Vágólapra másolva!
Az Alkonyat-sorozat fináléja kapcsán erős a gyanú, hogy a sorozat két sztárja, Kristen Stewart és Robert Pattinson a legboldogabbak, hogy véget ér az időszak, amikor vámpírromantikától bepisilő tinik követik minden lépésüket. Ismertségüket mindketten megpróbálják komolyabb és kockázatosabb filmes projektek szolgálatába állítani, csakúgy, mint a High School Musicalből vagy a Harry Potterből kiöregedett kortársaik. Kérdés, hogy mit szólnak majd a tinirajongók, amikor Kristen két pasit elégít ki az Útonban, Zac Efronra Nicole Kidman vizelete csorog, Emma Watson füvet szív, Robert Pattinsonnak pedig a végbelében matatnak.
Vágólapra másolva!

Kristen Stewart

A 22 éves Kristent igazán nem lehet azzal vádolni, hogy csak a vámpíros franchise-nak köszönhetné ismertségét, hiszen már az Alkonyat előtt is David Fincherrel (Pánikszoba), David Gordon Greennel (Áramlat) és Sean Pennel (Út a vadonba) dolgozott. Az Alkonyat-részek között pedig időt szakított olyan függetlenfilmekre, mint az Adventureland - Kalandpark vagy a Mallory szerint a világ.

Forrás: [origo]
Alkonyat (2008)

Élet a tinisztárság után: A The Runaways - Rocker csajok alapján, amelyben Kristen Joan Jettet formálta meg, egyértelművé vált, hogy Stewart szeretne hű maradni korábbi szolidan alternatív imidzséhez és nem fogja elsodorni a kommerszfilmek világa. Ennek ellenére a Hófehér és a vadász főszerepével azt is előrevetítette, hogy a sok színésznél működő "egyet nekem, egyet nektek" elvet követheti a giga-költségvetésű blockbusterek és személyes hangvételű függetlenfilmek közti egyensúlyozással. A Hófehérke-filmhez fűződik eddigi legbizarrabb magánéleti balhéja is; miután összeszűrte a levet a film nős rendezőjével, nyílt levélben kért bocsánatot - sejthetően stúdió- vagy menedzseri nyomásra. Azóta visszaállt a világ rendje és Stewart újra Robert Pattinson oldalán rója a twilightos promóköröket, míg Rubert Sanders állítólag a felesége nyomására nem vállalja a Hófehér-folytatás rendezését.

Forrás: [origo]
Úton (2012)

Szigorúan 14 éven felülieknek! Kristen eddigi egyik legjobb alakítását nyújtotta a sztárparádét nyújtó, de egyébként kissé vérszegény Úton-adaptációban és a szabados Marylou szerepében lazán megszabadult a gátlásaitól. Külön-külön is lefekszik mindkét főszereplővel, de attól sem riad vissza, hogy autókázás közben egyszerre elégítse ki őket. A szerelmi háromszög Edwarddal és Jacobbal elég dedósnak tűnik ezek után.

+ + +

Robert Pattinson

A brit Pattinsont viszont egyértelműen az Alkonyat repítette Hollywood A-ligájába, noha a Harry Potter-sorozat egyik mellékszerepe kapcsán már belekóstolhatott a fanatikus rajongótáborral rendelkező filmszériák világába. Az Alkonyat előtti egyetlen említésre méltó szerepe Salvador Dalí felettébb siralmas megformálása a Lorca és Dali című életrajzi filmben, amit jellemző módon akkor mutattak be a mozikban, amikor az Alkonyat már felépített egy rajongói bázist - és még így is megbukott.

Forrás: [origo]
Alkonyat (2008)

Élet a tinisztárság után:ötletesen összevágott videóEmlékezz rám!komolykodó nyáladzásVizet az elefántnakBel Ami - A szépfiúCosmopolisQueen of the DesertCosmopolisMaps to the Stars

Forrás: [origo]
Bel Ami - A szépfiú (2012)

Szigorúan 14 éven felülieknek! A Bel Ami - A szépfiú és a Cosmopolis főszerepére is telitalálatnak tűnt, de valahogy mindkét film alulmúlta a várakozásokat, nem csak az ő erőtlen alakításai miatt. A Twihard-csimoták szüleinek a figyelmét viszont felhívjuk arra, hogy egyik film sem ideális karácsonyi ajándék a Rob-rajongó bakfisoknak; a Bel Ami-ban ugyanis felváltva hancúrozik Uma Thurmannel, Kristin Scott Thomassal és Christina Riccivel, a Cosmopolis-ban pedig hol Juliette Binoche-t adagolja egy limuzinban (egyébként ki hiszi el, hogy Thurman vagy Binoche szintű istennők leállnának ezzel a nyikhajjal?), hol pedig a prosztatáját vizsgálva matatnak a fenekében.

+ + +

Zac Efron

A High School Musical alapján egyértelmű volt, hogy a jól éneklő, jól táncoló, jól kinéző Efronra fényes jövő várhat Hollywoodban, de sokkal inkább zenés-giccses limonádék főszereplőjeként, mintsem komoly színészként. Nem is okozott csalódást: a Hajlakk, a Megint 17, a Charlie St. Cloud halála és élete, valamint a Szerencsecsillag mind ártalmatlan, alsótagozatosoknak és nyugdíjasoknak is bátran ajánlható szórakoztatást kínált.

Forrás: [origo]
High School Musical (2006)

Élet a tinisztárság után: Egy ponton valószínűleg megelégelhette, hogy minden kamaszmusicalt vele akarnak remakelni (a Gumiláb újraforgatására is sokáig őt akarták) vagy színpadról filmvászonra átültetni és elkezdett rizikósabb projektek és független rendezők felé kacsintgatni, melynek első sikeresebb lépcsője az Én és Orson Welles volt, majd egy kisebb szerep Josh Radnor (Ted az Így jártam anyátokkal-ból) rendezésében, a Liberal Arts-ban. Idén viszont már a két legfontosabb európai filmfesztiválon, Cannes-ban és Velencében is főszereplője volt egy-egy versenyfilmnek (The Paperboy és At Any Price), ami azt jelzi, hogy végképp komolyabb kihívások felé fordult. Előbbiben egyébként inkább csak alsógatyában kellett ugrándoznia és veterán szereplőtársai, Nicole Kidman és John Cusack nyúlják le a showt, az At Any Price-ban azonban méltó partnere volt az apját alakító, remekelő Dennis Quaidnek.

Forrás: [origo]
The Paperboy (2012)

Szigorúan 14 éven felülieknek! A The Paperboy a cannes-i filmfesztivál legmegosztóbb filmje lett, sokan gyűlöletes trashfilmként írták le, mások (például mi is) szórakoztató kísérletnek találták erős színészi alakításokkal. Egy viszont biztos, aki látta, nem felejti el, amikor Nicole Kidman ágyba viszi, vagy még inkább, amikor lepisili a húsz évvel fiatalabb Efront. A tendencia egyébként az At Any Price-szal is folytatódott, Zac ott a tizenhét évvel idősebb Heather Grahamet tette magáévá egy magtárban - gratulálunk az ügynökének!

+ + +

Vanessa Hudgens

Vanessa Hudgens legalább annyiból nem árult zsákbamacskát, hogy már első jelentősebb filmje (Tizenhárom) rosszkislányokról szólt, de Nikki Reed önéletrajzi ihletésű forgatókönyve, illetve Catherine Hardwicke rendezése (ők utóbb mindketten az Alkonyat felé dobbantottak) Evan Rachel Woodot juttatta csak világhírnévhez. Hudgens tévészerepeknél maradt és úgy tűnt, a High School Musical című fejőstehénnel fogta meg az isten lábát, ami a harmadik részre szépen ki is nőtte a képernyőt.

Forrás: [origo]
High School Musical (2006)

Élet a tinisztárság után: A puritán tinimusical által rákényszerített szerepkör ellen - Zac Efronnal ellentétben - azonnal lázadni kezdett és már az Álomháború-ban férfifantázia-kiszolgáló dögös akciócsajként sokkolt, de ezt a vonalat viszi tovább a Spring Breakers-ben és a Machete Kills-ben is.

Forrás: [origo]
Spring Breakers (2012)

Szigorúan 14 éven felülieknek! A Spring Breakers-től botrányfilmet várt mindenki, elvégre a nem éppen hagyományos stílusáról ismert Harmony Korine (Gummo, Trash Humpers) rendezte és rögtön két Disney-hercegnőt is megszerzett a lengén öltözött főszerepekre Vanessa, illetve Selena Gomez személyében. Hudgens sokkal bevállalósabbnak mutatkozott Justin Bieber barátnőjénél és részt vett pucér fürdőzésben, valamint hármasszex-jelenetben is.

+ + +

Daniel Radcliffe

A mostanra már 23 éves Radcliffe-re valószínűleg még hosszú évekig mindenki Harry Potterként fog hivatkozni és egyelőre nem is volt alkalma túl sokat tenni ez ellen, de mivel a sorozatban is láttuk felnőtté válni, az ő esetében nem kell attól tartani, hogy Macaulay Culkinhoz vagy Haley Joel Osmenthez hasonlóan nem tud kitörni a gyerekszínész-skatulyából.

Forrás: [origo]
Harry Potter és a Tűz Serlege (2005)

Élet a tinisztárság után: Első Harry Potter utáni főszerepében rögtön egy fiatalon megözvegyült apát játszott, bár A fekete ruhás nő című horrorfilmet egyébként elég nehéz volt bármennyire is komolyan venni. Legközelebb egy négy részes brit tévésorozatban, az A Young Doctor's Notebook-ban alakítja majd Jon Hamm fiatalkori énjét, majd Allen Ginsberg beatköltő életre keltésével próbálkozik a Kill Your Darlings című filmben, remélhetőleg nagyobb sikerrel, mint James Franco a Howl-ban.

Forrás: [origo]
A fekete ruhás nő (2012)

Szigorúan 14 éven felülieknek! Összeállításunk többi fiatal színészétől eltérően Radcliffe meglepően visszafogottnak mutatkozott a tinibálvány státusztól való eltávolodásban. Egyedül azzal okozott nagy meglepetést, amikor 2007-ben, még javában a Harry Potter széria közben elvállalta az Equus című színdarab főszerepét és anyaszült meztelenül lépett a West End deszkáira. Na, akkor nyomatékosította, hogy már ivarérett.

+ + +

Emma Watson

Az első Harry Potter forgatásakor 10 éves sem volt Emma Watson, nyolc filmmel és egy évtizeddel később azonban már kész nő. A sorozat félidejénél járva még szentségtörésnek tűnt, amikor néha feltűnt a pletykalapok "a világ legszexisebb női" listáin, bár az hamar látszott, hogy szép arca és óriási őzszemei hamar Natalie Portman és Winona Ryder utódjának predesztinálják. A Harry Potter-epizódok között nem vállalt más jelentős filmes munkát, de tavaly már láthattuk az Egy hét Marilynnel egyik mellékszerepében.

Forrás: [origo]
Harry Potter és a Tűz Serlege (2005)

Élet a tinisztárság után: A varázslószéria végeztével azonnal beindult Emma szekere és valószínűleg mostanában folyamatosan csörög az ügynöke telefonja. Első főszerepe, a The Perks of Being a Wallflower abszolút siker, legközelebb pedig a fiatal színésznők számára rendre jutalomjátékokat író Sofia Coppola kamerái előtt láthatjuk celebek otthonaiba betörő hollywoodi haramiaként. Most forgatja Darren Aronofsky Noé-ját, aki szintén nagy barátja a jó női szerepeknek (lásd Natalie Portman - Fekete hattyú, Jennifer Connelly, Ellen Burstyn - Rekviem egy álomért), majd egy rakás saját magát alakító hollywoodi hírességgel együtt James Franco házában reked a világvége érkeztekor (The End of The World).

Forrás: [origo]
The Perks of Being a Wallflower (2012)

Szigorúan 14 éven felülieknek! Azt nem mondanánk, hogy a The Perks of Being a Wallflower-ben a szó szoros értelemben vett rosszlányt alakít, de karaktere sokkal inkább a kamasz fiúk, mintsem szüleik álma, hiszen alkalmanként füvet szív, LSD-t nyom és szexuális téren is tapasztaltabb az átlagnál. Viszont szuper a zenei ízlése.