Utoljára 1993-ban mentek ilyen kevesen moziba

2012.09.04. 10:45

Látogatószám szempontjából nagyon gyenge nyarat zártak az észak-amerikai mozik: utoljára 1993 nyarán adtak el kevesebb mozijegyet, mint idén, adta hírül a Hollywood Reporter. A még nem végleges összesítés szerint a nyáron 533,5 millió mozijegyet értékesítettek az USA-ban, ami 4%-kal alacsonyabb a tavalyi számnál. '93 óta eddig a 2010-es év volt a leggyengébb, amikor 534,4 millió mozijegyet vásároltak az emberek.

Forrás: Fórum Hungary
Bosszúállók

Bár a mozijegyárak folyamatosan emelkednek, a csökkenő nézőszám alacsonyabb bevételt is jelent idén: a nyáron 4,278 milliárd dollár bevétel keletkezett az amerikai mozikban, szemben a tavalyi év 4,4 milliárdos rekordjával.

Mint korábbi cikkünkben összeszedtük, idén nagy sikerek és nagy bukások is születtek a mozikban: a Bosszúállók minden idők harmadik legsikeresebb filmje lett, és kiemelkedően jól teljesített A sötét lovag - Felemelkedés és a Jégkorszak 4 is. Jó, de nem kiugró eredményt ért el A csodálatos Pókember, a Prometheus és a Men in Black 3. Ugyanakkor hatalmas bukás lett a Csatahajó, a Mindörökké rock, az Abraham Lincoln, a vámpírvadász és Az emlékmás.

A gyatra nyár ellenére az év eddig összességében nem alakul rosszul az amerikai mozipiacon: az erős télnek és tavasznak köszönhetően az idei összbevétel eddig 3,3%-kal meghaladja a tavalyit.