Lana Wachowski jobb fej, mióta nő

2012.09.06. 16:59

Szemben a szokásos helyzettel, amikor a rövid előzetest követi egy hosszabb, többet eláruló, a Wachowski testvérek Felhőatlasz-ához most a csaknem hatperces első ízelítő után kijött a második, immár normális hosszúságú, két és fél perces második előzetes. A klipet javarészt az előzőből vágták össze, de azért van benne pár újdonság is. Aki igazán pörög Wachowskiékra és a november 22-én érkező Felhőatlasz-ra, olvassa el a New Yorker remek, de meglehetősen hosszú portréját a testvérekről és a ma kezdődő torontói filmfesztiválon debütáló filmről. Akik kicsit kevésbé pörögnek, azoknak összeszedtük a legérdekesebb információkat a cikkből a videó alatt.

 

- A Felhőatlasz megszületése Natalie Portmannek köszönhető: ő olvasta David Mitchell regényét a V mint vérbosszú forgatásán, és ajánlotta a testvérek figyelmébe, akik teljesen rákattantak.

- 2009 februárjában Lana, Andy és Tom Tykwer bevették magukat egy Costa Rica-i, óceánparti házba, hogy kitalálják, a hat epizódból álló, különböző helyeken és időkben játszódó regényből hogyan lehetne forgatókönyvet írni. A közös nyaralás végére kitalálták, hogy azzal kötik össze a különálló részeket, hogy egy-egy színész több figurát - vagy, ahogy ők mondják, "lelket" - is játszik.

- A V mint vérbosszú-val kapcsolatban kellemetlen élményük volt, hogy Alan Moore utálta a projektet, ezért elhatározták, hogy csak akkor csinálják meg a filmet, ha Mitchell áldását adja rá. Miután az írországi Corkban találkoztak vele és elmagyarázták neki a koncepciójukat, az író felkiáltott: "Ez egyike lehet azoknak a filmeknek, amik jobbak, mint a könyv!"

- Amikor Wachowskiék elmentek Tom Hankshez, hogy meggyőzzék, hogy vállalja el a Felhőatlasz egyik szerepét, a színész pont a Moby Dick-et olvasta, az irodája falán pedig a 2001: Űrodüsszeiá-nak - a testvérek meghatározó gyerekkori moziélményének - a plakátja díszelgett. Lana közölte vele, hogy a film a Moby Dick és a 2001: Űrodüsszeia keresztezése lesz. Hanks egyből igent mondott.

Tom Tykwer, Lana és Andy Wachowski bemutatja a Felhőatlasz-t

- A három rendező úgy osztotta fel a munkát, hogy Lana és Andy a 19. századi és a két jövőbeli sztorit rendezte, Tykwer pedig a 30-as évekbelit, a 70-es évekbelit és a jelenben játszódót.

- Lana - akkor még Larry - a Mátrix második és harmadik részének ausztráliai munkálatai közben transzszexualitása elfogadásával és felvállalásával küzdött. Az anyja érezte, hogy valami gáz van, ezért odarepült, Larry pedig kibökte, hogy "lány vagyok". Az anyja először nem értette, és azt felelte, hogy "ott voltam, amikor születtél". Hamarosan az apjuk is odautazott, és az egész család elfogadta Larry másságát. Néhány nappal később már Lana néven, női ruhában ment vacsorázni a szüleivel és testvéreivel.

- Lana és Andy mindent előre megbeszél, úgyhogy a forgatáson már sosem vitáznak, még egyeztetniük is alig szükséges. Andy azt mondja, a kapcsolatuk még jobb lett azután, hogy Lana átesett a nemváltáson: "Lanával sokkal könnyebb együtt dolgozni, mint Larryvel. Értelemszerűen Larryben sok feszültség volt, amit időnként másokon vezetett le. Rajtam. Lana sokkal nyitottabb".