Támogatják a meleg Csányi Sándort

2012.11.13. 16:25

A Magyar Nemzeti Filmalap két újabb nagyjátékfilmnek ítélt gyártási támogatást: a Poligamy rendezőjének, Orosz Dénesnek a Coming out című vígjátéka 280 millió (150 millió alaptámogatás és 130 millió többlettámogatás), a Chico alkotójának, Fekete Ibolyának az Anyám és más futóbolondok a családból című filmje pedig 190 millió (150 millió alaptámogatás és 40 millió többlettámogatás) forintban részesül.

Forrás: Skyfilm
Orosz Dénes és Csányi Sándor a Poligamy forgatásán

A Coming out főszerepét Csányi Sándor alakítja majd. Mint a rendező elmondta nekünk, Csányi egy olyan férfit játszik, aki "Magyarország leghíresebb meleg személyisége. A szexualitását teljes mértékben felvállalja, és küzd a melegek jogaiért ebben a közegben, ahol mindenfajta másságot elutasítanak. Egészen addig, amíg egy különös esemény hatására elkezd érdeklődni a női nem iránt." A további szerepekre még keresik a szereplőket, a forgatás a tervek szerint áprilisban kezdődik.

Az Anyám és más futóbolondok a családból egy családtörténet, ami a rendező elmondása szerint "az 1900-as évek elejéről indul, és végigvándorolja a századot és az országot. Keserédesnek szánt történet sok humorral és érzelemmel, amit a történelem mozgat." A film a tervek szerint drámai és vígjátéki elemeket egyaránt tartalmaz majd, kerettörténete az idős anyával indul, akit a lengyel Danuta Szaflarska alakít, a lányát pedig Básti Juli játssza. A forgatás tavasszal kezdődik, de a bemutató csak 2014-re várható, mert minden évszakban forgatnak majd részeket a filmből.

Három további filmterv forgatókönyv-fejlesztési támogatást kapott. Pálfi György Szőke ciklon című Rejtő Jenő-adaptációjának megírását 3 millió forinttal támogatja a Filmalap, Tóth Tamás A hamisító című filmterve 2 milliót kap, Szeredás András Ha hadvezér-e pedig 1,5 millió forintban részesül.

A Filmalap elfogadta három, korábban támogatott forgatókönyv végső változatát: Gigor Attila Az ember, akit nem lőttek le, Nemes Jeles László Saul fia és Edelényi János A nem ismert tartomány című könyvét tekintik véglegesnek. Ez azt jelenti, hogy ezek az alkotók hamarosan pályázhatnak gyártási támogatásra.