Ők viszik tovább a családi üzletet

Vágólapra másolva!
Elég gyakori, hogy a színészek gyerekei követik szüleiket a pályán. Áttekintettük a legfrissebb generációt, amelyben megtalálható Melanie Griffith lánya, aki lefeküdt a Napster alapítójával, Dennis Hopper fia, aki a halottakra kattan, és a szépséges Zoe Kravitz is, aki mindkét szülőjétől a legjobb géneket örökölte.
Vágólapra másolva!

Henry Lee Hopper
Életkor: 22

A 2010-ben elhunyt Dennis Hoppernek négy gyereke született négy különböző nőtől, a legidősebb már 50 éves. Henry a második legfiatalabb, az anyja Hopper utolsó előtti felesége, Katherine LaNasa színésznő. Egyelőre nehéz megjósolni, hogyan alakul Henry színészi karrierje: kicsi korában játszott a Kiss & Tell című filmben, aztán nem folytatta a színészkedést, majd tizenévesen megpróbálkozott a színiiskolával, de félbehagyta, és legközelebb Gus Van Sant tavalyi, A nyugtalanság kora című filmjében (kritikánk) bukkant fel. Igaz, itt rögtön főszereplőként, Mia Wasikowska oldalán.

Forrás: AFP
Henry Lee Hopper és Dennis Hopper

A nem túlságosan jól sikerült film két olyan tiniről szól, akiknek különböző okokból meg kell barátkozniuk a halál gondolatával, ezért egymásra találnak. Henry éppenséggel nem volt rossz a filmben, de ha nem Dennis fia lenne, talán senkinek nem tűnt volna fel a létezése. Játszott a tizenkét filmszakos hallgató által rendezett, a novemberi római filmfesztiválon bemutatott Tar-ban is olyan partnerekkel, mint James Franco, Mila Kunis és Jessica Chastain, de nem valószínű, hogy a C. K. Williams költő életét feldolgozó film széles közönséghez eljut. Ezt leszámítva idén csak egy kínos ügy kapcsán lehetett hallani róla: nyáron beperelte egy tizenöt éves lány, akit állítólag megerőszakolt.

* * *

Zoe Kravitz
Életkor: 24

Lisa Bonet színésznő (Angyalszív, Pop, csajok, satöbbi) és az újabban egyre többet színészkedő Lenny Kravitz csodaszép lánya még középiskolás volt, amikor megkapta első filmszerepét a 2007-es Ízlések és pofonok című romantikus vígjátékban, ahol Catherine Zeta-Jones lányának a bébiszitterét játszotta, és még abban az évben szerepelt A másik én-ben is Jodie Foster oldalán tini prostituáltként.

Forrás: AFP
Jason Momoa, Lisa Bonet, Lenny Kravitz és Zoe Kravitz

Onnantól kezdve gyakorlatilag folyamatosan dolgozik (The Greatest, Twelve, Beware the Gonzo), de sokan tavaly figyeltek fel rá, amikor egyrészt eljátszotta a Kaliforgia című sorozatban Hank Moody lányának Pearl nevű vadóc barátnőjét, aki berántja az együttesébe Beccát, másrészt bemutatták az X-Men: Az elsők-et, amiben a légyszerű tulajdonságokkal bíró Angel Salvadorét alakította. A forgatáson beújította a világ egyik legcsodálatosabb pasiját, a Magnetót alakító Michael Fassbendert, de a kapcsolatuk nem tartott túl soká, és Zoe egy ideje már Penn Badgleyvel jár. Jövőre láthatjuk majd az új Mad Max-filmben és M. Night Shyamalan After Earth című sci-fijében is.

* * *

Max Irons
Életkor: 27

Jeremy Irons és Sinead Cusack kisebb fia (teljes nevén: Maximilian Paul Diarmuid Irons) tizenévesen kapott kedvet a színészkedéshez, de az apja eleinte állítólag nem szerette volna, ha ezt a pályát választja. Max modellkedett, felbukkant Szabó István Csodálatos Júliá-jában, aminek az apja játszotta a főszerepét, és a 2009-es Dorian Gray-ben is szerepelt.

Forrás: AFP
Jeremy Irons és Max Irons

Az áttörés éve a tavalyi volt, amikor Catherine Hardwicke A lány és a farkas című sötét fantasyjében Henryt alakította, a fiút, akihez hozzá akarják adni a főhősnőt (Amanda Seyfried) a szülei. A film ugyan nem robbant nagyot, de Max árfolyamát azért megemelte. Jövőre folytatja a tinilányszívek facsarását: a Stephenie Meyer regényén alapuló A burok-ban ő Jared Howe, aki beleszeret Melanie-ba (Saoirse Ronan), de pechjére a lány testét megszállja egy űrlény. Aztán lesz alkalma más terepen is kipróbálni magát: megkapta a címszerepet Boris Damast Vivaldiról szóló életrajzi filmjében.

* * *

Oona Chaplin
Életkor: 26

Az ifjabb Oona Charlie Chaplin és Oona Chaplin unokája, Geraldine Chaplin és Patricio Castilla chilei operatőr lánya. Oonának mozgalmas gyerekkora volt: Spanyolországban született, és szüleivel ott élt hatéves koráig, de amikor a spanyol titkosszolgálat megvádolta az anyját, hogy terroristákat segít, elköltöztek Svájcba. Később Skóciába ment színészetet tanulni, majd a neves angol drámaiskolában, a RADA-n diplomázott.

Forrás: AFP
Geraldine Chaplin és Oona Chaplin

Egyik első filmszerepét a 2009-es Imago Mortis című olasz-spanyol horrorban alakította az anyja oldalán. Filmográfiája még nem túl hosszú, viszont két izgalmas tévésorozatban is észrevetette magát: a BBC híradósairól szóló, 50-es években játszódó remek The Hour-ban Hectornak, a jóképű műsorvezetőnek a feleségét, szegény folyton megcsalt Marnie-t alakítja, a Trónok harcá-ban pedig a második évadtól kezdve szerepel, mint Talisa Maegyr, akibe Robb Stark beleszeret.

* * *

Domhnall Gleeson
Életkor: 29

Brendan Gleeson (Erőszakik, A guardista) négy fia közül a legidősebb Domhnall. Az összetéveszthetetlenül ír fizimiskájú srác színészi karrierje a színpadon indult, és Martin McDonagh Az inishmore-i hadnagy című darabjában nyújtott alakításáért Tony-díjra is jelölték. Az egyik első, nyúlfarknyi filmszerepét is McDonagh-nak köszönheti: az apja főszereplésével készült Six Shooter (nézd meg!) című rövidfilmben felbukkan, mint a büfés a vonaton, ahol az apja figurája utazik. Közös jelenetükben az apja jól leüvölti a fejét.

Forrás: AFP
Brendan Gleeson és Domhnall Gleeson

Játszott a Futbalekok (Studs) című filmben, a Perrier vérdíjá-ban és a Ne engedj el!-ben is, de akkor lett egy csapásra ismert, amikor az utolsó két Harry Potter-filmben megkapta Bill Weasley szerepét. Nagyon megkapó Joe Wright nálunk januárban mozikba kerülő Anna Kareniná-jában a vidéki életet kedvelő Levin szerepében, remekül hozza a Kittybe halálosan szerelmes szégyenlős, tisztaszívű férfit. Januárban a Dredd-ben is láthatjuk majd, játszik a jövő tavasszal mozikba kerülő új Richard Curtis-vígjátékban, az About Time-ban, és apjával együtt Martin McDonagh fivérének, John Michael McDonagh-nak (A guardista) az új, Calvary című filmjében is.

* * *

Dakota Johnson
Életkor: 23

Melanie Griffith és Don Johnson lánya kilencéves korában állt először a kamera elé nevelőapja, Antonio Banderas Tűzforró Alabama című filmjében, ahol féltestvérével, Stella Banderasszal Melanie Griffith lányait alakították. Legközelebb bő tíz évvel később szerepelt filmben: a Social Network-ben apró, de emlékezetes jelenése volt, ő alakította azt az egyetemista lányt, aki egy egyéjszakás kaland után reggel eszmél rá, hogy a Napster alapítója (Justin Timberlake) töltötte az ágyában az éjszakát (nézd meg!).

Forrás: AFP
Melanie Griffith és Dakota Johnson

Felbukkant a Csúf szerelem-ben és a 21 Jump Street-ben is, de a kedvencünk tőle eddig az Ötéves jegyesség Audrey-ja - ő az a túlpörgött, nem kifejezetten jófej csaj, akivel Jason Segel figurája összejön, amikor éppen nincs együtt Emily Blunttal, de kiderül, hogy nem igazán egyezik a tempójuk. Az ősszel indult Ben and Kate című sorozatban egy egyedülálló anyát játszik, akinek az életét tovább komplikálja meglehetősen éretlen bátyja felbukkanása. Várjuk az első filmfőszerepét!

* * *

Rafe Spall
Életkor: 29

A Mike Leigh filmjeiből, meg persze a Harry Potter-filmek Peter Pettigrew-jaként ismert Timothy Spallnak két lánya és egy fia van, de csak a fia döntött úgy, hogy apja nyomdokaiba lép. Rafe-et már a neve is a színészi pályára predesztinálta: A fényes borstörő lovagja című színdarab főhőséről nevezték el, akit az apja is eljátszott a színpadon. Rafe már több mint tíz éve a pályán van, de az első években főleg kisebb karakterszerepeket kapott, részben azért, mert akkoriban még meglehetősen túlsúlyos volt (mint az látható például a Haláli hullák hajnalá-ban). Aztán sikerült levetkőznie ezt az apai örökséget, és onnantól kitágultak a lehetőségei.

Forrás: AFP
Rafe Spall és Timothy Spall

Egyszer dolgozott együtt az apjával: a Szoba kilátással 2007-es tévéfilmváltozatában mindketten szerepeltek. Tavaly az Egy nap-ban láthattuk, mint Anne Hathaway Ian nevű, komikus pasiját, aki sajnos nem vicces, idén Ridley Scott Prometheus-ának a legénységét gazdagította Millburnnek, a biológusnak a szerepében, és a Pi életé-nek a kerettörténetében is felbukkan. Jövőre a The F Word és az I Give It a Year (előzetes) című romantikus komédiákban látjuk majd.

* * *

Dree Hemingway
Életkor: 24

Forrás: Terry Richardson
Dree Hemingway és Mariel Hemingway

Ernest Hemingway dédunokája, Mariel Hemingway színésznő lánya sikeres modell, de mostanában beindult a színészi karrierje is. Kisebb szerepek után Sean Baker idei, Starlet című filmje jelentette az áttörést. A kisköltségvetésű függetlenfilmben egy Jane nevű lányt játszik, aki megvesz egy idős nőtől egy termoszt, amiben egy csomó pénzt talál, és ezután megpróbál összebarátkozni az öregasszonnyal. A már számos fesztivált bejárt filmet a kritikusok többsége kedvesnek és érzékenynek találta, és Dree alakítását különösen dicsérték.