Ki ez a cuki fiú a Batmanből?

Vágólapra másolva!
A harmincegy éves Joseph Gordon-Levittben az a megkapó, hogy egyformán elhisszük édes, összetört szívű szerelmes fiúcskaként és széttetovált, loncsos hajú pszichopataként. Idén már felbukkant Batman mellett, mostanában pedig a Looper című sci-fiben lóbálja a mordályát Bruce Willisre vadászva.
Vágólapra másolva!

Az 1981-es születésű Joseph Gordon-Levitt színészi karrierje négyéves korában kezdődött az Óz, a csodák csodája egy színpadi változatában, amiben a madárijesztőt formálta meg, és mindjárt sikerült megnevettetnie a közönséget a vicces mozgásával. Egy ügynök felfedezte, és jöttek az olyan tartalmas feladatok, mint a Coco Puffs és a Pop-Tarts reklámozása. Aztán kiválasztották az 1996-ban indult Űrbalekok (3rd Rock from the Sun) című tévésorozat egyik főszerepére: az emberek megfigyelése céljából a Földre érkező és itt magukat normális amerikai családnak álcázó űrlénycsapatból neki egy kamaszsrác bőrébe bújva kellett földi életét élnie. A hat évadot megélt sorozat tinisztárrá tette, amit állítólag utált, és 2000-ben megpróbálkozott inkább az egyetemmel, de aztán rájött, hogy az nem a szenvedélye.

Forrás: AFP
Joseph Gordon-Levitt szeptember 7-én a torontói filmfesztiválon

Első jelentősebb filmszerepét a '99-es 10 dolog, amit utálok benned-ben játszotta, ahol a James Cameron rendezőről elnevezett Cameron James nevű srácot alakította, aki Julia Stiles húgára pályázott. Szemben a kedves kis Cameronnal, az első főhős, akit megformált, egy féktelenül agresszív fiú volt, akit elmegyógyintézetbe zárnak, miután baseballütővel szétvert egy másik srácot. Ez volt a 2001-es Sundance filmfesztiválon bemutatott, dogmastílusban készült Őrült (Manic), ami után a kritikusok kezdték észrevenni, hogy egy izgalmas új színész lépett színre. Ebben a filmben szerepelt Zooey Deschanel is mint egy neurotikus lány az intézetből, aki persze közel kerül a vad fiúhoz. Gordon-Levitt és Deschanel azóta is jó barátok, és amikor épp nem forgatnak együtt, akkor szívesen előadnak egy szilveszteri dalocskát az internetes közönség szórakoztatására.

Gordon-Levitt 2000-es évek eleji egyetemi próbálkozását részben az inspirálta, hogy imádja a francia nyelvet, főleg, ha nők beszélik szexisen: kedvenc filmjei közé tartozik Jean-Luc Godard Az asszony, az asszony-a Anna Karinával és A megvetés Brigitte Bardot-val. Miután rájött, hogy ennek ellenére nem a francia költészet lesz az élete, Gregg Arakitól kapta az első lehetőséget arra, hogy komoly színésszé váljon. A 2004-es, megrázó Titokzatos bőr-ben egy kiskorában szexuálisan bántalmazott fiút alakított, aki felnőve meleg prostituáltként tartja fenn magát. Gordon-Levitt azóta is Arakinak és Rian Johnsonnak hálás azért, hogy beindult a felnőtt színészi karrierje.

Forrás: AFP
Joseph Gordon-Levitt Jeffrey Licon és Elisabeth Shue a Titokzatos bőr-ben

Rian Johnson első nagyjátékfilmjében, a 2005-ös, Brick című, középiskolában játszódó furcsa film noirban a volt barátnője gyilkosa után nyomozott, és közben belekeveredett egy drogmaffia életveszélyes belső ügyeibe. Az egészen különleges hangvételű krimi után bárpultosként cameózott Johnson következő, The Brothers Bloom című filmjében. A rendező Gordon-Levitt személyében nyilvánvalóan múzsára lelt, mert harmadik, Looper című filmjének a főszerepét már kifejezetten rá írta.

Forrás: AFP
Joseph Gordon-Levitt a Brick-ben

De ne szaladjunk ennyire előre: amikor a 2000-es évek első felében épp nem sok filmszerepet kapott, Gordon-Levitt úgy döntött, hogy nem fog passzívan várakozni arra, hogy megcsörrenjen a telefon, hanem saját magának teremt kreatív lehetőségeket, és 2004-ben elindította Hitrecord nevű kezdeményezését az interneten. A ma már több tízezer főt számláló közösség lényege, hogy különböző művészeti ágakban tevékenykedő embereket hoz össze, hogy együtt dolgozzanak filmes, zenés és egyéb projekteken. A Hitrecord gyártotta Gordon-Levitt első rendezését, a 24 perces Sparks című rövidfilmet is, ami egy Elmore Leonard-novellán alapul, és Carla Gugino és Eric Stoltz játsszák a főszerepeit.

2005-től már folyamatosan kapott filmszerepeket, A kulcsfigurá-ban ő volt az agykárosodott takarító, akit belerángatnak egy bankrablásba, A sereg nem enged-ben pedig egy iraki veteránt alakított, aki hazatérve depressziós lesz és az alkoholba menekül. 2009-ben csúszott be neki először egy nagyköltségvetésű film is: a G. I. Joe-ban ő volt a főgonosz Kobra parancsnok.

Forrás: AFP
Zooey Deschanel és Joseph Gordon-Levitt az 500 nap nyár-ban

De a 2000-es évek második feléből a legemlékezetesebb filmje egyértelműen a Marc Webb rendezte 500 nap nyár, amiben ismét Zooey Deschanellel játszott. Egyik kedvenc szakítós filmünkben Gordon-Levitt nagyon pórul jár, amikor egy olyan lányba szeret bele, aki nem viszonozza az érzéseit hasonló intenzitással, aztán több száz napon keresztül lábadozhat a szerelmi csalódásból. Akinek a film nem elég cukiságból, nézze meg Marc Webb videoklipjét is Deschanellel és Gordon-Levittel, amit a She & Him (Deschanel és M. Ward duója) Why Do You Let Me Stay Here? című számához csinált.

Forrás: AFP
Joseph Gordon-Levitt a Hesher-ben

Az édes, összetört szívű srác a 2010-es, szinte senki által nem látott, de remek Hesher-ben átvedlett a tetovált, loncsos hajú, a világgal hadban álló címszereplővé, majd Gordon-Levitt végre bekerült egy olyan filmbe, amiben szélesebb közönség is megismerhette: Christopher Nolan Eredet-ében ő volt Leonardo DiCaprio elsőszámú tettestársa, Arthur, aki megtervezi az agyakban turkáló csapat küldetéseinek kivitelezését. Tavaly csak egy filmjét mutatták be, a Fifti-fifti című kedves komédiát, ami bebizonyította, hogy jó ízléssel még a rákból is viccet lehet csinálni.

Forrás: AFP
Joseph Gordon-Levitt és Leonardo DiCaprio az Eredet-ben

Idén aztán a multiplexközönség is kénytelen megjegyezni a nevét, mert négy nagyszabású filmben is szerepel. A nálunk egyelőre nem forgalmazott Premium Rush-ban az előzetes tanúsága szerint a világ legvagányabb biciklisfutárja, A sötét lovag - Felemelkedés-ben pedig egy rendőr, akinek a figurája a film végére különös jelentőségre tesz szert. Múlt szombaton Gordon-Levitt volt a Saturday Night Live című humoros tévéshow aktuális házigazdája, és az adásban elmondta, hogy neki mégsem A sötét lovag - Felemelkedés a kedvenc idei szuperhősfilmje, hanem a Magic Mike. Aztán ledobta a ruháit, és őrületes sztriptízshow-ba kezdett.

A közönségbarát filmek sora idén a Looper című sci-fivel folytatódott, amiben pechjére bénán brucewillisesre festett arccal lóbálja a mordályát mint jövőbeli bérgyilkos, akinek saját idősebb énjét kellene eltennie láb alól. És még ebben az évben bemutatják - legalábbis az USA-ban - Steven Spielberg Lincoln-ját is, amiben Robert Lincolnt, Abraham Lincoln elnök fiát alakítja. Gordon-Levitt elmesélte, hogy az volt a legfurcsább a forgatásban, hogy mivel az elnököt játszó Daniel Day-Lewis minden forgatáson végig karakterben marad, ő az utolsó forgatási nap végén beszélt először Day-Lewisszal, amikor a színész visszavedlett saját magává.

A Hitrecorddal szerzett tapasztalatok és több kisfilm után nem teljesen meglepő, hogy Gordon-Levitt jövőre debütál első nagyjátékfilmjével, a Don Jon's Addiction című vígjátékkal. A filmet ő írta és ő játssza a főhőst is, egy szexfüggő nőcsábászt, aki próbál kevésbé önző disznó lenni, amiben Scarlett Johansson lesz a segítségére.