínűleg a kattantan vicces kategóriába tartozik: egy fickóról szól, aki hirdetést ad fel az újságban, hogy időutazáshoz keres partnert, egy újságíró és a gyakornokai pedig rákattannak a témára, és jelentkeznek az utazásra. Az időutazót Mark Duplass játssza, aki olyan kisköltségvetésű független filmeket rendezett korábban, mint a The Puffy Chair és A furcsa srác, az utazópartnere Aubrey Plaza lesz, akit a Városfejlesztési osztály című sorozatból lehet ismerni. Szerepel a filmben még a New Girl Nickje, Jake M. Johnson is.

Forrás: Cinefest
Sofia Nicolaescu és Serban Pavlu a Mindenki a mennybe megy című filmben

Szintén a versenyprogramban mutatják be a román Radu Jude (A legboldogabb lány a világon) Mindenki a mennybe megy (Toata lumea din familia noastra) című második nagyjátékfilmjét, ami az idei Berlinalén debütált. A román újhullám alkotóitól megszokott naturalista dráma helyett most egy groteszk komédiába hajló filmet kapunk egy elvált apáról, aki egyre kétségbeesettebb tettekre ragadtatja magát, hogy kislányát elvihesse a tengerpartra nyaralni.

 

És persze nem maradhat ki a Sundance-nyertes és Cannes-ban is többszörösen díjazott A messzi dél vadjai (Beasts of the Southern Wild) sem, egy sajátos fantáziaelemekkel tarkított, lírai film, ami egy természetközeli közösségben, nagy szegénységben élő amerikai kislányról szól. A lány az apjával él, de amikor ő megbetegszik, elindul, hogy megkeresse az anyját.