Ez melyik filmből van? - Rétfalvi Tamás

Vágólapra másolva!
Sorozatunkban fiatal magyar színészek adnak elő részleteket ismert filmekből. Neked az a feladatod, hogy kitaláld, melyik filmről van szó. A helyes választ beküldők között nyereményeket sorsolunk ki, és nem utolsósorban bemutatunk egy sor figyelemre méltó ifjú tehetséget is. A hatodik részben a Radnóti Színház frissen szerződtetett színésze, Rétfalvi Tamás mutatja be, ahogy kíméletlenül érvényesíti az akaratát egy nyájas náci tiszt.
Vágólapra másolva!

Tizenkét fiatal magyar színészt kértünk meg arra, hogy kameránk előtt adjon elő egy-egy monológot egy-egy filmből, mintha színivizsgán vagy szereplőválogatáson lenne. A megfejtést - vagyis hogy eredetileg melyik filmben volt hallható a cikkünkben szereplő monológ - a következő rész megjelenéséig várjuk (a játék részletei és a múlt heti feladvány megfejtése a cikk alján találhatók).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=zoOccuacjFbRlwMh


Célunk nemcsak az, hogy játékra hívjunk minden filmőrültet, hanem az is, hogy bemutassunk figyelemreméltó, már végzett vagy még tanonc színészeket, akiknek tömegével készülő magyar film híján nincs lehetőségük a széles plénum előtt való bemutatkozásra. Részben ezt szeretnénk pótolni sorozatunkkal, ezért minden cikkünkben tíz kérdést is felteszünk annak a színésznek, aki vállalkozott rá, hogy a játék feladványát eljátssza.

Miket csináltál eddig?

Egri vagyok, ott táncoltam 12 évet, aztán eldöntöttem, hogy színész leszek. Felvettek az ELTE-re egyiptológia-filozófia szakra, de éreztem, hogy ez nem az én közegem, úgyhogy stúdiózni kezdtem az Új Színházban. Ott voltam egy évig, után felvett Máté Gábor az egyetemre, ahol most végeztem. Harmadévben Ladányi Andrea hívott táncolni a Bárkába a Piaf, Piaf című darabba, aztán Máté Gábor Csörgess meg című egri előadásába kellett beugranom. A Vígszínházban végeztem a gyakorlatomat, hat darabban játszottam, és most diplomázás előtt Bálint András szerződést ajánlott a Radnóti színháznál, ott leszek ősztől. Főszerepet játszottam Kapronczai Erika Kút a nap alatt című vizsgafilmjében, tavaly nyáron pedig szerepeltem az Átok című tévésorozatban.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Szerettél volna Egerbe visszamenni? Sajnálod, hogy az a társulat ott szétesett?

Eléggé. Csizmadia Tibor tíz év alatt felépített ott egy működő társulatot, akik jól dolgoztak együtt. Aztán megtörtént az igazgatóváltás, szemléletváltás, és szétrobbant az egész. Gyakorlatilag egy húzással tönkretettek egy társulatot, ami, ha tovább épül, még szebb lett volna. Oda mondjuk szívesen mentem volna.

Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

Mátyássy Áron, Gothár Péter, Mundruczó Kornél.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Melyik filmet láttad a legtöbbször életedben?

A Drágán add az életed-et tizenvalahányszor megnéztem. A Brian élete pedig bátyámmal a kedvenc filmünk, ha egy tucatszor nem láttuk, akkor egyszer sem.

Melyik filmen sírtál utoljára?

Az animációs filmeken szinte mindig elsírom magam. A Szörny Rt. például kriminálisan megható szerintem. Amióta színész lettem, gyakran azt nézem a filmekben, hogy honnan vehették, a színésznek mi a dolga, milyen a kameramozgás, de van, amikor olyan szépet látok, hogy ezeket figyelmen kívül tudom hagyni, és nekem az az igazi.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Nevezz meg egy jelenleg élő zsenit!

Két ember jut eszembe. Az egyik Zsótér Sándor, aki érzékeny és egyben éleslátású. Én is ilyen szeretnék lenni, ilyen pontosan látni a környezetemet, felfogni a világot, amiben élek. Például ő tud olyat csinálni színházban, amin sírni tudok, és már csinált is kétszer: a Don Carlos-t és a Ion-t. A másik pedig Feldmár András. Szerintem ő egy nagyon bonyolult és mély gondolkodó, akit mindenkinek kéne olvasnia. Mert az emberről ír, hogy milyenek vagyunk, hogy épülünk fel, és nem tanítani akar, csak történeteket mesél az életéből, amikből ő rájött dolgokra. Azért olvasom a könyveit, mert segítenek magammal lenni, segítenek a világgal lenni. Türelmesebb lettem tőlük.

Kibe szerettél bele legutóbb a filmvásznon?

Akinek nagyon szeretem a játékát, az Johnny Depp. De ne feledkezzünk meg arról a színészről sem, akit a videón ki kell találni...

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Anyukád szerint mit kéne csinálnod ahelyett, amit csinálsz?

Hálistennek a szüleim azt gondolják, hogy jó, hogy ezt csinálom. Ők orvosok, és mivel teljesen más szakmájuk van, így nem tudtak tanácsot adni nekem az én szakmámmal kapcsolatban. Ezt az utat nekem kell kijárnom a családban, mert senki sem volt hasonló pályán. Én ezt kijártam, ahogy tudtam, és büszkék voltak rám, hogy megkaptam a diplomámat.

Van B terved arra, hogy ha színészi karrier nem jön össze?

Bátyámmal sokat fantáziáltunk arról, hogy ha nem jön össze semmi, akkor nyitunk egy kocsmát, vagy egy kis éttermet. Annyi minden felfedeznivaló van az életben, nem gondolom, hogy ha ebből a szakmából kiebrudalnak, akkor úgy érezném, hogy nem tudok semmi mást csinálni. Azt gondolom, hogy mindent tudok csinálni, nagyon sok mindenben felfedezhetem még önmagamat. Nem görcsösen ragaszkodom ehhez a szakmához, ellenben nagyon akarom csinálni.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Mostanában mire vagy nagyon rákattanva?

Bátyámmal űzzük már jó ideje a Magic: The Gathering nevű szerepjátékos kártyajátékot. Ez egy bővíthető kártyajáték, körülbelül húsz éve megy, és minden évben kiadnak hozzá új paklikat. Egyébként meg most a lakásvásárlásra vagyok rákattanva, körbe kell néznem, és találni egy lakást, ahol ősztől majd lakunk.

Melyik filmre vagy most a leginkább kíváncsi, és miért?

Van egy listám a laptopomon, bármikor olvasok egy érdekes filmről, annak kiírom a címét gyorsan. Súlyos lemaradásaim vannak: Fellini-filmek, Bergman, szeretném bepótolni az alapfilmeket, amiket vétek, hogy nem néztem még meg életemben. A legutóbb amire felfigyeltem, a Tirannoszaurusz volt. Bátyámmal mindketten láttuk a bemutatóját, és egyszerre akartuk egymásnak elmesélni. Kemény film lehet.

- - -

Ha felismered, hogy melyik filmből származik a fenti jelenet, írd meg szeptember 12. éjfélig a film címét a filmklub@origo.hu címre. A levél tárgya "Ez melyik filmből van? - Rétfalvi Tamás" legyen.

A helyes megfejtést beküldők között megint egy Mission: Impossible 4-es kirakós játékot sorsolunk ki, amiket a UIP Dunafilm ajánlott fel.

A játékban az [origo] Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a helyes választ és a nyertes nevét a sorozat következő részében olvashatod szeptember 13-án.

+ + +

Sorozatunk előző részében Eke Angéla a Veszedelmes viszonyok című 1988-as alkotás egyik jelenetét adta elő. A filmben ezt a monológot Glenn Close mondta John Malkovich-nak, a színésznőt az alakításáért Oscar-díjra jelölték. A szerencse Kótis Nikoletta nevű kedves olvasónknak kedvezett, ő nyeri a Rangó-s strandpapucsot és egy kaktusz formájú Rangó-s poharat. Gratulálunk!

Nézd meg az eredeti jelenetet Glenn Close előadásában:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=F6ookrGwjWkyANII