Szombaton este kiosztották a 69. velencei filmfesztivál díjait. Az Arany Oroszlánt Kim Ki-duk dél-koreai rendező Pieta (Irgalom) című véres drámája kapta, amelyben egy kíméletlen uzsorás életében először tűnik fel a gyengéd érzelem szikrája, amikor a születése óta nem látott édesanyja egyszer csak feltűnik a lakása ajtajában.

Forrás: Venice Film Festival
Kim Ki-duk: Pieta

A Szcientológiához nagyon hasonló egyház kezdeti időszakáról szóló The Master (kritikánk) című amerikai filmet két jelentős díjjal jutalmazták:a legjobb férfi színésznek járó díjat Joaquin Phoenix és Philip Seymour Hoffman megosztva kapta, Paul Thomas Andersont pedig a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlánt vehette át. A zsűri különdíját Ulrich Seidlnek ítélték oda a Paradise: Faith-ért (kritikánk).

A Hollywood Reporter úgy tudja, hogy a Michael Mann által vezetett zsűri tagjai az Arany Oroszlánt is a The Master-nek akarták odaadni, de a fesztivál szervezői felhívták a figyelmüket egy új szabályra, miszerint egy film maximum két fontos díjat kaphat. A filmes szaklap informátora szerint a zsűri az utolsó pillanatban, heves vita után döntötte el végül, hogy a Pietá-nak adják az Arany Oroszlánt, a The Master pedig a másik két fontos díjat kapja.

Forrás: Weinstein Company
Joaquin Phoenix és Philip Seymour Hoffman a The Master című filmben


A legjobb színésznő Hadas Yaron lett a Fill The Void című izraeli drámáért. A legjobb forgatókönyv díját Olivier Assayas vehette át az önéletrajzi ihletésű Apres mai című filmjéért.

A legjobb fiatal színésznek az olasz Fabrizio Falcót választották, aki a versenyprogramban szereplő mindkét olasz filmben (E' stato il figlio, Dormant Beauty) játszott. A technikai különdíjat Daniele Cipri rendező kapta az E' stato il figlió-ért.

A díjak átadása nem zajlott éppen zökkenőmentesen. Philip Seymour Hoffman vette át a Torontóban tartózdokó Paul Thomas Anderson helyett az Ezüst Oroszlánt, de véletlenül a zsűri különdíját nyomták a kezébe, később a zsűri különdíját elnyerő Ulrich Seidl pedig már az Ezüst Oroszlánt szorongatva fotózkodott, amikor az egyik zsűritag, Laetitia Casta szupermodell bejelentette, hogy tévedés történt (3:20-nál ebben a videóban). Hoffman felvitte a színpadra Seidl díját, és a tumultusban sikerült a földre ejteniük Anderson Ezüst Oroszlánját.

Olvasnivaló: Ettől még Tom Cruise is kitérne a hitéből - tudósításunk a velencei filmfesztiválról