November 21-én szerdán adják át az Európai Parlament Lux-díját, amire Fliegauf Bence Csak a szél című filmje (kritikánk, interjúnk a rendezővel), a portugál Miguel Gomes Tabu-ja (kritikánk) és az olasz Andrea Segre Io Sono Li-je esélyes. A Lux-díjátadó alkalmából Budapesten is megtekinthető lesz mindhárom film.

Forrás: The Match Factory
Csak a szél

November 16-án, pénteken 19 órakor az Európa Pont (Millenáris Park, Lövőház u. 35.) ingyenes, mindenki számára nyitott vetítésén a Csak a szél-t lehet megnézni. A vetítés előtt Gyárfás Dorka beszélget Vezér Évával, a Lux-díj idei válogatóbizottságának magyar tagjával, a vetítést követően pedig Muhi Andrást, a Csak a szél egyik producerét kérdezi.

November 19-én hétfőn mindhárom jelölt filmet levetítik a Corvin mozi Latabár termében: 18 órától a Csak a szél-t, 20 órától a Tabu-t, 22 órától az Io Sono Li-t lehet megnézni. Ezek a vetítések is ingyenesek, de mivel a férőhelyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, azok nézhetik meg a filmeket, akik helyesen és gyorsan válaszolnak néhány Lux-díjjal kapcsolatos kérdésre ezen a honlapon.