Hosszú betegség után pénteken, 87 éves korában elhunyt Claude Pinoteau, a Házibuli és A házibuli folytatódik rendezője - írja a Le Monde. Pinoteau 1925. május 25-én született, filmes karrierjét rendezőasszisztensként kezdte a negyvenes évek végén, olyan neves rendezők mellett, mint Jean Cocteau és Claude Lelouch. Az utóbbival forgatókönyvíróként is együtt dolgozott A csibész és Egy férfi, aki tetszik nekem című filmekben.

Forrás: Mokép
Claude Pinoteau, Denise Grey és Sophie Marceau a Házibuli forgatásán

Viszonylag későn, 47 éves korában nyergelt át a rendezésre, első filmje az 1972-es Le Silencieux című krimi volt. Két évvel később Lino Venturát és Annie Girardot-t rendezte a La Gifle című komédiában. Ebben a filmben kapta az első jelentős szerepét az akkor 19 éves Isabelle Adjani.


Legnagyobb sikerét a Sophie Marceau főszereplésével készült 1980-as Házibuli-val, és annak két évvel későbbi folytatásával aratta (az első részt például Magyarországon 1 289 000-en látták a moziban). Marceau-val még egyszer együtt dolgozott az 1988-as A párizsi diáklány című filmben. Utolsó játékfilmes rendezése a  Les palmes de M. Schutz című vígjáték volt, amely a legendás kémikus házaspár, Marie és Pierre Curie életét dolgozta fel humoros formában.